Mi, hol, mikor?

2024. június 13., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Tisztelt Olvasóink!
Tízezredik lapszámunk megjelenését június 14-én, pénteken 17 órától ünnepeljük a sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékparkban egy szabadtéri találkozóval.

A részletes program: a szerkesztőség tagjainak rövid bemutatkozása; meghívottak köszöntőbeszéde; a tízezer lapszám útja – kommentált fotók az elmúlt évtizedekből; az olvasóké a szó – interaktív beszélgetés a lapról, a sajtóról; PresTones-koncert; a 2024-es labdarúgó-Eb megnyitója – felvezető műsor meghívottakkal; megnyitóünnepség, nyitómeccs közvetítése óriáskivetítőn. Állandó programok: a Háromszék barátai – fotózkodás olvasóinkkal; gyermekfoglalkozások; büfé.
Kiállítás
SEPSISZENTGYÖRGYÖN a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást június 13–15. között. A rendhagyó kiállítás megnyitójára ma 17 órától az egykori dohánygyár épületének első emeletén kerül sor. A tárlatot Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere nyitja meg, beszédet mond Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Egyesület alelnöke. Ezt követően panelbeszélgetésre kerül sor Miért kapott Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz Ferenc, milyen jelentősége van tudományos munkájuknak? címmel. Meghívott szakértők: Pető Mária fizikus és Fe­jér Szilárd vegyészkutató, moderátor: Erdély András. A kiállítás a magyar Nobel-díjasoknak is emléket állít. 18.15-től a Székely Mikó Kollégium hetedikes diákjainak vonalkövető, akadálykerülő robotját, 18.30-tól a Neptune, a Kiválósági Központ II. díjas csapatának műholdmodelljét mutatják be. A kiállítás június 14–15-én látogatható 10 és 18 óra között csoportos tárlatvezetéssel.
ÁRKOSON a Kriza János utca 18. szám alatt szombaton 15.30 órakor megnyílik Éltes Barna Élet-Tér című kiállítása. Életünk tere, élhető terek, építészetünk, amely életünket szolgálja, az az örökölt tárgyi kultúránk, amely alig változott valamit több száz év alatt, mindez névtelenül maradt ránk, mert mindenkor a Teremtő nagyságát dicsérte, így egy függőleges szakrális tengely mentén folytatódik ez a mondhatni több ezer éves történet. Kurátor: Rizmayer Péter, énekel: Dombi Rózsa, házigazda: Ferenczi Z. Sámuel.

Könyvbemutató
Június 17-én, hétfőn 18 órától Kézdivásárhelyen a Kosztándi Képtárban bemutatják a Haralyban született és 1990 óta Budapesten elő Szurkos András Vénélmény című, a baróti Tortoma Könyvkiadó gondozásaban megjelent verseskötetét. A költő beszélgetőtársa Tóth László újságíró lesz. A kötet a helyszínen megvásárolható.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.30-tól La Mancha ifjú lovagjai (magyarul beszélő) és Képzelet­beli barátok (románul beszélő), 18 órától Garfield (magyarul beszélő), 18.30-tól Tarot (román feliratos), 20.30-tól Most vagy soha! (magyar történelmi) és Léon, a profi (román feliratos; Cinema Together projekt).

Hitvilág
ÜNNEP KÉZDIVÁSÁRHELYEN. Június 16-án, vasárnap 10 órától a Boldog Özséb-templomban hálaadó ünnepi szentmise és hangverseny lesz a felnőtt kórus 25. és a gyermekkórus 15. évfordulója alkalmából. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Kerekes László, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke.

Zene
DIÁKOK HANGVERSENYE. Ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központ Olt utca 6. szám alatti hangversenytermében koncerteznek az Opra Music Center 5–14 éves diákjai: Nagy Ivett, Fancsal Zsombor, Bogyor Fruzsi, Fancsal Hanga, Kovács Csenge, Kozma Kata, Borbáth Bíborka, Antal Hanga, Simon Csenge, Papuc Ervin, Jakab Istvánka, Fancsal Bíborka, Csorja Nimród, Nagy Hanga, Gábor Anna Stefánia, Bogyor Bíborka, Kovács Emanuel, Török Petra, Tüzes Kincső, Kolumbán Huba, Lázár Anna, Gáspár Töhötöm, Ferencz Petra, Kövér Tas, Kovács Lotti, Albert Eszter, Fancsal Zselyke, Zsigmond Klementina, Egyed Zsombor, Baló Kata, Boros Márton Fruzsina és Tókos Andrea. Műsoron közismert klasszikus darabok, de a fellépők nagy része kortárs zenét is előad, amelyet Opra Balázs József személyre szabva írt nekik. Felkészítő tanárok: Opra Fruzsina Kitti és Opra Balázs József. A belépés ingyenes.
A NEOGITÁR ALFA EGYÜTTES új, argentin–spanyol–brazil műsorát mutatja be ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi evangélikus imaházban (a dohánygyár mögött).
A LÁMPALÁNG DUÓ erdélyi turnéjának sepsiszentgyörgyi állomását az RMDSZ Sepsiszentgyörgyi Nőszervezete szervezi. Az együttes június 14-én, pénteken 19 órától a Park Szálloda és Étterem kertjében lép fel. Az előadásra a belépés ingyenes. A duó tagjai: Tóth Orsi (ének) és Kristóf Martin (akusztikus, elektromos gitár).
SZCENÍROZOTT KONCERT. Sepsiszentgyörgyre érkezik a Gyönyörű Az Én Hazám Alapítvány produkciója, a Mester és Marica címet viselő szcenírozott koncert, amelyen a százéves operett összes dala elhangzik, illetve egy keretjáték keretében maga Kálmán Imre emlékezik vissza a darab születésére, életére, munkásságára. A nem mindennapi alkotás június 16-án, vasárnap 20 órától lesz látható, hallható az ’56-os emlékparkban. Jegyek a központi jegyirodában kaphatóak.

Képernyő
RTV2. Ma 13 órától: Hegyi utak várai (3. rész). A Hargita-hegység nyugati fennsíkjain, Kápolnásfalu és Szentegyháza felett északnyugat–délkelet irányban futnak az Ördögbarozda nevű, késő népvándorlás kori sáncok. Ahogy a Homoród völgye feletti római burgusokat, ezeket is az utak miatt építhették, tudhatjuk meg Botár István régésztől. • II. Rákóczi Ferenc fejedelemre emlékeztek Nagyváradon. Az egész napos rendezvénysorozat részeként a Nagyváradi Művészeti Líceum szimfonikus zenekara felvette a Rákóczi Szövetség első elnökének, Halzl Józsefnek a nevét.

Röviden
Lomtalanítás. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Ozsdolán, pénteken Hilibben és Ozsdolán. Honlap: tega.ro/hu.
VÍZELZÁRÁS. Javítási munkálatok miatt szünetel a vízszolgáltatás június 14-én, pénteken 8 és 15 óra között Sepsiszentgyörgyön az Akác utcában, a Stadion és Hóvirág utca közötti szakaszon, illetve az Akác és Szegfű utca kereszteződésében található magánházaknál. A szolgáltatás újraindításakor a víz valószínűleg zavaros lesz – ameddig ilyen, ne használják se emberi fogyasztásra, se háztartási gépek működtetésére.
ÁRAMSZÜNET. Június 18-án, kedden 9–15 óráig Torján a 6-os, 7-es, 9-es és 10-es transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Medicom gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 352 659). Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.

Biciklitúra a Nemere Útján
Június 16-án, vasárnap 10 órától a Zöld Nap Egyesület biciklitúrát szervez a céhes város sportcsarnokától a Nemere Útján. A túra alkalmával a következő településeket érintik: Kézdivásárhely, Torja, Futásfalva, Ikafalva, Felsőcsernáton (Ika vára), Kézdivásárhely. A túra nem túl nehéz, tízéves kortól, sebességváltós biciklivel teljesíthető. Sisak viselése ajánlott, főleg a fiataloknak. Minden érdeklődőt szeretettel várnak, a 14 éven aluli gyermekek csak előzetes egyeztetés alapján, írásos szülői engedéllyel vehetnek részt az 50 kilométer hosszú bringázáson. Bővebben a zoldnap.info oldalon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 207
szavazógép
2024-06-13: Család - :

Nyugdíjkiadások az unióban

Az Európai Unió tagállamai az uniós GDP 12,9 százalékának megfelelő összeget, összesen 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjakra 2021-ben – derül ki a Eurostat kedden közzétett adataiból.
2024-06-13: Történelmünk - Váry O. Péter:

Háromszék hadi lapja: a Székely Hírmondó (175 éves a székelyföldi sajtó)

1849. június 7-én jelent meg Kézdivásárhelyen a Székely Hírmondó első száma. Idén június 4-én került ki a nyomdából a Háromszék független napilap tízezredik száma. E két jeles évforduló kapcsán a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete június 15-re időzítette idei, Kárpát-medencei magyar újságírók részvételével Sepsiszentgyörgyön tartandó konferenciáját, melynek témája: 175 éves a székelyföldi sajtó. Ehhez igazodva mai Történelmünk rovatunkban részletek közlünk Váry O. Péter Háromszék hadi lapja: a Székely Hírmondó című munkájából, mely a 170. évfordulóra jelent meg a sepsiszentgyörgyi Háromszék Vármegye Kiadónál 2019-ben.