Rántott borjúláb fokhagymás majonézzelMit főzzünk ma?

2024. szeptember 19., csütörtök, Szabadidő

Hozzávalók: 2 borjúláb, 1 egész zeller, 4 db sárgarépa, 4 db petrezselyem, 2 fej fokhagyma, 4 fej vöröshagyma, 20 db szárított kucsmagomba, 2 db citrom, 2 pohár sör, fél zacskó színes egész bors, babérlevél, só, bors, olaj, zsemlemorzsa, steakburgonya, pirított répa.

Elkészítése. A borjúlábakat szárazra töröljük, leperzseljük (házisárkánnyal vagy gázrózsa fölött), vízzel lemossuk, lekaparjuk az égett részeket. A hagymákat megtisztítjuk, de nem vágjuk fel, a fokhagymafejet félbevágjuk, a répát, petrezselymet, zellert megtisztítjuk. A borjúlábakat hideg vízben feltesszük főni, beletesszük a borsot, babérlevelet, a zöldségeket (répa, petrezselyem, zeller), 4 db szárított gombát, ráöntjük a sört, megsózzuk, hideg vízzel felöntjük, hogy ellepje, majd 3–4 órán át lassú tűzön főzzük, abáljuk. Amikor puhára főtt, leszedjük a csontról, és a darabokat a szokásos módon bepanírozzuk, kisütjük.

Steakburgonyát és sült répát kínálunk mellé fokhagymával. Sült fokhagymás házi majonéz: 15 gerezd fokhagymát 300 ml olajjal 200 fokos sütőben 20–25 percig megsütünk, a fokhagymából 5 darabot egy egész tojással, 1 evőkanál citromlével és egy evőkanál mustárral összekeverünk, s a leszűrt fokhagymás olajjal botmixerrel felhabosítjuk.

Elkészítési idő: 6 óra

Mennyiség: 4–6 személy

 

Megjelent a 100 dabasi recept férfiasan című kötetben. Tortoma Kiadó. A kötet megrendelhető a www.tortoma.ro oldalon, megvásárolható könyvesboltokban és a Háromszék lapárudáiban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2024-09-19: Család - :

Egyre több a nélkülöző

Az Európai Unió lakosságának 6,8 százaléka súlyos anyagi és szociális nélkülözésben élt tavaly, 0,1 százalékkal többen, mint egy évvel korábban – mutat rá hétfői jelentésében az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.
2024-09-19: Szabadidő - :

A nap fotója