MagánvállalkozásMinden apróságra oda kell figyelni

2024. július 3., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Tombol a nyár, s ilyenkor sokan a nyaralásra gondolnak. Igaz – ahogy ezt Bogyó Ernő, a Morningstar Tour iroda tulajdonosa mondja –, a nyaralást érdemes jó idejében, még év elején megtervezni, lefoglalni. Valahogy úgy lehet ez, mint egykor a szalmakalappal, amit érdemes már télen beszerezni.

  • Bogyó Ernő – költséghatékonyabb a korai foglalás.  Fotó: Ferencz Csaba
    Bogyó Ernő – költséghatékonyabb a korai foglalás. Fotó: Ferencz Csaba

Alig négy év alatt a főként nyaralások szervezésével foglalkozó turisztikai iroda megvetette lábát a helyi piacon. Olyannyira, hogy immár Gyergyószentmiklóson is működik kirendeltsége. Pedig éppen a járvány elején indultak, amikor ebben az iparágban is jelentős zuhanás következett be. De lehet, hogy épp ezért tudtak betörni a piacra, hiszen a nulláról indultak. Az viszont már egyetlen beszélgetésből is kiderült, hogy Bogyó Ernő erre a szakmára termett.

 

Turistafogók

– Budapesten kezdtem a pályafutásomat, már kilencedikes koromban egy nagy turisztikai cégnél dolgoztam a vakációban, szálláshelyet értékesítettem – meséli Bogyó Ernő. – Ez egy olyan munka, ami nemcsak egy szolgáltatás értékesítéséről szól, hanem arról is, hogy segítünk az embereknek. Segítünk kiválasztani egy jó nyaralást, megtaláljuk az ügyfélnek megfelelő szállást, repülőjegyet. Összesen nyolc nyarat töltöttem ott, úgynevezett turistafogók voltunk a pályaudvaron, érkeztek az utasok, s mi ajánlottunk, főként az érkező csoportoknak hotel- és hostelszobákat. Nagyon szerettem ezt a munkát, a teljesítménybónuszokat is mindig én kaptam, de jól is lehetett keresni vele. Ez a fajta értékesítés persze az internetes foglalások korában már a múlté. 

 

Máramarostól Dubajig

– S hogyan lesz egy budapesti turistafogóból turisztikaiiroda-tulajdonos?

– Úgy, hogy eleve szezo­nális munka volt az, közben elvégeztem a turisztika alapszakot és mesterit a Babeș–Bolyai szentgyörgyi kihelyezett tagozatán, dolgoztam recepciósként itthon és Skóciában, ahol már a vendégek szállodai fogadását is rám bízták. Itthon aztán eldöntöttem, hogy olyan turisztikai irodát nyitok, amely valamiért egyedi, nem föltétlen konkurenciá­ja, hanem kiegészítője a már meglévőknek. Így jött az ötlet, hogy vásároljunk két mikrobuszt, amivel a saját klienseinket szállítjuk az általunk szervezett kirándulásokra, illetve repülőtérre. Eleve szervezőirodaként határoztuk meg magunkat, nem csupán mások, akár nagy külföldi cégek csomagjait értékesítettük. Kaptam szakmai segítséget, szerveztünk a Duna-deltába, Máramarosba, Bukovinába kirándulásokat. Elég sok engedélyre volt szükség ezért, aztán meg a szállításra is külön engedélyeztetési folyamat kötelező. Ma már nem csupán az országban, hanem például Dubajba is szervezünk kirándulásokat, persze repülővel. A jelszavunk: Gyere velünk Dubajba! Sok apró dologra kell odafigyelni egy ilyen csomag összeállításánál, megszervezésénél, a repülőtérre való szállítástól, a repülőjegy- és szállásfoglaláson át, az ottani programokig. 

– Elég összetett munka, hogyan lehet mindenre figyelni? Meddig lehet bő­vülni?

– Nem csak lehet, hanem kell is mindenre figyelni – ez a szépsége és egyben ez a nehézsége. Hogyha még 30–40 évet tanulnék, akkor sem tudnám százszázalékosan elsajátítani ezt a szakmát, annyira tág fogalom. Itt hajókirándulástól turisztikai csomagokon, körutakon, programszervezésen át a külön szállásfoglalásig mindenre figyelni kell, s hiába járunk bemutatókra például, hogy megismerjük a szálláshelyeket, mindenhova nem lehet eljutni. Márpedig jó szívvel ajánlani azt lehet csak, amit ismerünk. 

 

Saját csomagokat értékesítünk

Ezért is gondolom úgy, hogy bővülni lehet, de a kérdés az, hogy meddig szeretnénk, meddig érdemes. Mert akkor könnyen elsodor a sok munka, s nem marad a családra, a kikapcsolódásra is idő. Márpedig a mobiltelefont – ha egy kliens hív – fel kell venni. Egyébként Romániában harminckilenc partnerrel dolgozunk, a saját és az általuk ajánlott csomagokat értékesítjük. Egy turisztikai csomagban minimum két szolgáltatás kell szerepeljen, kötelező módon az egyik a szállás, a másik lehet transzfer, repülőjegy stb. A saját csomagjainkat mi rakjuk össze, bejön a kliens, ha mondjuk egy hétvégére Rómába szeretne utazni városlátogatásra, kiválasztjuk a repülőjegyet, szállást, mindent, amit igényel. Szervezünk iskolás csoportoknak is utakat, például a Gödri Ferenc-iskola nyert egy pályázatot, elmondták, mit szeretnének meglátogatni, a teljes csomagot mi raktuk össze és szerveztük meg számukra. 

– Milyen utat járt be az iroda?

– 2019-ben nyitottam meg két utazási ügynökkel, én voltam akkor még a mindenes, a sofőr is. Rá két évre Gyergyószentmiklóson is nyitottunk egy irodát, ott két ügynökkel dolgozunk, itt pedig jelenleg heten vagyunk. A válságot mi nem éreztük nagyon, hiszen kevéssel előtte indultunk, nem volt összehasonlítási alapunk. De ahogy a korlátozásokat feloldották, azonnal megugrott a forgalom. S fontos, hogy alkalmazkodtunk az online világhoz, a honlapunkon bárki könnyen le tudja foglalni, sőt, ki is tudja fizetni a számára legkedvezőbb csomagot, illetve szállást. Persze, a személyes foglalást jobban szeretjük, de a honlap arra is jó, hogy lehet előzetesen tájékozódni. Az is segít, ha utólag visszajelzést kapunk, így tudunk például megfelelő szállást ajánlani, illetve kiszűrni a nem megfelelőket. Hiszen minden szállodát mi sem ismerhetünk.

 

Érdemes idejében foglalni

– Milyen mértékben változott a piac a brassói repülőtér megnyitásával?

– Egy éve indultak ugye a turisztikai járatok, mi már fél évvel korábban kezdtük hirdetni a lehetőséget, rengeteg új klienst fogtunk meg, hiszen nagyon kényelmes, az irodától negyven perc alatt a repülőtéren vagyunk. Tavaly Antalyába még heti két járat volt, Görögországba pedig egy, idén már heti öt járat megy Törökországba. De van Egyiptomba, Tunéziába heti egy alkalommal. Úgy látom, hogy ebből a szempontból folyamatosan fejlődik a brassói repülőtér.

– Hogyan, mikor érdemes szolgáltatást vásárolni?

– Én nagyon ajánlom az úgynevezett early booking, vagyis korai foglalásokat. Már előző év decemberében megjelennek, a foglalásaink 60–70 százalékát már január-február-márciusban értékesítjük, nem nyáron. Elsősorban a kedvezőbb árak miatt, de a csoportok számára is könnyebb helyet kapni, legyen szó szállásról, vagy repülőjegyről. Sokan ódzkodnak, hogy valami közbejön és nem tudnak elutazni. Pedig legrosszabb esetben is csak a tíz százalékos előleg úszik el. Mondok egy példát, idén januárban egy szeptemberi antalyai csomag két személyre 1600 euró volt – jelenleg ugyanaz a csomag 2100 euró.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 826
szavazógép
2024-07-03: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-07-03: Pénz, piac, vállalkozás - :

Bővül az új és a használt autók piaca

Az idei első fél évben 12,03 százalékkal bővült az új autók piaca Romániá­ban – közölte a romániai autógyártók egyesülete (ACAROM).