Az erdélyi magyar politika jövőjéről

2024. június 19., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

A június 9-i választási eredmények megerősítették: a kétezres évek vége felé még látványosan pluralizálódó erdélyi magyar politikába húsz év után visszatérni látszik az RMDSZ hegemóniája. De vajon mit mutatnak e számok az erdélyi magyar politika jövőjéről? Van-e, lesz-e még alternatíva mind­azok számára, akik valamilyen okból kifolyólag, ideológiai, világnézeti meggyőződésből vagy éppen bizonyos vezetők személyével kapcsolatos ellenérzések miatt elégedetlenek a szövetséggel?

Az RMDSZ joggal ünnepel: elsöprő győzelmet aratott, és az európai parlamenti választásokon 6,48 százalékos eredményt ért el, ami majdnem 580 ezer szavazatot jelent. Ugyanakkor picit torzít az eredmény: a jelöltlistát a kisebb magyar pártok is támogatták, tehát az 580 ezres számban benne vannak az EMSZ és az MPE szavazói is, illetve viszonylag sok voks érkezett külföldről és a Kárpátokon túli megyékből is. Ezért az erdélyi magyar–magyar erőviszonyokról többet elárul az önkormányzati megmérettetésen a helyi- és a megyeitanácstag-jelöltekre leadott voksok száma. A megyei önkormányzati listák esetében az RMDSZ 6,99 százalékos eredményt ért el közel félmillió – tegnap délelőtti állás szerint mintegy 493 ezer – szavazattal, az Erdélyi Magyar Szövetségre kb. 16 700-an voksoltak, a Magyar Polgári Erőre pedig 1750-en. A helyitanácstagjelölt-listák esetében is hatalmas a különbség, még ha kissé csökken is a szakadék: az RMDSZ 471 ezer voksot gyűjtött be, az EMSZ mintegy 30 ezret, az MPE 4800-at. Ha ez utóbbi listát, a „legszorosabb” eredményt nézzük, azt látjuk, hogy a két kisebb magyar párt együtt sem éri el a magyar szervezetekre leadott szavazatok 10 százalékát: valahol 7 százalék körül járnak az RMDSZ 93 százalékával szemben.

Hogy e számokat, arányokat, eredményeket ki és miként értelmezi, az nyilván pártállástól, politikai szimpátiától függ. Az mindenesetre egyértelmű: nincs szükség két olyan, az RMDSZ-szel szemben alternatívát kínálni akaró pártra, amelyek lényegében semmiben nem különböznek egymástól. Az MPE-re leadott elenyészően kevés szavazat azt mutatja: az RMDSZ-ből kiábrándult vagy a szövetséggel szemben kritikus erdélyi magyar szavazók nem értik, nem díjazzák, hogy újabb párt alakult azon a mezőn, ahol amúgy is kevés babér termett. Az MPE-re leadott szavazatok száma egyszerűen túl kevés ahhoz, hogy komolyabb igényeket fogalmazhasson meg országos kérdésekben. Amúgy a két kis párt együtt is gyenge eredményt tud felmutatni, az RMDSZ számára országos megmérettetésen inkább a politikai marketing szempontjából fontos együttműködni velük, semmint tényleges erejük miatt – bár tény, hogy az ő 35 ezer voksukra is szükség lesz a parlamenti választásokon.

A számok tükrében tehát az látszik, hogy országos ügyekben egyszerűen nincs helye, jogosultsága, s a választók nem is igénylik a magyar–magyar versenyt, az RMDSZ visszatalált a közösséghez, a választani akaró erdélyi magyarok legnagyobb részét sikerrel szólította meg. Helyi szinten viszont lehet keresnivalójuk mind­azoknak, akik elégedetlenek az RMDSZ-szel. Így alighanem az önkormányzatok maradnak a sok sebből vérző erdélyi magyar pluralizmus egyetlen továbbélési terepei. Ebben viszont nem feltétlenül a felülről szerveződő, az RMDSZ országos politikáját kifogásoló pártoké lesz a főszerep – az MPE gyenge szereplése legalábbis ezt sugallja –, hanem a helyi ügyeket előtérbe helyező, alulról szerveződő mozgalmaké, szervezeteké vagy akár független jelölteké. Ilyesmire Háromszéken Nagybaconban látunk példát, ahol független polgármesterjelölt győzte le a tisztségben levő RMDSZ-est.

 

Fotó: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2024-06-19: Közélet - :

Pénteken nyílik a strand

Június 21-én, pénteken nyílik a strand Sepsiszentgyörgyön. A kicsiket gyermekmedence és vízi csúszdák, a nagyokat élménymedence és olimpiai méretű úszómedence várja – tudatja a létesítményt működtető Sepsi ReKreatív közösségi oldalán.
2024-06-19: Közélet - Hecser László:

Csörtét nyert Benedek-Huszár János (Barót)

A Benedek-Huszár János baróti polgármester és Bán István független tanácstag közti állandó viaskodás újabb fejezte zárult le a hónap elején. A városi elöljáró közösségi oldalán tudatta, hiába jelentette fel őt érdekkonfliktus miatt bő két éve a tanácstag az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI), a hatóság a vádat nem találta megalapozottnak. Bán István szerint nem az ANI megállapítása a fontos, hanem a lényegi kérdés, ami miatt az ügynökséghez kellett fordulnia: milyen szerepe volt a polgármesternek a saját felesége, Benedek-Huszár Erika iskolaigazgatóvá való kinevezésében.