Hetedik Tündérvár-TáborA hagyományos család megtartóerővel bír

2024. augusztus 22., csütörtök, Közélet

Ezen a héten a kovásznai Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesületének ötvenöt tagja táborozik Benedek-mezőn, szombaton pedig megtartják a mindenki számára nyitott Tündérvár-fesztivált. Közel negyven gyermekprogrammal, táncházzal, ifjúsági kreatív foglalkozásokkal, hagyományos mesterségek bemutatójával, cirkuszi mutatványokkal várják az érdeklődőket, 15 órától fellép a Tekergők kisegyüttes, este blueskoncert zárja a fesztivált.

  • Közösen kézműveskednek az anyukák a gyermekekkel. Fotó: Fekete Réka
    Közösen kézműveskednek az anyukák a gyermekekkel. Fotó: Fekete Réka

Egyesek akkor kapcsolódtak be a kovásznai Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete tevékenységeibe és vesznek részt a közös táborokban, amikor legkisebb gyermekük még anyatejjel táplálkozott, a legnagyobb mára valamelyik erdélyi egyetem padjait koptatja.

A négygyermekes Hegyeli Klára már el sem tudja képzelni életüket a Tündérvár nélkül, amikor idejük engedi, év közben is részt vesznek a szervezet tevékenységein, baráti közösségük java tagja az egyesületnek. Jókora csomag levendulával érkezett a táborba, hogy legyen amivel megtölteni az itt készülő zsákocskákat, bár tegnap azzal is próbálkoztak, hogy gyógynövényeket gyűjtsenek e célra, a szárazság miatt ellenben szinte üres kézzel tértek haza. Hogy mégsem volt teljesen haszontalan a délelőtti túra, láttuk az eredményét: néhány száraz virágból az anyukák díszeket készítettek. Egy másik Hegyeli család szerint a nagycsaládos rendezvények varázsa, hogy a gyermekek a gyermekekkel, a szülők hasonló szülőkkel társaloghatnak ugyanabban az időben és térben, mégis szabadon. Ezt Hegyeli Attila mondta lapunknak, aki feleségével és három gyermekével érkezett a táborba, és azt tapasztalják, gyermekeiket egyáltalán nem feszélyezi, hogy ők is ott vannak.

Mocanu Antalék kimondottan a gyermekekért járnak hét éve a Tündérvár közösségébe, szerintük itt gyermekeik sokat tanulnak egymástól, a szabad mozgás lehetőséget teremt számukra a nyitottságra, és a kapcsolatteremtés is könnyebben megy, mert a Tündérvárnál folyamatosan bővül, változik a társaság.

 

Fotó: Hegyeli Attila

 

A visszatérők között találkoztunk Komáromi Gyopárral, aki szülők nélkül, két testvérével érkezett az idei táborba, annyira jól érzi magát ebben a közösségben, hogy semmiképpen ki nem hagyná a nyári tábort. Ottjártunkkor Fülöp Zsolnával kettesben készítették a fák közé szerelhető pihenősarkot, mindketten igen otthonosan mozogtak, Zsolna esetében nem is csoda, hisz szülei az alapítói a Tündérvár-egyesületnek.

A tábor lényege a nemzedékek közötti tudásátadás, más nagycsaládok életének, szokásainak megismerése, a nagycsaládok értékeinek felmutatása a fiatalok számára – hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Fülöp Csaba. A Tündérvár-egyesület elnöke szerint ezáltal is tehetnek annak a szemléletnek a megváltoztatásáért, hogy sok fiatal inkább kutyát tart, mint gyermeket nevel. A hagyományos család megtartja az embert és a nemzetet – mondotta.

A táborban önismereti beszélgetéseket tartanak külön a kisebb és nagyobb kamaszokkal, a szülők nevelési témák köré szervezett műhelymunkán vesznek részt, hímzés, horgolás, barkácsolás, társasjáték szerepel még a programban és sok szabadidő az együttlétre. Pénteken a fesztivál-előkészületeké a főszerep, mert azt szeretnék, ha a szombati fesztiválról mindenki élményekkel gazdagodva térne haza.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mi a véleménye az új sepsiszentgyörgyi biciklikölcsönző rendszerről?








eredmények
szavazatok száma 746
szavazógép
2024-08-22: Vélemény - Fekete Réka:

A Novák Ferenc Tata-jelenség

Egyszer azt mondta, minden megtörtént vele, amire vágyott. Nem részletezte, hogyan gondolja, de értettük. A dolgok nemcsak úgy megtörténtek vele, hanem ő alakította azokat szívós kitartásával, de még inkább senkit és semmit nem kímélő, őszinte szókimondásával.
2024-08-22: Közélet - :

Meleg ebéd az őrkői gyermekeknek

Az őrkői Néri Szent Fülöp-iskolába járó gyermekek is meleg ebédet kapnak ősztől a tanítási napokon: a sepsiszentgyörgyi városi tanács legutóbbi rendkívüli ülésén jóváhagyta az intézmény erre vonatkozó kérését.