Labdarúgás, Európa-bajnokságPortugál–francia összecsapás lesz a negyeddöntőben

2024. július 3., szerda, Sport

A francia labdarúgó-válogatott hétfőn 1–0-ra legyőzte a belga csapatot Düsseldorfban az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. A portugál együttes a gól nélküli döntetlennel zárult rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel 3–0-ra nyert Szlovénia ellen Frankfurtban. A portugálok pénteken Hamburgban a 2018-ban világbajnok, 2022-ben vb-ezüstérmes franciákkal játszanak a negyeddöntőben.

  • Diogo Costa és Bernardo Silva ünnepli a továbbjutást. Fotó: Facebook / UEFA EURO 2024
    Diogo Costa és Bernardo Silva ünnepli a továbbjutást. Fotó: Facebook / UEFA EURO 2024

Francia mezőnyfölénnyel indult az összecsapás, és mivel egyik fél sem vállalt felesleges kockázatot, sokszor szinte állóháborúvá dermedt a játék. Az első fél óra nem is hozott jelentős lehetőségeket, a szünet előtti negyedórában viszont egyre több volt a francia támadás, még ha nagy lehetőség ekkor sem alakult ki. A belgáknak több ízben is csupán felszabadításra futotta az erejükből, többnyire az ő térfelükön zajlott a játék. A pihenő után már veszélyes helyzetig jutott Didier Deschamps szövetségi kapitány együttese, ám nem tudta kihasználni, hogy a belgák feljebb tolták védekezésüket. Hetven perc után a támadásait addig rendre rossz átadásokkal elrontó belga alakulat is veszélyeztetett. A hajrában végül szerencsés találattal szereztek vezetést a franciák, az öngóllal pedig tovább is jutottak. A mérkőzés képét jól mutatja, hogy húsz kísérletükkel szemben a belgák mindössze ötször próbálkoztak, a kaput egy francia és két belga lövés találta el.

A 2016-ban Európa-bajnok portugálok nagy lendülettel vetették bele magukat a mérkőzésbe, több ígéretes helyzetet is kialakítottak, később azonban kiegyenlítettebbé vált a játék. Cristiano Ronaldo a keresztléc fölé lőtt szabadrúgásból, majd fejjel veszélyeztetett, az első félidő végén pedig Joao Palhinha találata el a kapufát. A második játékrész hasonló forgatókönyv szerint zajlott: nyomasztó labdabirtoklási fölényben játszottak a portugálok, akik nagyobb helyzeteket dolgoztak ki, ám 12 kapura lövésükből nem lett gól. A hosszabbítás eseménydús volt: Ronaldo büntetőből sem talált be, majd Pepe nagy tévedése után Benjamin Šeško került óriási ziccerbe, de azt Diogo Costa védte bravúrral. Matjaž Kek szlovén szövetségi kapitány piros lapot kapott, ezért elküldték a kispadtól. A tizenegyespárbajban Josip Iličić, Jure Balkovec és Benjamin Verbič lövését is védte Costa, akinek honfitársai nem hibáztak, így a portugálok jutottak tovább.

Eredmények, nyolcad­döntő: Franciaország–Belgium 1–0 (gólszerző: Vertonghen 85. – öngól), Portugália–Szlovénia 0–0 – tizenegyesekkel: 3–0.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 814
szavazógép
2024-07-03: Sport - Tibodi Ferenc:

Ismét dobogóra állt Oláh Attila (Kerékpározás)

Betegség miatt felemásra sikeredett kerékpáros országúti bajnokság után ismét bringájára pattant a Giant Románia kézdivásárhelyi sportolója, Oláh Attila, aki szombaton az egynapos Vrancea Versenyen (Turul Vrancei) tette próbára magát. A háromszéki parakerékpáros a viadal rövid távját vállalta be, a C2-es kategóriában az első lett, a férfiak között a 61., míg a teljes mezőnyt nézve a 73. helyen végzett.
2024-07-03: Sport - :

Medvegyev és Biles ott lesz Párizsban (Olimpia)

A világranglista top 10-es orosz teniszezőiból Danyiil Medvegyev ott lesz a párizsi ötkarikás játékokon, Andrej Rubljov viszont lemondta a szereplést. Mellette a négyszeres olimpiai bajnok tornász Simone Biles is indul Párizsban, miután megnyerte az egyéni összetett versenyt a hétvégi amerikai válogatón.