Mi, hol, mikor?

2024. július 3., szerda, Mi, hol, mikor?

KOMOLYZENEI FESZTIVÁL. Július 4–7. között tartják a megyeszékhelyen a SepsiClassic komolyzenei fesztivált. Jegyköteles programok mellett a rendezvény műsorában ingyenes szabadtéri koncertekre, zenetörténeti előadásokra, műhelymunkákra és filmvetítésekre is sor kerül. A jegyek ára 40 és 30 lej között váltakozik, kedvezményesen a tanulók és nyugdíjasok 20 és 15 lejért válthatnak belépőt.

A koncertekre a jegyek nem helykötelesek, a nézők az érkezés sorrendjében foglalhatják el az ülőhelyeket. Belépőket elővételben az eventim.ro oldalon és a városi jegyirodában lehet váltani, de lehetőség lesz a helyszíni jegyvásárlásra is előadások előtt 30 perccel. A jegyiroda hétfőn és szerdán 8–16 óráig, kedden és csütörtökön 18, pénteken 15 óráig tart nyitva. A tanulók és nyugdíjasok a kedvezményes jegyeket csak a jegyirodában vásárolhatják meg.

A csütörtöki program: 11–14 óráig Are you taka-taka-talking to me? – indiai ritmusműhely Magyar Kornél ütőhangszeres művésszel a Román Fejlesztési Bank (BRD) második emeletén (a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola próbaterme). A részvétel regisztrációhoz kötött. 14 órától: Muzikális bestiák: Boszorkánykonyha – Bősze Ádám zenetörténész előadása az Isabella Boutique Hotel Kokojza termében; 16–17 óráig VocalPlatz – kórusműhely Lőfi Gellért vezetésével a #SEPSI-nél a főtéren (interaktív kórusműhelyre hívják a sepsiszentgyörgyi kórusmuzsikát kedvelőket:  a mindenki számára nyitott, három alkalmas zenei műhely lehetőséget teremt arra, hogy bárki részese legyen a kórusban, a közösségben való éneklés élményének); 19 órától nyitókoncert a Krisztus Király-templomban: Production5 Brass Quintet, közreműködik Sebestyén-Lázár Enikő, Dóbisz Áron és Nikula Dávid (jegyárak: 40/20 lej). A rendezvény teljes programja és további részletek a fesztivál hivatalos Facebook- és Instagram-oldalán, valamint a sepsiclassic.ro honlapon elérhetőek. 

 

Gábor Áron síremlékének avatása

Gábor Áron eresztevényi síremlékét 1892. július 31-én avatták fel, a közadakozásból készült emlékmű azonban mindmáig befejezetlenül állt: Gyárfás Győző királyi főmérnök az obeliszk tetejére egy teljesen kiképzett ágyúmakettet szánt, amelynek kivitelezésére akkor pénz hiányában nem kerülhetett sor. Az utókor most lerója tartozását: július 4-én, Gábor Áron temetésének 175. évfordulóján kerül sor az immár befejezett síremlék felavatására. Az ünnepség 18 órakor kezdődik az eresztevényi temetőben.

 

Táncművészeti műhelyfoglalkozás Kovásznán

Július 3–5. között a Pécsi Balett táncosa, a Kovásznai Tanulók Klubja és Horváth Zita tanárnő egykori növendéke, Balogh Csongor táncművész vezetésével haladó és kezdő táncosoknak szerveznek beavató táncművészeti foglalkozást Kovásznán a Tanulók Klubjában. A korcsoportok órarendje: 6–9 év közötti fiatalok 16–17 óráig, 10 év feletti fiatalok 17–19 óráig. Előzetes regisztráció szükséges a jelentkezéshez a culturacv@gmail.com e-mail-címen, a 0762 674 516-os telefonszámon vagy Maksai Melinda tanárnőnél.

 

Ingyenes ügyintézés Sepsibükszádon és Mikóújfaluban

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16 és 17 óra között Sepsibükszádon a vendégházban, valamint 17.30 és 18.30 óra között Mikóújfaluban a kultúrotthon protokoll termében fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben.

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.15-től Agymanók 2. (románul beszélő), 16.30-tól La Mancha ifjú lovagjai (magyarul beszélő), 18.30-tól Hang nélkül: Első nap (magyarul beszélő), 18.15-től Semmelweis (magyar filmdráma), 20.45-től Motorosok (magyarul beszélő) és Hang nélkül: Első nap (román feliratos).

 

Rádió

A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 7.05-től ima a hivatásokért, 8 órától imaszándékok fogadása, 8.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 8.50-től Jézus Vére litánia, 9 órától szentmise Vajdahunyadról, 9.50-től A hét plébániája, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro.

 

Hitvilág

LELKI FELTÖLTŐDÉS ANYÁKNAK. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián ma 18 órától Regina nővér tart előadást a családfagyógyításról. 
ELŐADÁS. A Szent József-plébánián július 5-én, pénteken 19 órától Imával megújuló magyarság címmel Kiss Antal teológus, bölcsész tart előadást, aki a Mária Országa Imacsoport alapító tagja, a székelyföldi Mária Országa Imacsoport kezdeményezője és a Térdeplőt is vele kezdték el Csíksomlyón tavasszal, amikor férfiak rózsafüzért imádkoztak a kegytemplom előtt.
ÜNNEPI HANGVERSENY. A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban július 7-én a 11 órától kezdődő istentisztelet keretében ünnepi hangversenyt tart a jánoshalmi Mithras Pedagógus Kórus, akik 20 órakor Nagyajtán az unitárius templomban is fellépnek.

 

Röviden

VÍZELZÁRÁS, VÍZÓRASZERELÉS. A Közüzemek Rt. Digitális megfigyelő és előrejelző rendszer bevezetése Sepsiszentgyörgy ivóvízellátó rendszerén a vízveszteségek csökkentése céljából címet viselő pályázatával járó munkálatok miatt ma 8–18 óráig Sepsiszentgyörgyön a Puskás Tivadar és Olt utca kereszteződésében mérőműszereket szerelnek a DN 400 mm-es vízvezetékre, ami forgalomkorlátozást és előreláthatólag torlódásokat is okoz. Megkérik a környék lakóit, hogy kedd estétől szerda estéig ne parkoljanak személygépkocsikkal az Olt és Puskás Tivadar utca kereszteződésénél és annak környékén. Felhívják a figyelmet, hogy a munkálat elvégzése után zavaros lehet a víz a közvetkező utcákban: Olt, Híd, Puskás Tivadar, Nagy György, Grigore Bălan tábornok út, Mikes Kelemen, Sport, 1918. december 1. út. Kérik a fogyasztókat, hogy a jelzett időszakban fokozottan figyeljenek a háztartási gépek és más, vízfelhasználó műszaki eszközök használatára.

A Javítási munkálatok miatt július 4-én, csütörtökön  8–18 óráig Sepsiszentgyörgyön a következő utcákban és intézményekben szünetel az ivóvízellátás: Gesztenye sétány, Galamb, Kertész, Sas, Fecske; Kovászna Megyei Tanfelügyelőség, Csutak Vilmos Pedagógusok Háza, a Multi-Trans Gólya utcai végállomása.

LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Ojtozban és Kézdimartonoson, csütörtökön Lemhényben. Honlap: tega.ro/hu.

ELMARAD A JOGI TANÁCSADÁS ma a szerkesztőségben.

IAME-TALÁLKOZÓ. Július 5-én, pénteken 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Electro Stadionban tartják a hagyományos IAME-találkozót (zene szól, lesz sör is, bor is). Érdeklődni a 0749 226 553-as telefonon délelőtt 10 órától este 10 óráig Orbán-Bara Gábornál. 

TERMELŐI VÁSÁR. Sepsi­szentgyörgy főterén ezen a hétvégén, július 6–7-én kerül sor a termelői vásárra az Urban-Locato Kft. szervezésében.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Catena gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 804 709). Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 811
szavazógép
2024-07-03: Magazin - Dancs Árpád:

Harc a túlélésért, egy áruház története (Mozimánia)

A fattyú
Bastarden (Ida Jessen regényéből) / 2023 / rendező: Nikolaj Arcel. Mindig nagy ünnep, ha a hazai mozikban a giga költségvetésű blockbuster filmek áradatában felszínre bukkan egy-egy európai produkció is. Különösen nagy öröm, ha ez egy olyan többszörös díjnyertes alkotás, aminek egy Hollywoodban is befutott, ismert sztár a főszereplője. 
2024-07-03: Sport - Tibodi Ferenc:

Ismét dobogóra állt Oláh Attila (Kerékpározás)

Betegség miatt felemásra sikeredett kerékpáros országúti bajnokság után ismét bringájára pattant a Giant Románia kézdivásárhelyi sportolója, Oláh Attila, aki szombaton az egynapos Vrancea Versenyen (Turul Vrancei) tette próbára magát. A háromszéki parakerékpáros a viadal rövid távját vállalta be, a C2-es kategóriában az első lett, a férfiak között a 61., míg a teljes mezőnyt nézve a 73. helyen végzett.