SzemélyesHatárok

2024. szeptember 19., csütörtök, Család

Soha nem vagyunk egyedül, hiszen társadalmi berendezkedésünk folytán érintkeznünk kell embertársainkkal. Mégis van, hogy magányosnak érzi magát az ember – akár párkapcsolatban él vagy egyedülálló.

  • Fotó: pixabay.com
    Fotó: pixabay.com

Ennek számos oka és története lehet, mégis úgy hiszem, hogy nincs ember a földön, aki ne vágyna arra, hogy szeretve legyen és elfogadva. Van, hogy csalódtunk valakiben, ezért bezárjuk szívünket, van, hogy még nem találtuk meg a megfelelő személyt, van, hogy nem figyelünk érzéseinkre stb. – sok és mind egyedi háttértörténete van a magányos életnek.

És vannak olyan társas kapcsolatok, amelyek bántalmazók, lehúzók, alárendelők – amelyek jobb lenne, ha nem is lennének.

Ezért minden körülmény között és élethelyzetben fontos, hogy saját értékrendszerünk mentén döntsünk, válasszunk, hiszen mindennek a következményét mi magunknak kell megélnünk. Így lesz fontossá saját személyes határaink kitűzése és megtartása, vagyis az, mit engedünk meg másoknak, hogy velünk megtegyék. Mert az, hogy mikor mondunk „nem”-et, jelöli határainkat. Amit nem tartunk méltónak önmagunkhoz, arra mindig mondhatunk nemet, visszautasíthatjuk. Ezzel a magatartással tudatosan megóvhatjuk magunkat a keserű csalódástól, ezzel szabhatunk határt a kiszolgáltatottságnak, ezzel taníthatjuk meg embertársainkat a velünk való – megbecsülő – kapcsolattartásra, viszonyra.

Ennek a „szabálynak” kölcsönösen kell működnie, én magam is tiszteletben kell hogy tartsam mások határait, igényeit. Így jöhetnek létre tiszteletre és megbecsülésre alapuló emberi kapcsolatok, ahol minden benne lévő fél egyenrangú. A szeretetre épülő kapcsolatokból mindkét fél táplálkozik, ahol nem kell szerepet játszani, álarcot viselni vagy játszmázni, megfelelni. Ezekben a kapcsolatokban egyszerűen jelen kell lenni, és magától jön az őszinteség, egyetértés, elfogadás.

Az önismeret, az önbecsülés adja a határok meghúzását és megtartását, és nem öncélúan, hiszen a kapcsolat javára válik, amikor érett és egész emberek tisztelettel és szeretettel viseltetnek egymás iránt.

Keresztes Erika bizalmi tanácsadó

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 295
szavazógép
2024-09-19: Család - :

Gyermekeink

2024-09-19: Család - :

Egyre több a nélkülöző

Az Európai Unió lakosságának 6,8 százaléka súlyos anyagi és szociális nélkülözésben élt tavaly, 0,1 százalékkal többen, mint egy évvel korábban – mutat rá hétfői jelentésében az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.