Állami program a nagyipar támogatására

2024. szeptember 19., csütörtök, Belföld

Az országos iparfejlesztési terv a kormány legfontosabb, körülbelül kétmilliárd eurós gazdaságélénkítő csomagja – jelentette ki a tegnapi kormányülés elején Marcel Ciolacu.

  • Fotó: gov.ro
    Fotó: gov.ro

A miniszterelnök beszámolója szerint a koalíció keddi tanácskozásán Marian Neacşu kormányfőhelyettes koordinálásával, Marcel Boloş pénzügyminiszterrel és Radu Oprea gazdasági miniszterrel együtt véglegesítettek egy intézkedéscsomagot, amelyik jelentős lendületet fog adni a gazdaság újraiparosításának.

Ciolacu elmondta, hogy az iparfejlesztési terv három pillérre támaszkodik. Az első pillér a stratégiai feldolgozóipari beruházásokat támogató intézkedéscsomag, amelynek költségvetése 500 millió euró. Az összegből adókedvezményben részesülnek majd a 150 millió eurónál nagyobb értékű beruházások, amelyek olyan régiókban teremtenek munkahelyeket, ahol az egy főre jutó GDP nem éri el az országos átlagot.

A második pillér a romániai nagyipar állami támogatásának országos programja, egymilliárd eurós költségvetéssel. Ennek révén 100 millió euróig terjedő támogatást kaphatnak azok a vállalatok, amelyek az üvegházhatású gázok közvetlen kibocsátását és az energiafogyasztást csökkentő beruházásokat hajtanak végre.

A harmadik pillért egy 250 millió euró összértékű állami támogatás jelenti majd, amelyből olyan vállalatok részesülnek, amelyek ipari nyersanyagok – alumínium és réz feldolgozása, csövek, profilok, rudak előállítása – terén hajtanak végre beruházásokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 319
szavazógép
2024-09-19: Belföld - :

Aggódnak az orosz drónok és rakéták miatt

A Bukaresti Kilencek (B9) államait aggasztja az orosz drónok és rakéták sorozatos behatolása a NATO légterébe, és erőteljes válaszlépéseket sürgetnek – jelentette ki tegnap a védelmi miniszter. A NATO keleti szárnyán fekvő európai államok – Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia – védelmi minisztériumainak képviselői bukaresti találkozójukon a regionális biztonsági helyzetről, az orosz-ukrán háborúnak az euroatlanti biztonságra gyakorolt hatásáról tanácskoztak.
2024-09-19: Belföld - :

Elindult a votcorect.ro platform

Elindította az Expert Forum (EFOR) a votcorect.ro platformot, amelyen az idei államfő- és parlamenti választásokról lehet tájékozódni.