Erős az elszegényedés veszélye

2024. június 13., csütörtök, Belföld

A romániai lakosok 32 százalékát fenyegette tavaly a szegénység és a társadalmi kirekesztődés veszélye; ez messze a legmagasabb arány az uniós tagállamok között. Bulgáriában és Spanyolországban szintén magas volt ez az arány – derül ki az Eurostat tegnap közzétett jelentéséből.

  • Fotó: Pexels
    Fotó: Pexels

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint tavaly 94,6 millió EU-s polgár – az unió lakosságának 21 százaléka – volt kitéve a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatának, vagyis olyan háztartásban éltek, amely a szegénység, a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözés és/vagy a munkanélküliség kockázatával szembesült.

A szám enyhén csökkent 2022-höz képest, amikor az EU 95,3 millió polgárát (21,6 százalékát) fenyegette ez a veszély.

A tagállamok közül Romániában (32 százalék), Bulgáriában (30 százalék), Spanyolországban (27 százalék) és Görögországban (26 százalék) volt a legmagasabb a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya, míg a legalacsonyabb Csehországban (12 százalék), Szlovéniában (14 százalék), Finnországban és Lengyelországban (egyaránt 16 százalék).

Romániában 2022-höz képest tavaly 34,4 százalékról 32 százalékra csökkent ez az arány.

A nők nagyobb arányban veszélyeztetettek: 22,3 százalékuk a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatával él, míg a férfiaknál 20,3 százalék az arány EU-s szinten.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 214
szavazógép
2024-06-13: Belföld - :

Winkler: Megmutatta erejét a szórványközösség

Az erős felhatalmazás óriási felelősséggel jár, ezt pedig munkával szolgálja meg az RMDSZ: „nekünk a magyar érdek lesz az első az Európai Parlamentben, és a helyi közösségek érdeke az önkormányzatokban” – fogalmazott Winkler Gyula, a szövetség Hunyad megyei szervezetének elnöke dévai sajtótájékoztatóján az európai parlamenti választások eredményét értékelve.
2024-06-13: Belföld - :

Milliárdos hiány

Több mint kétmilliárd lejes hiánnyal zárta a tavalyi évet az állami nyugdíjrendszer költségvetése, a bevételek 109,8 milliárd lejt, a kiadások pedig 111,9 milliárd lejt tettek ki – derül ki a 2023-as állami társadalombiztosítási költségvetés végrehajtását jóváhagyó pénzügyminisztériumi törvénytervezetből.