Hamarosan indul a közösségi kerékpárkölcsönzőFél órát ingyen tekerhetünk

2024. július 10., szerda, Közélet

Nagy valószínűséggel e hónap végétől használható lesz az önkormányzat által kialakított sepsiszentgyörgyi kerékpárbérlő (bike-sharing) rendszer, melynek 17 állomását már korábban elhelyezték a város különböző pontjain. Az önkormányzat a napokban közvitára bocsátotta a szolgáltatás odaítéléséről szóló határozattervezetet, mely a majdani díjszabásokat is tartalmazza. A rendszer révén 230 biciklit, illetve hat-hat időseknek és fogyatékkal élőknek szánt triciklit vehetnek igénybe a város lakói bérleti díj ellenében. 

  • A Stadion és a Vasile Goldiș utca kereszteződésénél felszerelt állomás.  Fotó: Demeter Virág Katalin
    A Stadion és a Vasile Goldiș utca kereszteződésénél felszerelt állomás. Fotó: Demeter Virág Katalin

A városháza oldalán közzétett határozattervezet szerint az önkormányzat az alárendeltségében működő, a sport és szabadidős létesítmények gondnokságát ellátó Sepsi ReKreatív vállalatnak készül odaítélni a hálózat működtetését. Erre várhatóan e hónapban sor kerül, amikor a városi képviselő-testület a közvita lejártát követően elfogadja a határozattervezetet.

Mint ismert, a bérelhető kerékpárokat biztosító hálózatot a városi mobilitási terv részeként hozták létre, a beruházás összértéke meghaladja az ötmillió lejt. A város területén összesen 17 állomást szereltek fel, ahonnan igénybe vehető a 230 kétkerekű kerékpár, illetve a hat-hat időseknek és fogyatékkal élőknek szánt tricikli. A határozattervezet szerint utóbbiak csak akkor kerülnek az állomásokra, amennyiben igény van rájuk, és a működtető jelzi ezt a városnak. Az állomásokat a Stadion utcában a Babeș–Bolyai Tudományegyetem közelében, illetve a Municípiumi Sportklub sportbázisa szomszédságában, a Szabadság téren (főtér), a központi piac közelében, a Nicolae Iorga, a Daczó, a Gyár, a Grigore Bălan és a Păiuș David utcában, a Sepsi Arénánál, a városi strand környékén, valamint a vasútállomás és az Autolív gyár közelében helyezték el. Az állomások automatizáltak, fizetési és tájékoztatási terminállal felszereltek. Ezeket lopásgátló berendezésekkel is ellátták.

A határozattervezet szerint a kerékpárbérlő rendszer 6 és 22 óra között működik. Minden kerékpár harminc percig ingyenesen használható lesz – függetlenül attól, hogy valaki hányszor veszi igénybe egy nap alatt a biciklit –, hosszabb használati idő után viszont már fizetni kell: 31 és 90 perc (másfél óra) közötti használatért 2 lejt, 91 és 150 perc (két és fél óra) közötti használatért 4 lejt, akik ennél is több ideig szándékoznak használni a kerékpárt, óránként hat lejt. A fizetés kizárólag elektronikusan történhet, így akik igénybe szeretnék venni a szolgáltatást, a GloBikes telefonos alkalmazásban felhasználói fiókot kell létrehozniuk, a regisztrációnál a személyi igazolványt is be kell szkennelniük, illetve az elektronikus fizetéshez szükséges adatokat (bankkártya) is meg kell adniuk. A regisztrációt követően az alkalmazás segítségével, a QR-kód leolvasásával vagy a program által generált kóddal vehető igénybe a kerékpár.

A határozattervezetben az is szerepel, hogy a kerékpárokat csak a város területén lehet használni. Tilos azokat túlterhelni, szétszedni vagy más módon károsítani, illetve kereskedelmi, pénzkeresési célra (futárkodás és hasonlók) használni. Amennyiben a kerékpárokat az elviteltől számított 24 órán belül a bérlő nem juttatja vissza valamelyik állomásra, a működtető értesíti a hatóságokat a visszaszerzés érdekében – olvasható a közvitára bocsátott tervezetben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2024-07-10: Közélet - :

Közel száz bírságot róttak ki

Nagyszabású közúti ellenőrzéseket végzett a Kovászna megyei rendőrség hétfőn a szeszes ital vagy kábítószer hatása alatti vezetőkre összpontosítva, továbbá a személy elleni erőszakos bűncselekményeket igyekeztek visszaszorítani megyeszerte.
2024-07-10: Máról holnapra - Farkas Réka:

Éretlen érettségi

Nem zajlik le úgy érettségi Romániában, hogy valamilyen cirkusz ne övezze a vizsgák lebonyolítását vagy az eredmények közzétételét. Ha sokan buknak, azért van botrány, ha viszonylag jók az eredmények, azért.