Szijjártó Péter BukarestbenMagyarországnak érdeke Románia schengeni csatlakozása

2024. szeptember 4., szerda, Belföld

A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Románia még idén, a magyar európai uniós elnökség időszaka alatt csatlakozhasson a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Bukarestben.

  • Fotó: Facebook / Szijjártó Péter
    Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Szijjártó a román belügyminiszterrel folytatott egyeztetését követően először is leszögezte, Magyarországnak nemzeti érdeke Románia csatlakozása a schengeni övezethez, minthogy a közúti határellenőrzés megszűnésével egyrészt eltűnnének a hosszú sorok az átkelőknél, másrészt a forgalom rendelkezésére lehetne bocsátani azonnal tíz, jelenleg csak szombaton használható közúti kapcsolatot. Kiemelte, hogy mindezzel egyszerűbb lesz a kapcsolattartás a határ két oldalán élő magyar közösségek között is.

Arra is kitért, hogy Románia Magyarország egyik legfőbb exportpiaca, így a vállalatok számára is rendkívül kedvező lenne a schengeni tagság, ezáltal még jobb eredményeket mutathatnának fel. „Szóval csak nyerünk Románia schengeni csatlakozásán, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyar európai uniós elnökség időszaka alatt Románia be tudjon lépni az övezetbe” – mondta. „Nagyon reméljük, hogy a nyugat-európai országok sem lesznek képmutatóak, és mindazok, akik eddig arról beszéltek, hogy mindezt támogatják, támogatni is fogják, s őszintén reméljük, hogy akik legutóbb megvétózták a románok schengeni csatlakozását, ezúttal nem fogják gátolni az európai konszenzus, a közös európai álláspont létrejöttét” – tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy megállapodást írt alá a két ország a határon átnyúló bűnüldözési együttműködésről. Hangsúlyozta, Magyarország és Románia kulcspozícióban van a tekintetben, hogy magukat és Európát is megóvják az illegális bevándorlóktól. „És természetesen meg is fogjuk védeni magunkat az illegális migránsoktól még akkor is, ha Brüsszelből ezért büntetéssel sújtanak minket, mert nekünk a magyar emberek biztonsága az első” – szögezte le.

Szijjártó Bukarestben a magyar–azeri–georgiai–román zöldenergia-szállítási partnerségről is egyeztetett. A Zöld Energiafolyosón az azeri szélenergia és a georgiai vízenergia szállítása valósul meg Közép-Európába, így Magyarországra, Romániába és remélhetőleg Bulgáriába. A mostani ülést a projekt szempontjából mérföldkőnek nevezte, és úgy vélekedett, hogy közel van „az a pont, ahonnan már nincs visszafordulás”, mivel a részt vevő országok villamosenergia-vállalatai közös társaságot hoznak létre, illetve rövidesen aláírják a zöldenergia-partnerségi megállapodás módosítását is annak érdekében, hogy az teljes mértékben megfeleljen az európai előírásoknak.

Szijjártó Péter bukaresti látogatásán az RMDSZ-szel is egyeztetett. A találkozóról Kelemen Hunor szövetségi elnök közösségi oldalán csak annyit közölt, hogy „a választások után az RMDSZ-nek vissza kell kerülnie a kormányba, hogy bele tudjunk szólni a döntésekbe, és hogy a következő évek fejlesztéseinek a magyar emberek és közösségek a nyertesei legyenek”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mi a véleménye az új sepsiszentgyörgyi biciklikölcsönző rendszerről?








eredmények
szavazatok száma 746
szavazógép
2024-09-04: Belföld - :

Tartalékosok tüntettek

Több tucat tartalékos katona és rendőr tüntetett tegnap a Szociáldemokrata Párt (PSD) fővárosi székháza előtt, követelve, hogy a nyugdíjukat az aktív állomány bérszintjéhez igazítsák.
2024-09-04: Világfigyelő - :

Hatalmas orosz rakétacsapás

Oroszország brutális támadást intézett tegnap délután a közép-ukrajnai Poltava városa ellen. Az előzetes információk szerint egy oktatási intézményre – a BBC szerint katonai kiképző létesítményre – és egy kórházra mértek csapást két ballisztikus rakétával, melynek következtében legalább 47 ember meghalt, 180 pedig megsérült. Ez lehet az egyik legnagyobb áldozatszámmal járó támadás az orosz–ukrán háború 2022. február 24-i kezdete óta.