MozimániaLuc Besson visszatért, a Da Vinci-kód előzményei

2024. június 20., csütörtök, Magazin

A kutyák ura
Jó néhány éve a digitális vetítések előtt a filmeket 35 mm-es celluloidszalagon forgalmazták, így aztán egy mozipremier egy Sepsiszentgyörgy méretű városban többnyire fél év, néha pedig egy év után volt látható.

Jelenleg a világpremierekkel egy időben vetítik itt is a blockbustereket (kasszasikereket). Egy nagyon friss példa: pénteken volt a kolozsvári nemzetközi filmfesztiválon, a TIFF-en a DogMan (A kutyák ura), a legfrissebb Luc Besson-film romániai bemutatója, a szerző személyes jelenlétében. Ugyanebben az időben vetítették a sepsiszentgyörgyi Művész moziban is ezt a különleges drámai, lélektani thrillert.

A rendező számára ez egy fontos visszatérés volt a showbiznisz világába, ugyanis a 2019-es Anna után az általa íróként is jegyzett DogMan volt az első filmje #metoo-botránya, zaklatási ügye után. Végül felmentették, és újra alkothat.

Eltérő, visszafogottabb hangvételű alkotás az olyan hangos, akciódús kultfilmek után, amelyek sorát készítette az elmúlt évtizedekben. Itt gondolunk a Léon, a profi, Az ötödik elem, Nikita. az Elrabolva, a Taxi és A szállító sikerszériák opuszaira. Talán ezért nem tetszett a DogMan az egykori rajongóknak.

A sztori meglehetősen öncélú, túlfilozofált, néhol a hitelesség kárára. Douglas kiskora óta nem találja a helyét a világban és a társadalomban, ezért az emberek helyett a kutyákhoz fordul. Feltétel nélküli rajongása a négylábúak iránt egy sajátos élet kialakítását eredményezi: csak bennük bízik, csak velük érzi magát biztonságban. Emiatt a számkivetett, különben mozgássérült transzvesztita „férfi” a kutyái segítségével sajátosan értelmezi a törvényeket is. Ha kell, a hozzá hasonló elesettek védelmezőjeként lép fel, szembeszállva akár a maffiával is. Nem retten vissza a kegyetlen erőszaktól sem – főleg, ha a bosszú vezérli. Hihetetlen események szereplői a kutyák: tortareceptet állítanak össze, ékszereket lopnak és sorolhatnám, de mindezek ellenére fontos kiemelni a produkció kutya­trénereinek kiváló munkáját, akik elképesztő fegyelemmel terelték a forgatáson a többtucatnyi négylábút, főleg a film csúcspontját, a zárójelenetet érdemes ebből a szempontból kiemelni.

Számomra a DogMan Besson egyik legemlékezetesebb filmje. Aki kedveli az alkotó képi világát, rendezői stílusát, az a DogManben is örömét fogja lelni. Aki nélkül viszont a film végképpen nem működne, az Caleb Landry Jones. Hiszen rá épül a film és nézni a színészi játékát az kérem valami olyan, amit látni kell és látni érdemes. Kevés külső reakciója és mélyen belülről jövő átélése korunk legjobb színészei közé emeli. Piaf és Marlene Dietrich dalának – Lili Marleen – Landry általi interpretációja zseniális. Sok pozitívuma miatt a DogMant hiányosságai ellenére is mindenkinek szívből ajánlom.

 

Elveszett jelkép

2021 / thriller, misztikus / rendező: Dan Trachtenberg / Streaming: RTL+. Az elveszett jelkép Dan Brown amerikai író nagy sikerű regényéből készült. A főszereplő nem más, mint a közkedvelt jelképkutató, Robert Langdon (Ashley Zukerman), a film a rejtélyes Da Vinci-kód története előtt játszódik. A cselekmény Washingtonban indul, ahol a CIA felkéri a híres harvardi professzort néhány különös rejtvény megfejtésére. A kutatás során nemcsak talányokkal, de életveszélyes megpróbáltatásokkal kell szembenéznie, ám nincs ideje megfutamodni, hiszen tőle függ elrabolt mentorának élete. Vajon sikerül megmentenie tanárát, és közben lelepleznie egy összeesküvést?

Az alapanyagként szolgáló könyv az Angyalok és démonok, valamint A Da Vinci-kód után következett, és eredetileg a filmes feldolgozásokban is ez lett volna a harmadik alkotás, ám végül ugrottak egyet, és inkább az Infernót választották alapanyagnak. Így a rajongók valóban régóta várhattak már ennek a fejezetnek a mozgóképes változatára. A Peacock-sorozat készítői azonban úgy döntöttek, hogy egyfelől egy előzménytörténetté alakítják a sztorit – Langdon itt még fiatal és ismeretlen professzorként jelenik meg –, másfelől viszont maximálisan kortárs közegbe helyezik – amint azt a Capitolium ostromával, a QAnonnal kapcsolatos képek is jól mutatják. Ezek a felvételek rögtön aktualizálják is a The Lost Symbol témáját.

A sorozat alapjául szolgáló regény írójánál a cselekménnyel egyenlő fontosságú az is, ahogyan a szerző a történelmi és művészettörténeti információkat csepegteti. Az olvasók, majd a Tom Hanks főszereplésével készült film nézői hirtelen ott is szimbólumokat, titkos üzeneteket és összefüggéseket fedezhetnek fel, ahol korábban eszükbe sem jutott volna.

Dancs Árpád

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-06-20: Sport - :

Késely Ajna aranyérmes 800 méter gyorson (Vizes Eb)

Késely Ajna aranyérmet nyert kedden 800 méter gyorson a belgrádi úszó-Európa-bajnokságon. Pádár Nikolett harmadik lett 100 méter gyorson, Molnár Dóra ezüst-, Szabó-Feltóthy Eszter pedig bronzéremmel zárt 200 méter háton. A Kós Hubert, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra összeállítású 4×100 méteres vegyes vegyesváltó szintén bronzérmet ünnepelhetett.
2024-06-20: Szabadidő - :

Mire vigyázzunk kánikula idején

Az egészségügyi minisztérium kedden ajánlásokat fogalmazott meg a lakosság számára, hogy mire kell vigyázni kánikula idején az egészségkárosodás elkerülése érdekében.