Dübörög a Sokadalom Kézdivásárhelyen

2024. június 27., csütörtök, Közélet

Kedden kezdődött, ma felpörög és vasárnap estig dübörög Kézdiszék legjelentősebb kulturális eseménye, a kézdivásárhelyi Sokadalom. A rendezvényen számos koncertet, színházi előadásokat, képzőművészeti programokat és sok más érdekes eseményt követhetnek az érdeklődők.

  • Sokadalmi tűzijáték Kézdivásárhelyen. Bartos Lóránt archív felvétele
    Sokadalmi tűzijáték Kézdivásárhelyen. Bartos Lóránt archív felvétele

Az Őszi Sokadalomról Sokadalomra keresztelt, az előző évektől eltérően nem ősszel, hanem a nyár derekán megszervezett városünnep a Borudvarban a Gyárfás István Trió & Luiza Zan koncertjével indult. A Borudvar egyébként minden nap helyet ad rendezvénynek, a rétegzene kedvelőit várják ide.

A Vigadó udvara mellett a Sokadalom helyszíne az OTP Bank melletti gangban felhúzott RMDSZ-rendezvénysátor, ahol több kerekasztal-beszélgetés lesz, de vasárnap az idei sztárvendég, az Intim Torna Illegál is ott vesz részt közönségtalálkozón. Az elektromos zenét kedvelők idén is az ipari parkot kereshetik fel: az Urbanizé szervezői oda „szorultak” ki, de legalább nem kell féken tartaniuk a hangerőt, hiszen a környéken nincsenek lakóházak. A főtéren lakók azonban nem ússzák meg a sokadalmi hangzavart: a városháza idén a Honeybeast, a Titán, a Kalapács, az Intim Torna Ille­gál zenekarokat, Kökény Attilát és Rakonczai Viktort hívta meg, de fellép a kézdivásárhelyi Sing Floyd és Kaly Roland is a Kapricció társaságában.

A Sokadalom fénypontját képező termék- és kézművesvásár péntek déltől látogatható, aznap nyílik a gyermekváros is. Este a Vigadóban átadják a Pro Urbe díjat, az idei kitüntetett Borcsa János irodalomkritikus. 18 órától a nosztalgiázóknak is érdemes lesz kilátogatniuk a városközpontba, hiszen idén sem marad el a XIX. századi vásári korkép, a korzózás korhű ruhákban a Nők Egyesülete szervezésében.

A gasztronómia kedvelőit szombaton a hagyományos Pityókafesztiválra várják a Molnár Józsiás parkban, mely egyben a fúvóstalálkozó helyszíne is. Több programmal készültek a város kulturális intézményei, így a Vigadó mellett az Incze László Céhtörténeti Múzeum és a Báró Wesselényi Miklós Könyvtár is. A rendezvény végére 23 órakor a tűzijáték tesz pontot vasárnap. A részletes program elérhető a www.sokadalomkezdi.ro címen, valamint lapunk 16. oldalán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-06-27: Vélemény - Pálmai Tamás:

Párhuzamos világok (Békési levelek)

A multiverzum-elmélet szerint az ismert világegyetemünk a sok-sok milliárd csillagjával, bolygójával, köztük a Földdel és a rajta kialakult élettel nem az egyetlen. Csak egy a sok közül, amelytől rendkívül nagy távolságra létezik egy hasonló felépítésű másik világegyetem is. Attól még messzebb pedig egy újabb, és így tovább a végtelenségig.
2024-06-27: Közélet - Nagy D. István:

Új transzformátorállomást ­építenek a sepsiszentgyörgyi kultúrpalotánál

Hordozható transzformátort helyezett el az Electrica (DEER) Rt. a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házánál, amivel kiváltják az elmúlt napokban meghibásodás miatt átmeneti megoldásként bevetett környezetszennyező és hangos generátort. Amint arról beszámoltunk, a szolgáltató utóbbival biztosította az áramot a környező ingatlanokban, miután a kultúrpalota alagsorában lévő transzformátor a nedvesség miatt hétfőn felmondta a szolgálatot. Józsa Csaba, a vállalat vezetője ugyanakkor jelezte: elköltöztetik az épületből az állomást, ami várhatóan egy év alatt valósítható meg, addig a hordozható egység biztosítja az ellátást.