Közösségépítés a Hófehérke napköziben

2024. július 5., péntek, Közélet

A Hófehérke Napközi Otthon óvodapedagógusai június folyamán 25 órás továbbképzésen vettek részt Fazakas Misi és Mucha Oszkár, az Osonó Színházműhely képzői vezetésével. A Személyiségfejlesztés és szakmai eszközök gyarapítása – Közösségi megújulás és motiváció címet viselő programot a Hófehérke Alapítvány szervezésében, Sepsiszentgyörgy önkormányzatának támogatásával sikerült megvalósítani.

  • Fotó: Osonó
    Fotó: Osonó

A képzés célja az intézményen belüli pozitív szervezeti kultúra fenntartása és erősítése volt, hogy ezáltal megmaradjon az az elkötelezett, erősségekre épülő közösség, ahol elsődleges az ott dolgozó pedagógusok – és közvetve az ide járó gyermekek – mentális egészségének megőrzése, a jóllét szintjének növelése. Olyan környezet megteremtésére törekedtünk, ahol az óvónők inspiráló szakmai tudással, motivációval és modern módszerekkel gazdagodhatnak, miközben az elmúlt időszak eseményeire, valamint az európai és globális prioritásokra (betegségmegelőzés, egészség, fenntarthatóság, kritikus gondolkodás) reflektálnak.

A csapatépítő jellegű képzés három fő területet ölelt magába: a személyiségfejlesztő, csapatépítő és önismereti műhelyfoglalkozások mellett fontos szerepet kapott a problémamegoldó és improvizációs foglalkozás, valamint egy moderált interaktív beszélgetésre is sor került a Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült előadás megtekintése után. Ez utóbbi kapcsán mély gondolatok fogalmazódtak meg: szó esett önmagunkról, traumákról, magányról, gyermekkorról, nehézségekről, a költő szövegeinek aktualitásáról. Költészetről, József Attiláról beszéltünk, de igazából saját magunkat jártuk körbe.

A projekt keretében biztosított őszinte és befogadó légkör lehetőséget teremtett a szakmai aggályok és kérdések megvitatására, segítségkérésre a nehéz helyzetekben. A képzés során megismert játékok, módszerek, gyakorlatok gazdagítják eszköztárunkat, és az óvodáskorú gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően hatékonyan beépíthetőek a mindennapos oktató-nevelő tevékenységbe; ezáltal jelentős fejlődés várható el a gyermekek kommunikációs, szociális képességeiben is.

Meggyőződésünk, hogy a képzésen való részvétel pozitív hatással lesz az egész közösség életére, erősödni fog az összetartozás érzése.

Szemelvény egy visszajelzésből: „Nagyon mély közösségépítő hatása volt ennek a képzésnek, ezen a hétvégén igazán közel kerültünk egymáshoz. Kicsit megálltunk, egymásra figyeltünk. Önmagunk lehettünk, egyszerűen, őszintén. Nevettünk, komolyan játszottunk, megerősítettük egymást, elmélyültünk, a lelkünkkel foglalkoztunk. Beigazolódott, hogy jó csapat vagyunk. Jó volt hálánkat kifejezni egymás iránt. Talán ezt többször is gyakorolhatnánk.”
Bizakodóan nézünk a jövő felé, és reméljük, hogy lesz még folytatás.

Benkő Márta Orsolya, Gáspár TÍmea Enikő, Sala Anna Mária

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2024-07-05: Közélet - :

Nagy érdeklődést keltett az Alteregó színjátszó csoport műsora

Telt ház fogadta a Baróti Művelődési Ház nagytermében a tavasszal újraindult Alteregó színjátszó csoport Nálunk ilyen nincs! című előadását. Az ihletet Beth Henley: „Crimes of a heart” amerikai drámája adta, amelyet közösen formáltak át és ruháztak fel helyi vonásokkal. A műsorban hat erdővidéki fiatal szerepelt, Bálint Panna (Tüzes Gabi), Kolcza Nikolett (Tüzes Babi), Cristian Eszter (Tüzes Jutka), Imre Sarolt (Teklesz Ilma), Molnár Katalin (Teklesz Vilma) és Müller Zoltán (Veres Attila). Ez volt a színjátszó csoport első előadása az újjáalakulásuk óta, amelyet Kolcza Rebeka kezdeményezett, Cristian Blanka alapító segítségével.
2024-07-05: Jegyzet - László Zsuzsa:

Ablakok

Nem először említem, hogy folytonos képzelgésekkel, mindenféle embert látva a vélt sorsuk menti fantáziámat feszegetem. Nem unalmas játék, sőt, nagyon is izgalmas. Azt sem először mondom, hogy szeretek ablakokat nézegetni. Na, jó, a hálószobák esetlegesen félre húzva maradt függönyei mögé nem kukkerezek. De azt nem tagadom, hogy esténként a teraszon üldögélve akár kivilágított, vagy sötét ablakokra nézve nem kalandozom.