Elégedetlenek a nyugdíjtörvénnyel

2024. szeptember 6., péntek, Belföld

Az Állampolgárokat az Állam Visszaéléseitől Védő Alapítvány (FACIAS) felkérte az ombudsmant, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon az új nyugdíjtörvényt, arra hivatkozva, hogy a nyugdíjak újraszámolása „alkotmányellenes és súlyos visszaélés a polgárokkal szemben”.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Tegnapi közleménye szerint a civil szervezetet azok a nyugdíjasok keresték meg panaszukkal, akiknek újraszámolás után csökkent a járandóságuk. A FACIAS emlékeztetett: az érintett polgárok továbbra is megkapják ugyan a jelenlegi nyugdíjukat, de esetükben a törvény által előírt jövőbeli emelések csak az újraszámolt nyugdíjukra vonatkoznak, amíg ennek a szintje el nem éri a jelenlegi nyugdíj összegét. A közleményben ezt egy konkrét példával illusztrálta az alapítvány: az a személy, akinek jelenleg 1000 lejes nyugdíja van, és az újraszámolás után 700 lejes nyugdíj illetné meg, továbbra is 1000 lejes nyugdíjat kap ugyan, de a jövőbeni nyugdíjemeléseket a 700 lejre fogják alkalmazni, amíg az összeg el nem éri az 1000 lejt.

A FACIAS szerint az ombudsmannak arra hivatkozva kellene megtámadnia az alkotmánybíróságon az új nyugdíjtörvényt, hogy a román alkotmány tiltja a visszamenőleges hatályú jogalkotást. „A korábbi jogszabályok alapján már megállapított nyugdíjak újraszámolása egyértelműen sérti ezt az alapelvet. A nyugdíj az állam és a polgár közötti szerződés, amelyik a szerződés megkötésének időpontjában fennálló szabályokon alapul, és e szabályok egyoldalú megváltoztatása az állam részéről jogellenes és erkölcstelen” – érvelt közleményében az alapítvány.

A szervezet szerint emellett az új törvény diszkriminál a nyugdíjak egyes kategóriáinak csökkentése révén, illetve sérti azt az alapelvet, hogy a nyugdíjjogosultság nem képezheti alkut tárgyát. A közleményben a FACIAS emlékeztetett az alkotmánybíróságnak a 2023/86-os számú határozatára is, amelyik kimondja, hogy egy korábban megállapított nyugdíjjogosultság utólag nem korlátozható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 194
szavazógép
2024-09-06: Belföld - :

Kelemen Hunort javasolják államelnökjelöltnek

Ma délután az RMDSZ területi elnökei arra kérték fel a szövetségi elnököt, hogy legyen a magyarok államelnökjelöltje – írta tegnap közösségi oldalán Csoma Botond, a szövetség szóvivője. A döntést megokolandó, Csoma kifejtette, Kelemen Hunor a legalkalmasabb arra, hogy a magyarok hangját hallassa, és a romániai magyar közösség elvárásairól, problémáiról, céljairól beszéljen az államelnök-választási kampányban. Hozzátette, ő a legnépszerűbb és legmegbecsültebb romániai magyar politikus, aki meg tudja jeleníteni a romániai magyar közösség egységét. Az RMDSZ államelnökjelöltjéről a Szövetségi Képviselők Tanácsának mai ülésén döntenek.
2024-09-06: Világfigyelő - :

Új miniszterelnököt jelölt Macron

Michel Banier korábbi belső piaci uniós biztost nevezi ki miniszterelnöknek Emmanuel Macron francia elnök – jelentette be tegnap az Élysée-palota.