Református hírnökSzolgálat a szolgálatban

2024. június 27., csütörtök, Közélet

Akkor, amikor a lelkipásztorokról van szó, megannyi feladat jut eszébe egy embernek. Számtalan alkalommal fogalmazódnak meg különféle elvárások, amelyek által egy-egy szolgálattevő a saját gyülekezete életét, az ottani mindennapokat megszervezi és színessé teszi. Legyenek vallásórák, konfirmációi felkészítő alkalmak, bibliaórák, istentiszteletek, valamint formáljon közösséget.

  • Fotó: Sepsi Református Egyházmegye
    Fotó: Sepsi Református Egyházmegye

A lelkipásztor foglalkozzon a gyerekekkel, az ifjakkal, a házasokkal, legyen gondja az idősekre, az özvegyekre, a magányosokra, és ezt a sort talán a végtelenségig lehetne folytatni. De ott a nagy kérdés: a lelkipásztorra kinek van gondja?

Ez volt az én személyes nagy kérdésem is, amikor 2023 decemberében a Sepsi Református Egyházmegye lelkipásztorai lelkészértekezleti elnöknek választottak. Boldogan vállaltam ezt a felkérést. Megannyi gondolattal és ötlettel a szívemben terveztem azt, hogy a gyülekezetben végzett munka mellett egy lelkészi csapat olyan megbízottja legyek, aki figyel a szolgatársakra, aki továbbképző alkalmakat szervez és nem utolsósorban közösséget épít. A mindenkori lelkészértekezleti elnök lelki és hitbeli téren igyekszik támogatást nyújtani a lelkipásztoroknak, szakmai és tudományos téren elősegíti a fejlődést, valamint a gondokkal küzdő lelkipásztorokat felkarolja és lehetőség szerint segíti azokat.

Ennek a sokszínű feladatkörnek a betöltését tűztem ki célul a 2024-es esztendő kezdetével. Mindamellett, hogy részt vettem a lelkész­értekezleti elnökök mezőbergenyei éves találkozóján, márciusban az egyházmegyénkben is megszerveztem az év első tudományos elő­adással egybekötött találkozóját Illyefalván a református imaházban. Béres Levente, a Vízaknai Református Egyházközség lelkipásztora egy interaktív előadás keretében hívta fel a figyelmünket az énekválasztásban rejlő lehetőségekre. Az előttünk álló időszakban kerül megszervezésre a lelkészi kar nyári találkozója, ahol jó reménység szerint a közösen elöltött idő, az élmények és tapasztalatok megosztása, a kötetlen beszélgetések sorozata mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy egy összeforrt, egymásra odafigyelő lelkészi közösség végezze munkáját, szolgálatát a Sepsi Református Egyházmegyében.

Lajos József illyefalvi református lelkipásztor

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2024-06-27: Család - :

Egyre több a hamis bankjegy

Tavaly a Román Nemzeti Bank (BNR) 5864 hamis bankjegyet azonosított, 31,39 százalékkal többet, mint 2022-ben – derül ki a jegybank június 20-án közzétett éves jelentéséből.
2024-06-27: Vélemény - :

A hét csoda (Református hírnök)

„Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.” (1Thesszalonika 5, 16–18)