Kisebbség és többség Sepsiszentgyörgyön

2024. június 13., csütörtök, Máról holnapra
Mózes László

Sepsiszentgyörgyön előzmény nélküli helyzet alakult ki az önkormányzati választások után. Nemcsak azért, mert Antal Árpád ötödször lesz polgármester, igen magas, 82,25 százalékos szavazati aránnyal, hanem azért is, mert az önkormányzati képviselő-testület kizárólag az RMDSZ színeiben bejutottakból áll.

A magas részvételi arány, illetve az érdekvédelmi szövetséget támogató többségi magyar szavazatok miatt a többi párt nem érte el az ötszázalékos bejutási küszöböt. Ez egyaránt érinti a magukat ellenzékinek – a legyőzötteket és a kisebbeket megillető empátia okán nem keresgélünk más jelzőket – nevező magyar alakulatokat is, illetve a román pártokat. Mivel utóbbiak nem tudtak létrehozni valamiféle választási szövetséget, Sepsiszentgyörgy mintegy húszszázalékos román ajkú közössége úgy osztotta el szavazatait, hogy az egyik alakulat számára sem bizonyult elégségesnek.

Magyarán, a helybéli román közösségnek az elkövetkező négy évben nem lesz önkormányzati képviselője. Ez főképp nem azért okoz gondot, mert egyszólamúvá válik a képviselő-testület, hanem mert nemzeti kisebbségben élő közösségként érdemes tekintettel lenni más, szintén kisebbségi sorban élő közösségekre is. Így román ajkú sepsiszentgyörgyi barátaink gondjait nem lehet egy önkormányzati választási eredményre hivatkozva érzéketlenül lesöpörni az asztalról, ezért a továbbiakban maga a városvezetés kerül kényes helyzetbe, hogy miként találjon közös hangot azokkal, akik évtizedek óta e városban élnek, s akiknek nagy többsége nem az ellentétek szításában, hanem a közös ügyekben, a közös megoldásokban érdekelt.

Természetesen, az fel sem merül, hogy a továbbiakban Sepsiszentgyörgy önkormányzatának bármiféle engedményt kellene tennie olyan helyzetekben, amikor a cél a békés együttélés megzavarása, avagy ennél súlyosabb esetben az itt élő magyar közösség megalázása. Amikor tehát brassói avagy más városokból érkező magyarellenesek ismételten bemasíroznának a városba, gyűlölködő rigmusokat skandálva, akkor Sepsiszentgyörgy teljes közösségének el kell utasítania ezt.

A nagy kihívás főképp az, hogy a helybéli román közösség számára kedvezőtlen választási eredmény ellenére lehessen olyan döntéseket hozni, hogy érezhessék, Sepsiszentgyörgy továbbra is otthonuk marad, ahol megoldást keresnek és találnak gondjaikra. Tisztelve érzelmeiket, gondolataikat, ugyanakkor mindezért változatlanul kölcsönösséget és észszerűséget remélve, józan és tisztességes párbeszédet várva. Hiszen eddig is számtalanszor bebizonyosodott, e két sepsiszentgyörgyi közösség képes eltekinteni az uszítók hangjától.

Sepsiszentgyörgy újraválasztott polgármestere, Antal Árpád máris tett egy gesztust a helybéli román közösség irányába. Kijelentette: nem örvend annak, hogy román párt nem jutott be a képviselő-testületbe, s érzékelve, hogy a román ajkúak több mint fele rá szavazott – számára ez azt üzeni, hogy a román emberek túl tudnak lépni az etnikai határokon –, egy konzultatív testület létrehozását javasolja. Ez a három demokratikus román párt – PNL, PSD és USR – két-két sepsiszentgyörgyi önkormányzati jelöltjéből állna, és a továbbiakban a románságot érintő kérdésekben velük egyeztetnek majd.

Gesztus értékű szándéknyilatkozat, mely egyértelműen jelzi: nem igaz, hogy Sepsiszentgyörgyön, a Székelyföldön a román közösség tagjai másodrendű állampolgárok lennének. Az viszont tény, hogy hiteles, megbízható politikai képviseletet csak ők választhatnak maguknak.

 

Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala. Fotó: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2024-06-13: Közélet - Hecser László:

Bölönben ellenzékbe szorult a magyarság (Választási eredmények Erdővidéken)

Erdővidéken az RMDSZ szerezte meg a szavazatok döntő többségét, így a helyi képviselő-testületekben is – Bölön kivételével – többségben van. Az Erdélyi Magyar Szövetség és a Magyar Polgári Erő is jelen lesz néhány tanácsban, a Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) Bardocon sikerült egy helyet elcsípnie, a függetleneknek sok babér nem termett. Bölönben szoros versenyben román polgármestert választottak.
2024-06-13: Sport - :

Öt érmet szereztek a kézdivásárhelyiek (Teke)

Az elmúlt hét végén Marosvásárhelyen tartották meg az U23-as teke Román Kupa döntőjét, amelyről összesen öt, három ezüst- és két bronzéremmel tértek haza a Kézdivásárhelyi SE versenyzői. Sportolóink számára most a jól megérdemelt nyári szünet következik, folytatás pedig augusztus végén.