Mi, hol, mikor?

2024. szeptember 11., szerda, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
CSÁNGÓ NÉPRAJZI MÚZEUM. Pozsony Ferenc Festett bútorok a Székelyföldön című kötetének bemutatójára ma 18 órakor kerül sor a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban (Vasút utca 789. szám). A kiadványt szerkesztette: Dimény Attila.

SZÉKELY NEMZETI MÚZEUM. Szeptember 13-án, pénteken 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében mutatják be Garda Dezső A tutajozó székelyek című kötetét. A szerzővel Boér Hunor könyvtáros, muzeológus beszélget. Garda Dezső (Kolozsvár, 1948) tanár, szociográfus, történész, politikus, több mint 30 kötet szerzője.

BÁBEL KISKULTÚR. Sepsiszentgyörgyön a Csíki utca 21. szám alatt szeptember 14-én, szombaton 18 órától Vass Szabolcs vajdasági szerző Rokon Ilonka evangéliuma című könyvének bemutatójára kerül sor a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Bábel kiskultúr szervezésében. A rendezvényen a szerző beszélgetőtársa Mester Annabella, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet szerkesztője.

 

Színház

BÉRLETET HIRDET AZ UDVARTÉR SZÍNHÁZ. Elkezdődött az alkotói munka a kézdivásárhelyi Udvartér Színházban, ezzel párhuzamosan a 2024/2025-ös évad bérletrendszerét is meghirdetik. Az előző évadhoz hasonlóan a felnőtt- és diákbérlet öt nagytermi előadásra szól, amelyek közül kettő a társulat saját produkciója, három pedig meghívott előadás. Az első saját produkció – Barta Lajos: Szerelem, Dálnoky Csilla rendezésében – bemutatója október 11-én lesz. A soron következő a Csíki Játékszín vendégjátéka: Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül (átirat Karinthy azonos című regénye nyomán), rendezője: Visky Andrej. A szilveszteri előadás Marc Camoletti: Boeing, Boieng – Leszállás Párizsban című népszerű vígjátéka lesz Kolcsár József rendezésében. A Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Néptáncműhely koprodukcióban hozza az évad második vendégjátékát: a Darvas Benedek – Pintér Béla szerzőpáros Parasztopera című darabját, rendező: Györfi Csaba. Végül, a bérlet ötödik előadása a Háromszék Táncszínház vendégjátéka lesz. A teljes árú bérlet 120 lejbe, a nyugdíjas- és diákbérlet 90 lejbe kerül, mecénásbérletet egy főre 250 lejért lehet váltani. A szabadjegyek 30–50 lejbe kerülnek majd, előadástól függően. Bérletek és jegyek a Vigadó Művelődési Központ jegypénztárában válthatók hétfőtől csütörtökig 10–16 óráig, pénteken 10–14 óráig, és előadások előtt egy órával. Telefon: 0730 600 279.

 

Bábszínház

ÉVADNYITÓ. Szeptember 13-án, pénteken 18 órától tartja évadnyitó előadását a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház. A három kismalac című bábjátékot Nagy Lázár József rendezésében mutatja be a társulat a stúdióteremben (Szabadság tér 1. szám). Az előadást szeptember 14-én, szombaton 11 órától is láthatja a nagyközönség. Ajánlott életkor: 4 éven felülieknek. Érdeklődni, helyet foglalni a bemutatóra, valamint a szombati előadásra a 0757 047 717-es telefonszámon lehet Péter Orsolyánál. Jegyár: 10 lej/fő (gyermekeknek és felnőtteknek egységesen).

 

Kiállítás
KÓS ANDRÁS 110 ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁS. A Székely Nemzeti Múzeum a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézettel közösen Kós András-életmű-kiállítást szervez a művész születésének 110. évfordulója alkalmából. A megnyitóra szeptember 12-én, csütörtökön 18 órától kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében. A tárlat házigazdája Vargha Mihály szobrászművész, a kiállítást köszönti Dolhai István főkonzul, Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda részéről. A kiállítást méltatja Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, illetve felszólal a művész lánya, a kiállítás társkurátora, Kós Katalin. Közreműködik: Kovács Sára diák. Moderátor: Prezsmer Boglárka drámapedagógus. Kurátorok: Portik Blénessy Ágota, Szebeni Zsuzsanna, Éltes Barna és Kós Katalin társkurátor, a művész leánya, a hagyaték gondozója. A kiállítást egy háromnyelvű katalógus is kíséri Kós Katalin és Szebeni Zsuzsanna szerkesztésében, amelyet Portik Blénessy Ágota és Szebeni Zsuzsanna jegyez. A kiállítás november 24-ig látogatható.

 

Mozi

MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi mai műsora: 16.15-től Gru 4. (románul beszélő), 16.30-tól Sirocco és a Szelek Királysága (magyarul beszélő), 18.15-től Velünk véget ér (román feliratos) és Alien: Romulus (román feliratos), 20.30-tól Deadpool & Rozsomák (magyarul beszélő), 20.45-től Beetlejuice Beetlejuice (román feliratos).

 

Hitvilág

SZEJKEFÜRDŐI UNITÁRIUS TALÁLKOZÓ. „Szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok.” (1Thessz 5,17–18a) Ezzel a bibliai üzenettel hívja a Magyar Unitárius Egyház hálaadó istentiszteletre híveit és más felekezetű testvéreit szeptember 14-én Szejkefürdőre. A tervezett program: 9.30-tól tisztelgés, koszorúzás és áldáskérés Orbán Balázs székelyudvarhelyi szobránál a helyi unitárius lelkészek, a székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895 és a hagyományőrző huszárok szolgálatával, közreműködésével; 10.15-től indulás Szejkefürdőre; 11 órától lelkészek, gyülekezeti képviselők, huszárok, fúvósok felvonulása Szejkefürdőn; 11.10-től Kovács István püspök átveszi a nemzeti zászlót; 11.15-től istentisztelet – szolgálatvégző: Bartha Mária Zsuzsánna kocsordi lelkész, Sánta-Boros József szentgericei énekvezér, az éneklésben közreműködnek a Berde Mózes Unitárius Gimnázium népzenészei és népdalosai; 11.45-től a Marosi Unitárius Egyházkör bemutatása; 12 órától Úrvacsoravételre előkészítő beszédet mond Fazakas Lajos Levente, a Marosi Unitárius Egyházkör esperese; 12.20-tól Úrvacsoraosztás, szolgálatvégzők a Marosi Unitárius Egyházkör lelkészei; 13 órától felvonulás Orbán Balázs síremlékéhez a huszárok és a fúvószenekar kíséretében; 13.10-től koszorúzás Orbán Balázs sírjánál, verset mond: Kecskés Csaba lelkész; népdalokat énekel: Kiss Anna; 13.20-tól köszöntőbeszédek; 13.30-tól eléneklik a magyar és székely himnuszt. További részletek Lőrinczi Lajos fő szervezőnél, a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatójánál (0748 223 164).

 

Rádió

A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai, élő adásai: 6.50-től Úrangyala, Ima a hivatásokért, 7 órától szentmise Kézdiszentkeresztről, 7.50-től A hét plébániája, 9 és 17 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – Napközi ima­óra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro.

 

Röviden

VÍZELZÁRÁS. Sepsiszentgyörgyön ma 8–18 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a Borvíz utcában a 113-as házszámtól kezdődően a Sugásfürdő felé tartó szakaszon. Ide tartoznak a Gyere Haza programos lakóházak, a Gyárfás Győző és a Grigore Păltineanu utca, az újonan épített óvoda, illetve a Víztartály utca környéke. Figyelem: a szolgáltás újraindulása után a víz zavaros lehet. Hogyha hosszabb idő elteltével is zavaros a csapból folyó víz, kérik, értesítsék a szolgáltatót. (Köz­üzemek Rt.).

JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket.

LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. vidéki lomtalanítási akciója során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, ruhaneműt szállítanak el ma Uzonban, csütörtökön Uzonban és Uzonfüzesen. Honlap: tega.ro.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20 és 6 óra között a Gróf Mikó Imre utcai Catena gyógyszertár (telefon: 0741 106 750) teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Dr. Max gyógyszertár (0752 168 734) a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2024-09-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2024-09-11: Riport - Bodor János:

Barangolások Kommandó környékén

Az utóbbi néhány hét alatt szerzett saját tapasztalatokra támaszkodva bátran mondhatjuk, hogy a Kommandó környéki hegyek-völgyek kiváló kikapcsolódási lehetőséget, üdítő élményt nyújtottak mindazoknak, akik az idei hosszú forró nyár alatt felkeresték e vidéket, de minden bizonnyal hívogatva várják azokat is, akik az őszi napokon terveznek kirándulni a térségben. Sokan voltak, akik kimondottan pihenni, a tájjal ismerkedni jöttek ide messzi földről. Bármerre ment az ember, a Kovászna megyei rendszámú autók mellett a járhatóbb erdei utakon találkozni lehetett Brassó, Hargita, Kolozs, Konstanca, Galac, Vrancea, Szeben, Gorj, Suceava, Iași, Neamț, Temes, Hunyad, Bihar megyei, illetve bukaresti, olaszországi és magyarországi autókkal. Legtöbbször Buzău megyei járművet láttunk, s olykor úgy tűnt, mintha Buzău megye felköltözött volna Kommandóra. De szembefutottunk sok atyánkfiával is, aki áfonyát és gombát szedett a környéken – kisebb-nagyobb sikerrel. Mert ugye, hiába ismersz jó helyeket, az erdő sem terem gyümölcsöt, ha nem lesz elegendő csapadék. Márpedig az idei nyár nem bővelkedett esőben a kommandói erdőrengetegekben sem.