Hírsaláta

2024. szeptember 10., kedd, Belföld

IOHANNIS PARANCSÁRA LETT POLITIKUS. Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt elnöke és államfőjelöltje azt nyilatkozta szombaton a Prima TV műsorában – amelyben a hónapok óta reklámozott könyvét (Egy katona az ország szolgálatában) mutatta be –, hogy Klaus Iohannis államfő parancsára lett politikus.

  • Fotó: Facebook / Nicolae Ionel Ciucă
    Fotó: Facebook / Nicolae Ionel Ciucă

2019-ben Iohannis felhívta, hogy vállalja el a védelmi minisztérium vezetését, s habár ez formailag kérés volt, az ő részéről – mivel az államfő a román haderők főparancsnoka – inkább parancsszámba ment, amit nem lehetett visszautasítani – mesélte Ciucă a műsor házigazdájának, Mircea Dinescu költőnek. A nyugalmazott tábornok azt is elmondta: a líceummal együtt 38 évet töltött katonai egyenruhában, iraki missziójáról azonban – amely a Recorder tényfeltáró portál szerint távolról sem olyan dicsőséges, mint ahogy azt a könyvet reklámozó film láttatni szeretné – elhárítóan beszélt. (G4Media)

A NYUGDÍJASOK FELE KAPHAT TIZED­ÁRON GYÓGYSZERT. Továbbra is 90 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg gyógyszereik egy részét azok a nyugdíjasok, akik eddig legtöbb 1830 lejes nyugdíjat kaptak, ha az újraszámolás után sem több havi 2020 lejnél, be kell azonban mutatniuk a nyugdíjszelvényüket az orvosi rendelőkben – közölte Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója. A 90 százalékos kedvezmény – akárcsak eddig – csak az úgynevezett B-listás gyógyszerekre érvényes, ami nem változott. A kedvezmény havi maximális értéke 330 lej személyenként. Azok a nyugdíjasok, akik az újraszámolás után 2020 lejnél többet kapnak, 50 százalékos támogatásra jogosultak a B-listás orvosságok esetében. Az egészségbiztosítási pénztár adatai szerint nagyjából a nyugdíjasok fele jogosult a 90 százalékos gyógyszerár-támogatásra,  országszerte több mint 2,3 millió idős személy kaphat ilyen mértékű kedvezményt a 4,74 millió nyugdíjasból. (Székelyhon)

ÖTMILLIÓS SZOBROT A VAJDÁNAK. A zilahi városvezetés egymillió eurót, azaz mintegy 5 millió lejt különítene el arra, hogy szobrot állítsanak Vitéz Mihálynak/Mihail Viteazulnak/II. Mihálynak, Mehedinți és Craiova bánjának, fejedelmi asztalnoknak, Havasalföld, Erdély és Moldva fejedelmének, a román nemzeti történetírás által Románia első egyesítőjének tartott vajdának. A szobor magassága a talapzattól számítva körülbelül 5,25 méter lesz – derül ki a helyi önkormányzat közleményéből, amelyet a szoborállításra vonatkozó szerződés aláírásának napjára időzítettek. Az elképzelések szerint a Scala negyedben felállítandó bronz műalkotás lovon ülve ábrázolná az ellentmondásos megítélésű politikust és hadvezért, aki pallosát az ég felé emelve változtatná meg a zilahi városrész képét. Az igencsak borsos árú beruházásról a sajtó megkérdezte a miniszterelnököt is, akit arra kértek, kommentálja a tervet a közkiadások csökkentésének szükségességével összefüggésben. „Ez sok” – válaszolta a Marcel Ciolacu, és szabadkozva hozzátette: nem ismeri a részleteket, hogy a tervnek köze van-e a parkosításhoz, de egy egyszerű szoborért túlzásnak tartja az egymillió eurót. (Főtér)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-09-10: Belföld - :

A magyarság sorsa múlik iskoláinkon (Tanévnyitás)

„Nincs annál fontosabb, mint hogy iskolákat építsünk, erősítsünk a családok támogatásával, a pedagógusok képzésével, mert a magyarság sorsa múlik iskoláinkon” – mutatott rá Balatoni Katalin köznevelésért felelős helyettes államtitkár tegnap Marosvásárhelyen a Református Kollégium és Bolyai Farkas Elméleti Líceum közös új épületének átadási ünnepségén és tanévnyitóján.
2024-09-10: Világfigyelő - :

Hamarosan kioszthatják a biztosi tisztségeket (Európai Bizottság)

Ursula von der Leyen hamarosan kiosztja a kulcsfontosságú tisztségeket a következő Európai Bizottságban, és Brüsszelben már javában folynak a találgatások arról, ki milyen szerepet kap. Az adott portfóliók leosztása nagyban befolyásolhatja azt is, miként fogja kezelni Brüsszel a migrációt, a gazdák követeléseit, valamint a zöld energiával kapcsolatos problémákat – írja a Politico.