Mi, hol, mikor

2009. február 18., szerda, Mi, hol, mikor?
Színház

* Az M Stúdió Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében ma 19 órakor bemutató előadást tart. A Törékeny című produkciót Goda Gábor rendezte. Az előadás 16 éven aluliak számára nem ajánlott. Következő előadás csütörtökön 19 órától.

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát (rendezte: Mircea Cornişteanu) csütörtökön 19 órától a nagyteremben mutatja be az Illyés Gyula- és a Székely János-bérleteseknek.

* Az Osonó Diákszínház ma 19.30 órától a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium dísztermében játssza Részletek a bolyongás meséiből című előadását.

Bábszínház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bábtársulata a Tamási Áron nyomán készült, Tűzálló Pál című árnyjátékot a stúdióteremben ma 10, 12 és 14, csütörtökön 10 és 12 órától adja elő.

Tánc

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes a Carne-Vale, Konc Király című felújított előadását (zenei szerkesztő: Molnár Szabolcs, koreográfus: Ivácson László) csütörtökön 13 és 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban mutatja be.

Zene

Beethoven-estre várják ma 19 órára a közönséget a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termébe. Fellép: Ávéd Éva (zongora) és Kozma Péter (cselló). Műsoron: Ludwig van Beethoven F-dúr (op. 5, no. 1), illetve g-moll (op. 5, no. 2) szonátája zongorára és csellóra.

Könyvbemutató

A sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban ma 18 órakor bemutatják Jánó Mihály Színek és legendák. Tanulmányok az erdélyi falfestmények kutatástörténetéhez című kötetet (a csíkszeredai Pallas-Akadémia és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum közös kiadása), majd a csíkszeredai kiadó Műterem sorozatának 26., Vinczeffy László-albumát (előszó: Kántor Lajos), és megnyitják kiállítását. A művész életpályáját ismerteti és a kiállítást megnyitja Márton Árpád festőművész. Házigazda: Sarány István szerkesztő. A rendezvény alatt a képtár gondoskodik a gyermekek foglalkoztatásáról.

Kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében csütörtökön 18.30 órakor nyílik a Heti Világgazdaság címlapjaiból összeállított kiállítás. Utána 19 órától a Nagy László Medvezsoltár című előadás látható. Közreműködik Dóczy Pé­ter színművész, megzenésített verseket ad elő Fábri Géza (koboz) és Ivánovics Tünde (ének). Szervező: a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja.

Irodalmi találkozó

A székelyföldi felolvasó körút keretében csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban a Maassluis Nyugdíjas Klubban felolvas: Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, Gáll Attila, Király Zoltán és Sántha Attila, házigazda dr. Borcsa János.

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Holló Ernő Sajtóklubjának meghívottjai ma 19 órától a Sepsi Rádió munkatársai: Grubisics Levente műsorigazgató, Kiss Edit hírszerkesztő és Szabó Enikő műsorvezető. Téma: Két éve dolgozik együtt a csapat, két esztendeje ezen a néven. Milyen volt ez a tizenkét év, és mire várhatunk ezután? Há­zigazda: Matekovics János.

Táncház. Sepsiszentgyörgyön a városi művelődési házban a ma 20 órakor kezdődő táncházban Tőkés Zsolt és párja csíki táncokat tanít. Zenél a Háromszék Táncegyüttes zenekara és a Folker együttes. A táncház éjjel egy óráig tart.

Turisztikai katalógus. Kovászna megye turisztikai katalógusa, amelyet 2009-ben és 2010-ben országos és nemzetközi kiállításokon ingyen szórnak, idén is megjelenik. Utazási irodák, szállásadók, autókölcsönzők, szállítócégek, túra- és idegenvezetők, turisztikai programszervezezők jelentkezését várják péntekig a sepsiszentgyörgyi városháza Tourinfo irodába, illetve a 0267 316 474-es telefonon.

Gyűjtők klubja. A sepsiszentgyörgyi Hobbi Cserebereklub ma 16 órára a városi művelődési ház pinceklubjá­ba vár minden szenvedélyes gyűjtőt.

Kismamaklub. Sepsiszentgyörgyön csütörtökön 10 órától az unitárius templom tanácstermében kismamaklub indul. Szeretettel elvárnak minden kismamát és leendő anyukát, elsősorban kisgyermekekkel, de akár gyermek nélkül is. Kötetlen beszélgetés terhességről, szülésről, gyermeknevelésről, egy jó közösség kialakítása a cél. Házigazda: Kiss Szende Enikő.

Fogadóórák. Szerkesztőségünkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsot igénylőket. A tanácsadás ingyenes. * Albert Álmos szenátor Sepsiszentgyörgyön pénteken 9 órától az RMDSZ Martinovics utca 2. szám alatti székházában tart fogadóórát. Érdeklődni és bejelentkezni a 0267 352 552-es telefonon lehet. * Bokor Tibor szenátor pénteken 10—12 óráig kovásznai irodájában tart fogadóórát. Érdeklődni, bejelentkezni a 0267 341 990-es és a 0744 364 250-es telefonon lehet. * Tóth-Birtan Csaba, a megyei tanács RMDSZ-es tagja ma 14 órától az árkosi községházán tart fogadóórát.

Parkolási tilalom. Sepsiszentgyörgy városgazdálkodási osztálya kéri, ne parkolják személygépkocsijukat péntekig naponta 7—15 óráig a Nicolae Iorga és a Grigore Bălan úton, mert metszik a fákat. Megértésüket köszönik.

Áramszünet. Csütörtökön és pénteken 8—16 óráig Zalánban, Sepsibodokon és a bodoki garnizonban, csütörtökön 10—15 óráig a Szalomérben, Sepsiszentkirályban, Illyefalván, Aldobolyban, Lá­zárban és Sepsiszentgyörgyön a Jókai Mór utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Jászvásár—Sepsi BC

Ma az A-osztályos női kosárlabda-bajnokság 17. fordulójában a Jászvásári Naţional otthonában vendégeskedik a Mikes Kelemen Sepsi BC. Mint ismeretes, az ősszel a zöld-fehér lányok 85—55-re győzték le a moldvai alakulatot. A Sepsi BC 28 ponttal és a tabella negyedik helyéről várja a mai meccset, vendéglátóink pedig utolsó előttiek, mindössze 18 ponttal. A www.frbaschet.ro információi szerint a találkozót Cătălin Hanu és Adrian Habor bírói páros fogja irányítani, a mérkőzés 14 órakor kezdődik. Az etap rangadójára Târgoviştén kerül sor, ahol a mostanáig veretlen és bajnokesélyes helyi csapat a címvédő Aradi ICIM-et fogadja. A forduló további mérkőzései: Rapid—Alexandria, Nagyvárad—Sportul Studenţesc, Kolozsvár—Gyulafehérvár, Govora—Szatmárnémeti, Olimpia—Craiova.

Egy győzelem, négy vereség

Vagyis a megszokott teljesítmény ebben a bajnokságban a Nagy Mózes Sportklub ifi II-es leány kézilabdacsapatának szereplését illetően. A Râmnicu Vălceán sorra került utolsó előtti teremtornán az együttes az alábbi eredményeket érte el: a Kémiával 19—26, az Energiával 24—30 (mindkettő Râmnicu Vălcea-i csapat), a Brassói CS-vel 20—25, a Brassói Dinamóval 10—30, és végül a győzelem a Nagyszebeni ISK-val 28—15. Elkeseredésre nincs ok, hiszen erős mezőnyben edződik igazából a csapat. A rangsor állása: 1. Dinamo 34 p., 2. Kémia 31 p., 3. Energia 21 p., 4. Brassói CS 15 p., 5. Nagy Mózes Sportklub 8 p., 6. Nagyszeben 5 pont. Az utolsó teremtornára Nagyszebenben kerül sor április 16—18. között. (á)

Asztalitenisz

Kovászna város polgármesteri hivatala és az Infinity Gyerek és Ifjúsági Egyesület február 22-én, vasárnap 10 órától amatőr asztalitenisz-versenyt szervez a kovásznai sportcsarnokban. Nevezési díj: 10 lej felnőtteknek és 5 lej gyerekeknek. További információkért hívják a 0751 235 467-es telefonszámot.

Björndalen legyőzhetetlen

A norvég Ole Einar Björndalen harmadik aranyérmét szerezte a dél-koreai Pjongcsangban zajló sílövő-világbajnokságon. Az olimpiai bajnok tegnap 20 km-en nem talált legyőzőre. Korábban a sprintben, valamint az üldözéses versenyben is ő győzött, s pályafutása során immár a 13. vb-elsőségnél tart. Eredmény: 1. és világbajnok Ole Einar Björndalen (Norvégia) 52:28.0 perc (3 lőhiba), 2. Christoph Stephan (Németország) 14.1 mp hátrány (1), 3. Jakov Fak (Horvátország) 17.1 mp h. (1).

Az első kieséses kör programja

Ma és holnap megkezdődnek a labdarúgó UEFA Kupa kieséses szakaszának küzdelmei. A legjobb 32 között az első mérkőzésekre kerül sor ezen a héten. A meccsek: ma Dinamo Kijev—FC Valencia, Zenit—VfB Stuttgart, Olimpiakosz Pireusz—Saint-Etienne, Aston Villa—CSZKA Moszkva (Sportklub, 21 óra), Werder Bremen—AC Milan, Sampdoria—Metaliszt Harkov, NEC Nijmegen—Hamburger SV, Paris Saint-Germain—Wolfsburg, Girondins Bordeaux—Galatasaray, Aalborg—Deportivo La Coruna, SC Braga—Standard Liege; holnap Lech Poznan—Udinese, Sahtar Doneck—Tottenham Hotspur, FC Kö­benhavn—Manchester City, Olympique Marseille—Twente Enschede, Fiorentina—Ajax Amsterdam (Pro TV, 21.45 óra).

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-02-17: Közélet - x:

Megyei szintű razzia

Rajtaütésszerű akciósorozatot hajtott végre a rendőrség szombatról vasárnapra virradó éjjel. Razziáztak a diszkókban és az éjjeli bárokban az egész megye területén, ugyanakkor a közutakon ellenőrizték a gépkocsivezetőket.
2009-02-18: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
PÁLL GIZELLA
2009. február 8-án életének 72. évében elhunyt.
Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2009. február 19-én, csütörtökön 14 órakor a baróti temetőben a református vallás szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra.
Részvétfogadás 2009. február 18-án, szerdán 15—17 óráig és a temetés napján 13—14 óráig.
Hozzátartozói
4217455