Saját elnökjelöltet állítanak a liberálisok

2024. június 13., csütörtök, Belföld

Megerősítette tegnap Nicolae Ciucă, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) saját jelöltet indít az államelnök-választáson.

  • Fotó: Facebook / Nicolae Ionel Ciucă
    Fotó: Facebook / Nicolae Ionel Ciucă

A PNL központi székházában nyilatkozó pártelnököt arról kérdezték az újságírók: számít-e arra, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) őt fogja támogatni az államelnök-választáson. Ciucă azt felelte, hogy a pártoknak a saját választóikat kell mozgósítaniuk, és önállóan kell dönteniük arról, hogyan vágnak bele az államelnöki és a parlamenti választásokba. Emlékeztetett arra, hogy a két kormánypárt külön-külön elért eredménye összesítve meghaladja a közös listájuk támogatottságát.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tart-e egy olyan forgatókönyvet, amely szerint ő foglalja el az államelnöki, Marcel Ciolacu pedig a miniszterelnöki tisztséget, Ciucă kijelentette: ez a választók akaratától függ, de az utóbbi három év tapasztalata azt igazolja, hogy szilárd parlamenti többségre van szükség a válságos időszakok leküzdéséhez.

Úgy vélekedett, hogy a PSD–PNL koalíció a jövőben is működőképes marad, még akkor is, ha az államelnök-választáson Marcel Ciolacu lesz az egyik kihívója. „Ez politikai megmérettetés, ne számítsunk tangózásra” – nyilatkozta az elnökválasztási kampányról a PNL elnöke.

Nicolae Ciucă ugyanakkor nem zárta ki, hogy az államelnök-választást ne szeptemberben, hanem a parlamenti választásokhoz közeli időpontban bonyolítsák le. Mint kifejtette, a koalíció egyelőre elemzi, hogy milyen előnyei és milyen hátrányai vannak egy nyári elnökválasztási kampánynak. Közlése szerint ennek alapján dől el, hogy az államelnök-választást az államfő mandátumának végére, a parlamenti választásokhoz közeli időpontra írják ki, ahogy ez a múltban is történt, vagy pedig marad a tervezett szeptemberi időpont.
 

Konzultációk nyomán dönt a PSD

A szociáldemokratáknak lesz államfőjelöltje, és a párt vezetőivel közösen döntik majd el, hogy ki legyen ez a személy – jelentette ki tegnap a PSD elnöke, Marcel Ciolacu kormányfő. A párt központi székházánál nyilatkozó miniszterelnököt a szociáldemokraták államelnök-választással kapcsolatos stratégiájáról, illetve arról kérdezték az újságírók, hogy személyesen kíván-e államfőjelölt lenni.

Ciolacu elmondta, hogy a párt stratégiáját csak a kollégáival való konzultálása után jelenti be. Az esetleges államfőjelöltségéről pedig kijelentette, hogy ez nem csak az ő szándékán múlik, a döntést kollégáival hozza meg. Hozzátette, ebben a kérdésben várhatóan még ezen a héten dönt PSD országos politikai tanácsa. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az államelnök-választást az eredeti terveknek megfelelően szeptemberben tartják, a koalícióban nem merült fel az időpont-változtatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 207
szavazógép
2024-06-13: Történelmünk - Váry O. Péter:

Háromszék hadi lapja: a Székely Hírmondó (175 éves a székelyföldi sajtó)

1849. június 7-én jelent meg Kézdivásárhelyen a Székely Hírmondó első száma. Idén június 4-én került ki a nyomdából a Háromszék független napilap tízezredik száma. E két jeles évforduló kapcsán a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete június 15-re időzítette idei, Kárpát-medencei magyar újságírók részvételével Sepsiszentgyörgyön tartandó konferenciáját, melynek témája: 175 éves a székelyföldi sajtó. Ehhez igazodva mai Történelmünk rovatunkban részletek közlünk Váry O. Péter Háromszék hadi lapja: a Székely Hírmondó című munkájából, mely a 170. évfordulóra jelent meg a sepsiszentgyörgyi Háromszék Vármegye Kiadónál 2019-ben.
2024-06-13: Belföld - :

Winkler: Megmutatta erejét a szórványközösség

Az erős felhatalmazás óriási felelősséggel jár, ezt pedig munkával szolgálja meg az RMDSZ: „nekünk a magyar érdek lesz az első az Európai Parlamentben, és a helyi közösségek érdeke az önkormányzatokban” – fogalmazott Winkler Gyula, a szövetség Hunyad megyei szervezetének elnöke dévai sajtótájékoztatóján az európai parlamenti választások eredményét értékelve.