Nyári utakonSzívbetegek a Benkő-borvízforrásnál

2024. július 5., péntek, Közélet

A Benkő-borvíz környékével ismerkedett a Sepsiszentgyörgyi Szívbetegek Egyesülete soros nyári kiszállásán. Hagyománnyá lett a szokás: új dolgokkal ismerkedni, a lassan kimaradott társakra emlékezni a lélekszámában olykor negyedszáznyi „nyugisoknak”, akikkel ugyan ritkábban, de „szívikékként” szólítjuk egymást.

  • Csoport a Benkő vendégház előtt. A szerző felvétele
    Csoport a Benkő vendégház előtt. A szerző felvétele

Fürdő­helyek meglátogatása, közös mofettázás, gyógyvizek ízlelgetése dukál a kisközösségnek. Tavaly kiruccantak: Csíklázárfalván próbálták ki a hatékonyabb, koncentráltabb gyógyító erejű szén-dioxid gázt, ami a tusnádfürdői Nagy-Csomád vulkanikus kúpjának mélyéből tör a felszínre. Csoportvezetőt kiválót találtak ez alkalommal is dr. Albert István kardiológus-belgyógyász főorvos személyében, aki néhány évvel ezelőtt a kórházban fekvő betegein figyelte az árkosi Benkők gyengén savanyú, de lúgos hatású, alkáliákkal teli különleges Regina nevű gyógyvízének jótevő hatását, amiről lapunk oldalain is beszámolt. Személyemben is megfelelő idegenvezetőre akadtak, mert a Benkő-forrás éppen szülőfalum, Árkos határában található, s már gyerekkoromban ismertem.

Közelében jön a felszínre egy még hidegebb forrás, amit az árkosiak Égeveszi-kútnak neveznek, eredeti régi neve Gégeveszi volt, „mert a kimelegedett-felhevült ember torkának rosszat tett!” Természetesnek tűnik az olvasónak, hogy a forrás a tulajdonos Benkő család nevét viselte, ám Bukarest a furcsa nevű família neve helyett valami mást szeretett volna látni a borvízcímkén, valami női nevet, ugyanis a bodoki vizet a királyi udvar Matildnak, a málnásfürdőit pedig Máriának tudta. Semmi baj! – mondták az ákosiak –, él a faluban egy Regina nevű vénasszony, aki a púpos kemencék belső tapasztására szakosodott, az is fehérnép, küldjétek el annak a nevét! S lásson csodát az olvasó: örvendtek a fővárosban, hogy a királyasszonyról nevezték el a volt árkosi palackozott Benkő ásványvizet!

A szívbetegek kedvenc csemegéje ilyenkor a „szívbarát flekken”, kevesebb sóval, őrölt fehér borssal ízesítve, Vágó János sütögető szakember módjára. Ezt már illett meglocsolni az árkosi Középhegy mélyéből feltörő Benkő-vízzel, magát a forrást, palackozásának tervezett fejlesztési lehetősségeit a tulajdonos Dani Béla mutatta be a vendégeknek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2024-07-05: Élő múlt - Kisgyörgy Zoltán:

Szákszendiek a Nyerges-tetőn (Nyári utakon)

Hallani sem hallottam soha erről a településről: közel ezer kilométerre található tőlünk Komárom-Esztergom vármegye Oroszlányi járásában. Szák és Szend települések negyven éve egyesültek. Nos, innen látogatott mifelénk egy tizenhat személyből álló csoport júniusban.
2024-07-05: Kultúra - Demeter J. Ildikó:

Hogyan tehetjük érdekeltté a gyermekeket az olvasásban?

Könyvbemutatók, koncertek, mesemondás, kreatív műhely, kvíz és találóskérdés-verseny, rajzolás, társasjáték, kiállítás, irodalmi vetélkedő, bábozás, interaktív események, élményalapú regényfeldolgozás, kisfilmvetítés, pihenősarok várta a gyermekeket és kamaszokat az idei Sepsi Book könyvvásáron és kortárs irodalmi fesztiválon. Több program szólt nekik, mint a felnőtteknek, és azokon kívül, amelyeken közvetlenül is részt vehettek, a pedagógusoknak is szerveztek műhelyfoglalkozásokat. Mindezt azért, hogy a gyermekek szeressék meg a könyvet, ne keserves házi feladat legyen az olvasás, hanem kaland.