Hírsaláta

2024. szeptember 9., hétfő, Belföld

A NAGY KÖNYVBEMUTATÓ. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă bejelentette szombaton, hogy Mircea Dinescu író, költő Költészet és ínyencségek című, a Prima TV-n sugárzott műsorában fogja bemutatni Egy katona az ország szolgálatában című könyvét.

  • Fotó: Facebook / Nicolae Ciucă
    Fotó: Facebook / Nicolae Ciucă

Ciucă Facebook-bejegyzése szerint szimbolikus jelentősége van annak, hogy Dinescunak a Dolj megyei Cetate településen levő birtokát választotta a bemutató helyszínéül, ez ugyanis közel esik ahhoz a Pleniţa településhez, ahol gyerekkorát töltötte, és amelyről sok szó esik a könyvében. „Nyílt beszélgetésre számíthatnak, elsősorban a könyv első feléről, amelyben élettapasztalataimról beszélek. Mind személyes, mind szakmai tapasztalatokról, azokról a pillanatokról és élményekről, amelyek formálták a jellememet, és megmutatták, hogy mi az igazi küldetésem: odaadással, becsülettel és hittel szolgálni a hazámat” – fogalmazott a bejegyzésben a PNL elnöke. (Agerpres)

TARLÓTŰZ MÁRAMAROSBAN. Tűz pusztított a hét végén Máramaros megyében. A futótűz egy Hagymáslápos, Koltó és Erdőaranyos közötti legelőn keletkezett, majd a közeli gazdaságokra és egy gázolajtartályra is átterjedt, a lángok több mint 550 hektáros területen pusztítottak. A Máramaros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség sajtószóvivője, Oana Alexa Gonczi szerint a tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a lángok átterjedjenek húsz lakóházra, egy termelési csarnokra, egy szállodára és egy üzemanyag-töltőállomásra. Az oltásban több mint 290 tűzoltó vett részt, a védelmi minisztérium két Spartan repülőgépét is bevetették. (Agerpres)

ÚJABB FÖLDRENGÉS. A Richter-skála szerint 3,8-as erősségű földrengés történt szombaton 9 óra 6 perckor Gorj megyében – közölte az országos földfizikai intézet (INCDFP). A hónap elejétől nyolc kisebb földrengést észleltek Románia területén. Az idei legnagyobb romániai földrengést Arad megyében mérték augusztus 11-én, ez 4,7-es erősségű volt. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2024-09-09: Belföld - :

Kelemen Hunor az RMDSZ államelnökjelöltje

Kelemen Hunor szövetségi elnököt indítja az RMDSZ a november-decemberi romániai államfőválasztáson – döntött a szövetség belső parlamentje, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) pénteken Kolozsváron. A döntéshozó testület ülésén Biró Rozália SZKT-elnök közölte: csütörtökön a területi elnökök, valamint a platformok konzultatív tanácsa is úgy döntött, hogy Kelemen Hunort javasolja államfőjelöltnek. A javaslatot az RMDSZ Nőszervezete és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) is támogatta.
2024-09-09: Belföld - :

Nem társul az USR

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) saját jelölteket állít a küszöbön álló választásokon – jelentette be pénteken az alakulat elnöke, Elena Lasconi.