A visszajáró mumus

2024. július 30., kedd, Máról holnapra
Nagy D. István

Hosszú évek óta július második fele egyike az ország- és nemzetféltő román politikusok nehéz időszakának, lévén Tusványos és az ott esetenként töményen elhangzó „bomlasztó” kijelentések, kiemelten az önrendelkezés. Már rég nem számít újdonságnak, hogy az autonómia említésére a román politikum egy része, mint darázs csípte jószág, ugrik, ellenállhatatlan késztetést érezve, hogy dörgedelmes kijelentésekkel tudomására hozza a helytelenkedőknek: szó sem lehet itt semmilyen nemzeti önrendelkezésről, akik pedig a témát feszegetik, bizony megégethetik magukat.

A szabadegyetem idei kiadása is – mondhatni menetrendszerűen – kitermelte a már hagyományosnak számító ideges reakciót. Ez alkalommal a kisebbik kormánypárt, a nemzeti liberálisok szóvivője, Ionuț Stroe érezte úgy, hogy neki kell rendet vágnia a kérdésben. A politikus valami okból Tánczos Barna szenátor, volt környezetvédelmi miniszter kijelentésén akadt fenn – miközben a tusnádfürdői szabadegyetemen bőven volt szó önrendelkezésről –, mely szerint a magyar közösség a parlamenti választások után, az RMDSZ kormányra jutásával közelebb kerülhet az autonómiához.

Amint arra számítani lehetett, Stroe nem merült olyan részletekbe, mint a kontextus, melyben a mondat elhangzott, ahogy az sem zavarta, hogy a szenátor egy Európa szerencsésebb vidékein már rég sikerrel rendezett vagy egészségesen alakuló kérdésben foglalt állást, és egy percig sem vitatta az ország egységes és oszthatatlan jellegét. Ehelyett a jól bejáratott sablonok közül kapott elő párat, egyebek mellett kijelentve, hogy az egész autonómiakérdés az RMDSZ állandó választási témája, ami harminc éve csak gondot okoz a magyar–román interetnikus kapcsolatokban, és ideje lenne, hogy az általuk egyébként tisztelt magyar közösség a románokat és az ország alkotmányát is tiszteletben tartsa. Továbbá egy kis burkolt fenyegetés is belefért, a szóvivő szerint az ilyen kijelentésekkel az RMDSZ pont, hogy távolabb kerülhet a kormányzástól.

A liberális politikus reakciója tökéletesen beleillik a román politikum unalomig ismert viszonyulásába: zsigerből elutasítani az önrendelkezésnek még a gondolatát is. Mit nekünk európai példák, melyek bizonyítják, hogy a területi autonómiák minden fél számára hasznosak, a régió és az ország számára is fejlődést és nem utolsósorban társadalmi és etnikai békét hoztak, hoznak. Nyitottság, párbeszédkészség, rugalmasság helyett mennyivel egyszerűbb fenntartani a jól beágyazott képet, mely szerint az önrendelkezés a lidérc, mely a legborzalmasabb forgatókönyvet hordozza magával: az ország darabokra hullásának, az ősi román föld elvesztésének veszélyét. Szánalmas és egyben vérlázító, hogy mindez szemenszedett hazugság, amivel ők maguk is tisztában vannak, ennek ellenére képesek mikor szalonképesebben, mikor alpáribban ismételgetni.

És mindeközben nagyon jól tudják: azzal, hogy visszajáró mumusként kezelik az önrendelkezést, csak fenntartják a nemzetiségek közötti ellentétet, és egyben sorozatosan nevetségessé teszik önmagukat a nem létező vész elleni hősies harcukkal.

 

Ionuț Stroe, a Nemzeti Liberális Párt szóvivője. Fotó: Facebook / Ionuț Stroe 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-07-30: Jegyzet - László Zsuzsa:

Hátha nem a maci…

Féljek, vagy ne féljek? Vagy ha félek is, azért mégse adjam fel? Hegyek közé való megszokott, éves elvonulásomat tervezgetem napok óta.
2024-07-30: Sport - :

David Popovici olimpiai bajnok (Párizs, 2024)

Megszerezte Románia első aranyérmét a párizsi olimpián David Popovici, aki hétfőn fantasztikus hajrával diadalmaskodott a 200 méteres gyorsúszás döntőjében.