Zöld energiaÚj napelemes program

2024. szeptember 18., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Közel egymilliárd eurós, lakások hőszigetelését, illetve napelemrendszerek szerelését célzó támogatási program indult. Ezúttal azonban nem az érdekelt lakosság, hanem a kivitelezést vállaló cégek és/vagy cégcsoportok pályázhatnak a helyreállítási alapból (PNRR) származó támogatásra.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A villanyszerelésre és építkezésre szakosodott cégek már hétfőtől regisztrálhatnak az elektronikus PNRR-rendszerbe, hogy hozzáférjenek a több mint 900 millió euró összértékű uniós támogatáshoz, elsősorban a rászorulóknak, de általában a lakosságnak szóló energiahatékonysági utalványprogram keretében. Ez részben a népszerű Zöld ház program szerepét veszi át, de ezúttal nem a kedvezményezettek, hanem a kivitelezést végző cégek, cégcsoportok pályázhatnak.

A HotNews hírügynökség által ismertetett eljárás a jelenlegi szakaszban azokat a cégeket érinti, amelyek részt kívánnak venni a programban. Villanyszerelő és építőipari cégek, illetve ezek társulása jöhet szóba. Számukra egy hónap áll rendelkezésre (határidő október 16-a), hogy a helyreállítási program platformján jelentkezzenek. Ezután a magánszemélyeket, vagyis a végső kedvezményezetteket a hatóságok – az Európai Beruházások Minisztériuma és az Energiaügyi Minisztérium a helyi közigazgatással együtt – irányítják, hogy a PNRR-be bejegyzett cégeknél jelentkezzenek. Végül a bejegyzett cégek végzik el a lakások végső rehabilitációjára, valamint fotovoltaikus panelek és energiatároló elemek telepítésére irányuló projekteket. Egy cég (vagy cégek közötti partnerség) legfeljebb ezer ember számára nyújthat be pályázatot. Az elnyert uniós forrásokat a cégek hívják le és használják fel a kedvezményezettek lakásának hőszigetelésére, napelemek és tárolók beszerzésére és felszerelésére.

Két nagy, az energiahatékonyságot célzó intézkedésről van szó. Az egyiknél egy kedvezményezett legfeljebb 20 200 euró értékben a lakás hőszigetelését és napelemek beszerzését teszi lehetővé, ez bizonyos kategóriák számára nyitott. Az intézkedés keretösszege 300 millió euró, amelyből közel tizenötezer (14 851) lakás felújításához biztosítanak utalványokat. A másik intézkedéscsomag keretében legfeljebb tíz­ezer euró értékű utalvány nyerhető támogatásként, amellyel napelemeket és akkumulátorokat lehet beszerezni. Ennek keretösszege 610 millió euró, ami 122 ezer utalványnak felel meg. A program első szakaszát év végéig bonyolítják le, a második szakasz jövő év tavaszán zajlik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2024-09-18: Pénz, piac, vállalkozás - :

A kitartó munka meghozza gyümölcsét (Magánvállalkozás)

Tókos Huba baróti kertészmérnökkel tavaly a tavaszi kertészkedésről beszélgettem. Amikor terveiről kérdeztem, már említést tett az akkoriban épülő feldolgozó helyiségéről, ahol gyümölcs- és zöldségpréseléssel palackozott, tartósítószer-mentes termékeket állítana elő, és meghívott a létesítmény megnyitójára. Erre e hónap elején került sor Baróton. Tókos Huba körbevezetett a présházban, mesélt az elmúlt egy évről és bemutatta az eszközök működését.
2024-09-18: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Kötelező, mégsem kötik meg (Lakásbiztosítás)

Csupán minden ötödik lakásra kötöttek biztosítást a napokban árvíz sújtotta Galac megyében, Vaslui megyében pedig a lakások kevesebb mint 13 százaléka volt biztosított augusztus végén.