Kiskérődzők mozgása

2024. szeptember 17., kedd, Gazdakör

Szeptember 6-ától az Országos Állat­egészségügyi Hatóság egy hónapos mozgászárlatot rendelt el a juhoknál és kecskéknél a kiskérődzők pestisének megjelenése következtében.

  • Fotó: pixabay.com
    Fotó: pixabay.com

A hatóság utolsó adatai szerint jelenleg még 47 fertőzésgóc van Tulcea, Konstanca, Temes és Ialomița megyében, 14 gócot sikerült felszámolni. A rendelet szerint október 6-áig az alábbi rendelkezéseket kötelező betartani: minden külföldről bejövő juhot, illetve kecskét karanténban, megfigyelés alatt kell tartani, minden állatot szerológiai és vírusvizsgálat alá kell venni; tilos a kiskérődzők mozgatása az ország területén, viszont a megyei állategészségügyi hatóság a juhtartó kérésére engedélyezheti az állatok mozgatását a farmról a vágóhíd, illetve a gyűjtőpontok felé, a gyűjtőpontoktól a vágóhíd vagy kikötő felé, és engedélyezett az állatok mozgatása az esztenáról a telelőhely felé, itt feltétel, hogy az állatokat 30 napig karanténba kell helyezni (nem szabad kiengedni legeltetni). Az állatok szállításánál kötelező az állatmozgási nyomtatvány megléte és a megyei állategészségügyi hatóság engedélye. A belügyminisztérium rendőrei bármikor ellenőrizhetik a szállítmányt és az iratokat. (i. p.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 289
szavazógép
2024-09-17: Gazdakör - Incze Péter:

Az uniós agrárpolitika megújításáért

Szeptember 8. és 10. között az uniós agrárminiszterek budapesti informális találkozóján a Várkert Bazárban szakpolitikai prioritásokról egyeztettek s megkezdték az eszmecserét a 2027 utáni Közös Agrárpolitikáról (KAP). Az unió elnökségét július 1-től az év végéig betöltő Magyarország feltett szándéka, hogy ebben az időszakban az uniós mezőgazdasági miniszterek körvonalazzák az új Közös Agrárpolitika főbb irányelveit, szem előtt tartva, hogy a jövő mezőgazdasága versenyképes, válságálló, fenntartható, gazdabarát és tudásalapú legyen, a gazdák érdekei­vel a középpontban – mondta el a házigazda Nagy István magyar agrárminiszter.
2024-09-17: Gazdakör - :

Fiatalok szakigazolványa

Szeptember 30-ig kell letenniük az APIA-hoz a szakképzési igazolványt azok a 40 év alatti fiataloknak, akik a tavasszal igényelték a PD 3-as jövedelemkiegészítő támogatást.