Sulyok Tamás Bécsben: Kiválóak az osztrák–magyar kapcsolatok

2024. július 4., csütörtök, Világfigyelő

Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke Bécsben találkozott osztrák kollégájával, Alexander Van der Bellennel. A megbeszélés után a hivatal közölte: a magyar–osztrák kapcsolatok kiválóak, a két ország viszonya stratégiai partnerségen alapul, évszázadokra visszanyúló történelmi összefonódásokon alapul, barátság jellemzi.

  • Alexander Van der Bellen katonai tiszteletadással fogadja Sulyok Tamást. Fotó: MTI / Bruzák Noémi
    Alexander Van der Bellen katonai tiszteletadással fogadja Sulyok Tamást. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A két elnök egyetértett abban, hogy a jelenlegi, rendkívüli időkben minden eddiginél fontosabb a szomszédos országok közötti jó és kiegyensúlyozott együttműködés, valamint a folyamatos és rendszeres kapcsolatok fenntartása. Az osztrák elnök támogatásról biztosította egy bécsi magyar nyelvű középiskola létrehozásának tervét. A burgenlandi határátkelők forgalomkorlátozásával kapcsolatban a felek egyetértettek abban, hogy közös cél a probléma mihamarabbi megoldása és a határforgalom zavartalanságának biztosítása. Ennek érdekében a kormányok között konstruktív tárgyalások folynak.

A magyar államfő tájékoztatta osztrák partnerét a magyar soros EU-elnökség céljairól, amelyek kapcsán a felek hangsúlyozták az EU versenyképessége növelésének fontosságát, valamint mindketten kiemelten fontosnak tartották a Nyugat-Balkán országainak mihamarabbi csatlakozását az Európai Unióhoz.

Sulyok Tamás találkozott Wolfgang Sobotka osztrák házelnökkel, akivel egyebek között az ukrajnai háborúról és a nemzeti kisebbségi jogok védelmének szükségességéről folytatott tárgyalást. Utóbbi fontosságával az osztrák házelnök is egyetértett.

A kiváló gazdasági és kulturális kapcsolatokat méltatva a magyar államfő azt mondta, hogy éppen idén száz éve állították fel a bécsi Collegium Hungaricumot, az első magyar kulturális intézményt külföldön. Sulyok Tamás a megbeszélések után megkoszorúzta Semmelweis Ignác szobrát a bécsi Orvostudományi Egyetemen. Az államfő délután találkozott az ausztriai magyarság képviselőivel, este részt vett a magyar EU-elnökség nyitókoncertjén.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-07-04: Belföld - :

Közzétették a képességvizsga eredményeit

Az idei képességvizsgán a nyolcadikosok 77,6 százaléka kapott átmenő jegyet románból és 68,7 százaléka matematikából – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Ligia Deca oktatási miniszter. A tárcavezető szerint az átmenő jegyek aránya mindkét tantárgy esetében nagyobb, mint a próbafelmérésen sikeresen vizsgázók aránya.
2024-07-04: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter gratulált holland kollégájának

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere gratulált a frissen beiktatott új holland kormány magyarul kiválóan beszélő gazdasági miniszterének, Dirk Beljaartsnak.