KovásznaTanévkezdés a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban

2024. szeptember 10., kedd, Közélet

Tegnap ünnepélyes keretek között vette kezdetét az új tanév a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban. Az iskola udvarán összegyűlt diákokat, szülőket és tanárokat az intézmény igazgatója, Becsek Éva köszöntötte. Az évnyitó ünnepségen jelen voltak a történelmi egyházak képviselői és a helyi rendőrség parancsnoka.

  • Előkészítősök a Kőrösiben. A szerző felvételei
    Előkészítősök a Kőrösiben. A szerző felvételei

A líceum udvarán, szép őszi napsütésben tartott ünnepségen kiemelt figyelmet kaptak az előkészítő osztályosok, hiszen számukra ez az első lépés az iskolai életben. Az iskola hagyományaihoz híven a nagyobb diákok köszöntötték az újonnan érkező 48 magyar és 12 román tagozatos kisdiákot.

Régen a magyar falvakban ősszel kipakoltak mindent a házból, kimeszelték és kijavították a vakolat hibáit. A gazda számot vetett azzal, hogy mit tett jól, és hogy mit fog másképpen tenni a jövő esztendőben – hangsúlyozta Becsek Éva iskolaigazgató ünnepi beszédében, és hozzátette: „Nekünk is érdemes így tennünk. Kipakolunk, végignézünk és helyrerakunk nyári élményeket, tapasztalatokat, hogy aztán a tanév során mindig a legmegfelelőbbet tudjuk elővenni s használni. Emellett érdemes felfrissíteni az elmúlt év tanulságait, azok alapján egy tervet összeállítani, amelynek elkészítéséhez az iskola valamennyi szereplőjének, diáknak, pedagógusnak, szülőnek hozzá kell tennie valamit, a megvalósításban pedig részt kell vállalnia, hiszen enélkül ma már nem lehet egy iskolát fenntartani.” Az igazgató rámutatott: mivel a tanulás és a munka nélküli iskolát nem találták fel, az oktatás eredményessége és sikeressége nagyban múlik a diákok hozzáállásán és tanulásán is.

 

 

Mielőtt hivatalosan is megnyitottnak nyilvánította a 2024–2025-ös tanévet, Becsek Éva beszámolt azokról a nyári munkákról, változásokról, amelyek az iskola csinosítása és tárgyi gyarapodása érdekében történtek, majd ismertette, melyik osztálynak ki lesz az osztályfőnöke, illetve bemutatta és köszöntötte az újonnan érkezett pedagógusokat, akik a júliusban megtartott versenyvizsgán sikeresen vették az akadályokat és címzetes állásokat foglaltak el az iskolában – Csáki Barbara a matematika és Sorbán Gizella a turisztikai katedrán.

A történelmi egyházak részéről Balogh Zoltán református esperes, Mátyás Károly római katolikus plébános és Ovidiu Măciucă ortodox pap áldotta meg az új tanévet.

Az ünnepség után a diákok és pedagógusok az osztálytermekbe vonultak, ahol megtartották az első osztályfőnöki órát, majd a magyar tagozatos diákok 11 órától misén vettek részt a Szent István római katolikus templomban, a román tagozatosok pedig a vajnafalvi ortodox templomban imádkoztak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 317
szavazógép
2024-09-10: Kármentő - Kuti János:

Vörös vonalak

Annyit fenyegeti Putyin Romániát az Ukrajnának küldött fegyverek miatt, hogy a múlt héten, mikor meghallottam helikopterek zúgását Sepsiszentgyörgy fölött, megijedtem, mert arra gondoltam, hogy lám-lám, légtérré vált felettünk az égbolt, jönnek az oroszok.
2024-09-10: Közélet - Böjte Ferenc:

Tanévnyitó a líceumban (Barót)

Tegnap a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceumban is megkezdődött a tanév, megtartották a hivatalos tanévnyitót. Az elmúlt évekhez viszonyítva az ünnepség ezúttal visszafogottabb volt, kevesebb hivatalossággal és kevesebb „hivatalos” beszéddel, de így talán pont annyival, amennyi ilyenkor szükséges.