Aggódnak az orosz drónok és rakéták miatt

2024. szeptember 19., csütörtök, Belföld

A Bukaresti Kilencek (B9) államait aggasztja az orosz drónok és rakéták sorozatos behatolása a NATO légterébe, és erőteljes válaszlépéseket sürgetnek – jelentette ki tegnap a védelmi miniszter. A NATO keleti szárnyán fekvő európai államok – Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia – védelmi minisztériumainak képviselői bukaresti találkozójukon a regionális biztonsági helyzetről, az orosz-ukrán háborúnak az euroatlanti biztonságra gyakorolt hatásáról tanácskoztak.

  • Fotó: Facebook / Angel Tîlvăr
    Fotó: Facebook / Angel Tîlvăr

Angel Tîlvăr a B9-ek védelmi minisztereinek bukaresti tanácskozása után tartott sajtótájékoztatót Paweł Zalewski lengyel védelmi államtitkárral.

A román politikus kifejtette, hogy a B9-ek kulcssze­repet játszanak a NATO keleti szárnyával kapcsolatos kollektív elképzelések kialakításában. Emlékeztetett, hogy a fekete-tengeri térség biztonsági helyzete továbbra is aggasztó a régióra irányuló fenyegetések sűrűsödése miatt. Ezek a fenyegetések szerinte elsősorban Oroszország részéről érkeznek dezinformáció, kibertámadások és az egész keleti szárny destabilizálására irányuló folyamatos erőfeszítések formájában.

„A B9-államok mély aggodalommal figyelik az orosz drónok és rakéták sorozatos behatolását a NATO légterébe Lengyelországban, Romániában és Lettországban, valamint a feszültségek fokozódását a NATO határai mentén. Ezért erőteljes és összehangolt szövetségi szintű válaszlépésre, valamint a NATO integrált lég- és rakétavédelmi rendszerének mielőbbi működtetésére van szükség” – jelentette ki Tîlvăr.

Beszámolója szerint a bukaresti tanácskozáson a védelmi miniszterek Ukrajna támogatásának koordinációjáról is tárgyaltak. A támogatás célja, hogy az ukrán fegyveres erők rendelkezzenek a fronton szükséges erőforrásokkal.
Paweł Zalewski a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a B9-es formátum a keleti szárnyról szóló megbeszélések fórumaként működik, különösen a közelgő NATO- és európai uniós találkozók összefüggésében. Az orosz drónokkal kapcsolatos incidensekről a lengyel védelmi államtitkár kijelentette: a B9-ek egyetértettek abban, hogy ezeket a NATO nem hagyhatja válasz nélkül. Szerinte a NATO védelmi minisztereinek következő találkozóján ki kell dolgozni a konkrét módozatokat az érintett tagállamok megsegítésére a légterükre irányuló támadások felderítésében és az ellenséges objektumok megsemmisítésében. „Amikor azt mondjuk, hogy a NATO területének egyetlen centiméterét sem támadhatja meg Oroszország, (...) akkor a légteret is értjük ez alatt” – szögezte le Paweł Zalewski.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 317
szavazógép
2024-09-19: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-09-19: Belföld - :

Állami program a nagyipar támogatására

Az országos iparfejlesztési terv a kormány legfontosabb, körülbelül kétmilliárd eurós gazdaságélénkítő csomagja – jelentette ki a tegnapi kormányülés elején Marcel Ciolacu.