Globsec nemzetközi biztonságpolitikai konferenciaUniós védelmi biztost neveznek ki

2024. szeptember 2., hétfő, Világfigyelő

Megvannak még a lehetőségek Ukrajna hatékonyabb támogatására, az Oroszország elleni büntetőintézkedések megerősítésére és az orosz ipar háborút támogató képességeinek meg­gyengítésére – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő pénteken Prágában a 19. Globsec Fórum nemzetközi biztonságpolitikai konferenciát megnyitó beszédében. Petr Pavel az Oroszország által megtámadott Ukrajna támogatására szólított fel, amely szerinte mindenki érdeke.

  • A cseh elnök a konferencián. Fotó: Facebook / Petr Pavel
    A cseh elnök a konferencián. Fotó: Facebook / Petr Pavel

A biztonságpolitikai konferenciát az előző 18 évben Pozsonyban rendezték meg. Róbert Vass, a Globsec elnöke szerint a fórumot azért hozták át a rendezők Prágába, mert Pozsonyt már kinőtték, s az ottani háttér már nem bizonyult elegendőnek a rendezvény megtartására. A háromnapos prágai Globsec konferencián, amely felett a cseh köztársasági elnök vállalt védnökséget, tíz állam-, illetve kormányfő és húsz védelmi, illetve külügyminiszter vesz részt Európából, a Közel-Keletről és Délkelet-Ázsiából.

Petr Pavel szerint Ukrajnában elhúzódó konfliktussal kell számolni, amelynek a kimenetele bizonytalan. Az idő akkor fog Ukrajnának dolgozni, ha az ország támogatói összefognak és leszűrik a konfliktus eddigi tapasztalatait. A béketárgyalásokhoz Ukrajna hosszú távú és kiszámítható támogatására van szükség. „Egyre nagyobb konfliktusokkal teli világban élünk. Ennek ellenére szilárd meggyőződésem, hogy a kölcsönösen előnyös együttműködésen alapuló nemzetközi jogrend nemcsak a Nyugat, de az egész nemzetközi közösség számára előnyös” – vélekedett a cseh politikus. Aláhúzta, hogy a nyílt konfliktus mindenki számára katasztrófa. Ez Oroszországra is érvényes, amely biztosan gyengébb és sebezhetőbb, mint 2022 előtt. Szerinte jelenleg Kína van abban a helyzetben, hogy a legtöbbet teheti az ukrajnai konfliktus befejezése érdekében.

Európának meg kell találnia az eszközöket saját védelmére és az esetleges támadók elrettentésére – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Leszögezte: éppen ezért azt tervezi, hogy az új Európai Bizottságban biztost nevez ki, aki az EU védelmével fog foglalkozni. A béke nem csak azt jelenti, hogy nincs háború, hanem olyan elrendeződést is, amely lehetetlenné teszi a háborút – vélekedett Von der Leyen. Szerinte Közép-Európa nemcsak földrajzilag fekszik Európa szívében, hanem az Európai Unió jövője szempontjából is alapvető politikai és stratégiai jelentősége van. A „térség országai többségének” ellenálló képessége az orosz agresszió ellen tiszteletre méltó – szögezte le beszédében Ursula von der Leyen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2024-09-02: Világfigyelő - :

Magyarország támogatja Románia teljes körű csatlakozását (Schengeni övezet)

Magyarország támogatja Románia és Bulgária teljes jogú schengeni csatlakozását, hogy ez a szárazföldi határátkelésben is megvalósuljon, ez kiemelt magyar, nemzetpolitikai és európai érdek is – mondta Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Marosvásárhelyen.
2024-09-02: Belföld - :

Enyhítés kisnyugdíjasoknak

Megemelte a kormány a szociális juttatásokra jogosító jövedelemhatárokat, hogy azok a nyugdíjasok is részesüljenek a támogatásokban, akiknek a nyugdíja az újraszámolás után növekedett – tájékoztatott pénteken a Szociáldemokrata Párt.