Labdarúgás, Európa-bajnokságKétgólos vereséggel kezdett a magyar válogatott

2024. június 15., szombat, Sport

Az első félidei gyenge teljesítmény miatt a magyar labdarúgó-válogatott szombaton 3–1-re kikapott a svájci csapattól Kölnben az Európa-bajnokság A-csoportjának első fordulójában. A magyarok szerdán 19 órától a házigazda és a skót alakulatot 5–1-re legyőző németekkel csapnak össze Stuttgartban.

  • Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
    Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A találkozót idegesen kezdték a magyarok, ugyanis a svájci csapatnak már a 4. percben helyzete volt, csakhogy Willi Orbán az utolsó pillanatban blokkolta Michel Aebischer közeli lövését. Nem sokkal ezután a jobb oldalon is vezetett egy veszélyes akciót a svájci együttes, aztán ahogy kicsit megnyugodtak Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai, máris volt magyar kapura lövés, azonban Sallai Roland 20 méterről célt tévesztett. A bizonytalankodó magyar védelem hibáját kihasználta az ellenfél, amely Kwadwo Duah góljával korán vezetést szerzett.

A folytatásban is sok labdát vesztettek a magyarok, Kerkez Milos rossz passza után Ruben Vargas került ziccerbe, viszont Gulácsi Péter hatalmas bravúrral hárított. A védelem gyengélkedése mellett támadójátékban sem mutatott sokat a magyar gárda, amely nem is úszta meg egygólos hátránnyal ezt az időszakot, mert Aebischer 20 méterről kilőtte a bal alsó sarkot. A magyaroknak előtte volt egy lehetősége, amikor Szoboszlai Dominik szabadrúgása után Orbán tisztán fejelhetett, ám a labda pontosan Yann Sommer kezébe szállt.

 

Fotó: MTI / Illyés Tibor

 

A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: Granit Xhaka beadása után Duah lövését Gulácsi védte, majd Vargas próbálkozását is vetődve hárította. Hiába volt kétgólos előnyben a svájci csapat, így is irányította a játékot, aztán az idő múlásával egyre inkább átengedte a területet és kontrákra rendezkedett be, ezáltal a magyarok először tudták érdemben birtokolni a labdát a támadóharmadban. Az első nagy helyzetre majdnem 65 percet kellett várni, de Sallai pontos beadása után Varga Barnabás centikkel a jobb felső sarok mellé fejelt.

A Ferencváros gólkirálya másodszor már nem hibázott, így feléledtek a magyar remények. A szépítő találat után ismét lendületesebben futballozott Svájc, volt is néhány lehetősége, viszont ekkor már a magyar akciók is ígéretesebbnek bizonyultak. A hajrában egyre nagyobb nyomást gyakorolt a magyar együttes Sallai játékának köszönhetően, viszont veszélyesek voltak az ellenfél ellentámadásai is. A hosszabbításban egyenlítési lehetőség már nem akadt, a svájciak azonban egy újabb kapitális védelmi hibát kihasználva eldöntötték az összecsapást.

 

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

 

Eredmények: *A-csoport: Németország–Skócia 5–1 (gólszerzők: Wirtz 10., Musiala 19., Havertz 45+1. – tizenegyesből, Füllkrug 68., Can 90+3., illetve Rüdiger 87. – öngól), Magyarország–Svájc 1–3 (gsz.: Varga B. 66., illetve Duah 12., Aebischer 45., Embolo 90+3.) * B-csoport: Spanyolország–Horvátország 3–0 (gsz.: Morata 29., Ruíz 32., Carvajal 45+2.), Olaszország–Albánia 2–1 (gsz.: Bastoni 11., Barella 16., illetver Bajrami 1.).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2024-06-14: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

A stabil káosz országa

Stabilitásnak írják, de káosznak ejtik: a kormánykoalíció az első idei választásokat is ugyanolyan improvizált módon zavarta le, ahogy több nagy horderejű, évekre kiható törvényt és intézkedést fogadott el az elmúlt közel három évben. Szinte mindig az derült ki, hogy egyáltalán nem készítették elő és gondolták végig a dolgok menetét, amivel felfordulást és felháborodást keltettek, utólag pedig különböző módosítgatásokra kényszerültek.
2024-06-17: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
FLOW5. A nemzetközi mozgásszínházi fesztivál programja Sepsiszentgyörgyön: ma 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében Full Moon / Telihold, koreográfus: Josef Nadj & Atelier 3+1, (korhatár: 14 éven felülieknek, időtartam: 60 perc, szünet nélkül);