Tüntettek a kohászatban dolgozók

2024. szeptember 19., csütörtök, Belföld

Tüntetést tartott tegnap Bukarestben a kohászokat tömörítő Metarom szakszervezeti szövetség. Dănuţ Onică elnök szerint a mintegy 500 résztvevő az új nyugdíjtörvény előírásai ellen kíván szót emelni.

A szakszervezeti tagok kérik a kormánytól a 2023/360-as törvény módosítását úgy, hogy az I-es és II-es munkacsoportba sorolt és a speciális körülmények között dolgozók ugyanannyi többletpontot kapjanak újraszámoláskor. Szerinte ugyanis azok, akik októberben vagy novemberben vonulnak nyugdíjba, jelentősen kisebb összegű juttatást kapnak majd azoknál, akik az új törvény életbe lépése előtt kérelmezték a nyugdíjazásukat. Számításaik szerint a kohászatban dolgozók nyugdíja 1000 és 2000 lej közötti összeggel csökken az új jogszabály szerint.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 328
szavazógép
2024-09-19: Belföld - :

Pénzjutalom a tízesért

Elfogadja a kormány tegnapi ülésén a határozatot, amellyel pénzjutalomban részesíti az országos képességfelmérő vizsgán vagy az érettségin 10-es átlagot elérő diákokat – közölte a kabinet tegnapi ülésének elején a miniszterelnök.
2024-09-19: Sport - :

Megszorongatták a címvédőt (Jégkorong)

A Háromszéki Ágyúsok tegnap 4–2-re kikaptak a remek játékerőt képviselő Brassói Corona otthonában a román bajnokság alapszakaszában. Bár Kertész Zoltán legénysége alulmaradt, ismét bizonyította rátermettségét, ugyanis a Csíkszeredai Sportklub után a címvédővel is felvette a harcot. A narancs-kék mezes csapat a hétvégén két mérkőzést játszik a Sportul Studențesc ellen a Deme László Műjégpályán: pénteken 18.30-tól a Román Kupa csoportkörében, szombaton 11 órától pedig a pontvadászatban.