Elment a derűs arcú Juliska néni

2024. szeptember 2., hétfő, Nyílttér

Kolumbán Juliska néninek nem kellett nagyszerű tetteket végrehajtania, mégis szerette egész Erdővidék, sőt, annak határain kívül is sokan. Az erdőfülei asszonynak ehhez elég volt 2020-ban az Emlékgyárosok filmkameráiba belenéznie és nemes egyszerűséggel, nagy közvetlenséggel mesélnie múltjáról. Kivételesen hosszú élete során – négy éve éppen százkét éves volt! – sok mindent megélt, nehézségek során ment át, mégsem keseredett meg, jó kedéllyel tudta a világot szemlélni.

  • Fotó: Emlékgyár
    Fotó: Emlékgyár

Arcán már-már csibészes mosollyal mondta el, ő bizony idősebb, mint Románia, mert amikor 1918-ban meglátta a napvilágot, itt még magyar volt a világ, „utána, nemsokára elváltoztak román vezetőségre”. Családja nagy volt; hogy mindenkinek jusson, hetente hat-hét kenyeret kellett sütni, gyakran tíz-tizenkét emberre főztek. Ennivaló volt, de az élet nem volt könnyű. Aztán jött a kollektív, amelyet a nehézségek korszakának mondott. A politikát nem értette: miért van annyi viszály a világban, miért nem tudnak a nemzetek békességben élni egymás mellett? – kérdezte.

Hogy milyen az élet száz év felett? Mint mondotta, ha a lába nem fájna, minden rendben volna, de nem panaszkodik, elég ereje van, hogy tevékenyen éljen: kertjében zöldségek sokasága, szereti gondozni őket, s tud örvendeni szép gyarapodásuknak. „Amikor ­megnőnek, minden olyan szép. Örvendezek benne, hogy milyen szépek. Nézem, és megnyugszik a szívem, hogy milyen szép termény. (…) Ember a földön nem tud adni esőt sem, nem tud adni semmit. Ő neveli meg­ a terményt, mindent, a Jó Atya. Ő neveli meg. Bízni kell, hogy az van, az létezett és létezik!” – mondta a filmben.

Az Emlékgyár alkotói, Szőcs Szilárd és Deák András aztán vissza-visszajártak Juliska nénihez, s olyankor még néhány mondatot hozzátett a történeteihez. Ami sosem változott, az az egyszerű, igazi falusi nénis nyájasság volt: a legegyszerűbb dolgokról is úgy tudott szólni, hogy a hallgatónak, a filmkockákat szemlélőnek is önkéntelenül mosolyra szaladt a szája.

Legutóbb, február végén 106. születésnapján köszöntötte családja és a falu részéről Balázsi Zoltán református lelkipásztor. A felvételeken nem látszott a kora, évtizedekkel fiatalabbnak tűnt, amikor asztal mellett poharat koccintva nevetett. Akkor azt kívánta, az emberek szeressék egymást, éljenek békességben és ne feledjenek a Jóistenben bízni. Hajlott kora ellenére komoly tervei voltak: szemüvegre kívánt költeni, mert a betűket egyre nehezebben látja, nehezére fog esni, hogy a születésnapjára kapott könyveket elolvassa.

Juliska néni nem olvas tovább, megfáradt szemeit csütörtökön végleg lehunyta. Erdővidék egy pici könnycseppet ejt, jó embere távozott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 203
szavazógép
2024-09-02: Közélet - Bartos Lóránt:

Fekete felhők gyűlnek az önkormányzatok fölött

A múlt évhez hasonlóan a román kormány újból sürgősségi kormányrendelettel szabná meg, hogy az önkormányzatok mire költhetnek, olyan formában, mint az a tavalyi év utolsó negyedében történt. A kormány az egyre növekvő költségvetési hiányt próbálja így csökkenteni, egy ilyen intézkedés azonban egyrészt ellehetetleníti az önkormányzatokat, másrészt pedig működő cégeket juttathat csődbe.
2024-09-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás