Elon Musk faggatta Donald Trumpot az X-en

2024. augusztus 14., szerda, Világfigyelő

Az amerikai választás meghatározó témáiról esett szó Donald Trump és Elon Musk az X-en közvetített élő beszélgetésében hétfőn.

  • Fotó: Facebook / Donald Trump
    Fotó: Facebook / Donald Trump

Az internetes beszélgetés mintegy negyvenperces késéssel indult, ugyanis Elon Musk tájékoztatása szerint a szervert túlterheléses támadás érte. A közösségi médium tulajdonosa a műszaki fennakadás kapcsán azt közölte, hogy előzetesen a szerver kapacitását nyolcmillió egyidejű hallgatóra tesztelték.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén a hétfő késő esti órákban közvetített beszélgetés érintette Kamala Harris alelnök színre lépését demokrata elnökjelöltként. Donald Trump bejelentette, hogy tervei szerint októberben visszatér a Pennsylvania állambeli Butler városába, ahol július 13-án választási gyűlésén merényletet kíséreltek meg ellene.

Donald Trump méltatta Elon Musk üzleti tevékenységét, az elektromos­autó-gyártásban és az űriparban, valamint a mesterséges intelligenciát érintő befektetések terén elért eredményeit. Elon Musk megismételte, hogy Donald Trump elnökségét támogatja. Elmondta, saját magát hagyományosan a demokratákhoz tartozónak vallotta, ugyanakkor úgy vélte, hogy az Egyesült Államok választóvonalhoz érkezett, a Biden-adminisztráció pedig nem tartotta meg ígéretét a mérsékelt politikára. A milliárdos vállalkozó hozzátette, hogy szerinte Kamala Harris elnöksége egy radikálisabb irányba vinné az országot. Donald Trump megismételte: demokrata ellenfelét, Kamala Harrist radikálisnak és alkalmatlannak tartja, többek között, mert nem lép fel az illegális bevándorlással és a bűnözéssel szemben.

Elon Musk, az X (korábban Twitter) közösségimédia-oldal tulajdonosa a beszélgetés házigazdájaként előzőleg „szórakoztató” eseményt ígért, a médium felhasználóit is arra kérte, osszák meg kérdéseiket, az online interjút pedig azzal hirdette, hogy „nincs előre megírt forgatókönyv, és a témákat illetően nincsenek korlátok”.

Az interneten közvetített politikai témájú élő beszélgetés mintegy két órán keresztül tartott, és érintette az illegális bevándorlást, az amerikai gazdaság helyzetét, az inflációcsökkentést és az energiaárakat, a közbiztonságot, a NATO-t, valamint az ukrajnai háborút is. Az esemény oldalát 74 millió felhasználó kereste fel a késő esti órákig. Az internetes esemény egyben Donald Trump hivatalos visszatérését is jelentette az X közösségi médium felületére, amelynek korábbi tulajdonosai a 2021. január 6-i zavargások nyomán felfüggesztették fiókját. Miután Elon Musk 2022-ben megvásárolta a médiumot, feloldotta Donald Trump fiókjának zárolását.

Az élő eseményt megelőzően Thierry Breton, az Európai Unió belső piaci biztosa lehetséges „káros tartalmak felerősítésére” figyelmeztette Elon Muskot az X-en közölt levelében, amelyben az Európai Unió törvényeinek való megfelelésre sürgette a közösségi médiumot, utalva a digitális szolgáltatásokról szóló uniós jogszabályra, amely többek között a félretájékoztatás megelőzéséről is szól. Steve Cheung, Donald Trump kampányszóvivője az Európai Bizottság tagjának levelére úgy reagált, hogy az Európai Unió „foglalkozzon a saját ügyeivel, ahelyett, hogy megpróbál beavatkozni az amerikai elnökválasztásba”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mi a véleménye az új sepsiszentgyörgyi biciklikölcsönző rendszerről?








eredmények
szavazatok száma 746
szavazógép
2024-08-14: Nyílttér - :

A párizsi olimpia nyertesei

Az olimpiai részvétel és eredményesség, sőt, azon túl az olimpiai játékok megrendezése bármely országra nézve büszkeségre érdemesítő elismerés. Amint ismeretes, Magyarország a belső politikai ellentétek nyomására visszalépett a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésétől, bár arra első számú esélyes volt a vele még versenyben levő, korábban már kétszer (1900, 1924) olimpiát szervező francia fővárossal szemben. Biztos vagyok benne – erre a korábban magas színvonalon megrendezett világversenyek és Budapest szépsége egyaránt biztosíték –, hogy a magyar főváros és egyéb helyszínek méltó módon helytálltak volna egy Magyarországon megszervezett olimpia lebonyolítása során. Évekkel ezelőtti csalódottságunk után mégis marad a remény, hogy – megérjük, vagy már nem érjük meg – lesz egyszer budapesti olimpia is!
2024-08-14: Világfigyelő - :

Kijev álláspontja szerint Ukrajna csak védekezik Oroszországban

Ukrajna nem érdekelt abban, hogy Oroszország kurszki régiójában területet foglaljon el, pusztán saját állampolgárainak életét védi, mivel az ott elindított hadművelettel akadályozza újabb orosz egységek átcsoportosítását a donyecki régióba, és nehezíti az Ukrajnában harcoló orosz erők fegyver-, lőszer- és üzemanyag-utánpótlását – jelentette ki Heorhij Tihij külügyi szóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján.