Robbanóelemek a kurszki atomerőmű közelébenAggályt és nyugtalanságot keltenek

2024. augusztus 29., csütörtök, Világfigyelő

Az orosz nemzeti gárda mérnökei a kurszki atomerőműtől öt kilométerre hatástalanították egy amerikai HIMARS sorozatvető rakétájának egy darabját, amely 180 fel nem robbant rombolóelemet tartalmazott. A lelőtt rakéta harci része behatolt a talajba. A gárda tűzszerészei a kazettás lövedékből eltávolított robbanóelemeket a helyszínen detonációval megsemmisítették.

  • A kurszki atomerőmű. Fotó: Wikipédia
    A kurszki atomerőmű. Fotó: Wikipédia

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója kedden, miután felkereste a Kurcsatovban működő erőművet, ahol megmutatták neki a korábbi dróntámadások nyomait, kijelentette, hogy a létesítménynél „fennáll egy nukleáris incidens veszélye”. Egészében véve az a tény, hogy az atomerőműtől néhány kilométerre harci cselekmények zajlanak, nagy aggályokat és nyugtalanságot kelt a biztonsági rendszerrel kapcsolatban – tette hozzá. Leszögezte: egy atomerőmű semmilyen körülmények között sem lehet katonai akció célpontja, és egyik fél sem használhatja fel katonai célokra. Hangsúlyozta, hogy egy erőmű biztonsági rendszereinek minden körülmények között teljes mértékben működőképesnek kell lenniük. Megállapította, hogy a kurszki erőmű a normálishoz nagyon közeli üzemmódban működik.

„A kurszki és a csernobili atomerőművet összevetni és egyenlőségjelet tenni közéjük szerintem túlzás. De azonos típusú reaktorokról beszélünk, amelyeket nem láttak el különleges védelemmel, és ez nagyon fontos. Ha bármilyen külső behatás éri a magot, amikor üzemanyag van benne, a következmények rendkívül súlyosak lesznek. Nem azt mondom, hogy ez egy második Csernobil lesz, hanem azt, hogy a következmények nagyon súlyosak lesznek” – nyilatkozta Grossi. Rámutatott: a kurszki atomerőmű esetében más a helyzet, mint például a zaporizzsjai vagy egyéb, más típusú reaktorokkal üzemelő erőművekében. Azokat speciális kupola védi, amely egy lezuhanó repülőgép becsapódását is kibírja.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az ukrán fél bűnössége a nukleáris veszély szításában több mint nyilvánvaló. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, Oroszország szeretné, ha a NAÜ objektívebben és világosabban fejtené ki álláspontját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 95
szavazógép
2024-08-29: Világfigyelő - :

Ukrajna a tranzit útjába áll (Orosz gáz)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden bejelentette, hogy Ukrajna nem fogja meghosszabbítani a 2024 végén lejáró gáztranzit-megállapodást Oroszországgal. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tegnap közölte: Ukrajna súlyosan megsérti az európai fogyasztók érdekeit a döntésével.
2024-08-29: Vélemény - :

Felmelegedőben az ukrán–kínai kapcsolatok? (Kárpátaljai levelek)

Ukrajna nemzetközi kitettségét felesleges különösebben részletezni. 2014-ig jellemzően az orosz befolyás uralta az országot, az Euromajdan óta pedig az Egyesült Államok érdekei érvényesülnek a jobb sorsra érdemes Ukrajnában. De mi van a kínaiakkal? Mindeközben sokan felteszik a kérdést: mikor lesznek végre az ukrán nemzeti érdekek az első helyen?