Javuló körülmények erdővidéki iskolákban

2024. szeptember 19., csütörtök, Közélet

Az erdővidéki tanintézmények zömében felkészülten kezdték az új tanévet: kisebb-nagyobb beruházás mindenhol volt, a tantermek megfelelnek a követelményeknek, sőt, különböző pályázatoknak köszönhetően év közben még lesznek fejlesztések. Nagyajtán meleg ebédet kapnak a diákok, Vargyason nem csak a polgármesteri hivatal, hanem magánvállalkozó is önzetlen segítséget ajánlott, Nagybaconban eggyel több osztály lesz, Bardocon az egyházi tulajdonban levő épület használatára szerződést hosszabbítottak, a bérleti díj fejében pedig felújítottak. Ellenpélda Bölönben akad: míg a tetőtér beépítését megoldották, a földszinten és az első emeleti tantermekben kár keletkezett, javítani kell, ezért az oktatás két váltásban folyik.

A Benkő József Általános Iskola bardoci, erdőfülei, székelyszáldobosi és olaszteleki osztályaiban 789 diák kezdte a tanévet. Előkészítő osztályba a legtöbben (61-en) Székelyszáldoboson jelentkeztek a román tagozatra, önálló magyar osztály Erdőfülében lesz tizenhat diákkal, Bardocon és Olaszteleken pedig összevont osztályba kerülnek a legkisebbek. Összesen hetvenkét pedagógus tanít az iskolában és az óvodákban, egy kivételével (ő még végzi az egyetemet) mind szaktanár.

A legnagyobb beruházást az erdőfülei felsős tagozatnak otthont biztosító épületben végezték. A helyi református egyházzal újabb tíz évre meghosszabbították a bérleti szerződést, a bér fejében pedig teljesen felújították az épületet. A bardoci iskolát kívülről szigetelték, nemes vakolattal látták el és festették.

Tókos Jenő igazgató nem csak az Országos Helyreállítási Alaptól (PNRR) érkező fejlesztésnek, hanem a PNRAS-os pályázat (iskolaelhagyás csökkentését célzó program – szerk. megj.) által megvalósítható beruházásnak is örvend: tíz osztályterem jut új bútorzathoz és felszereléshez, ötöt digi­talizálnak, és gazdag iskolán kívüli tevékenységet folytathatnak.

A nagyajtai Kriza János Általános Iskolánál nagy újdonságot jelent, hogy mind Nagyajtán, mind Középajtán az iskolások és az óvodások meleg ebédet kapnak legalább az év végéig, ameddig a pénzalap biztosított. „Józsa Ervin baróti vállalkozóval kötöttünk szerződést, ő biztosítja az ebédet gyermekeinknek. Leves nincsen, az ebéd második fogásból áll, értéke 15 lej adagonként, húst, köretet, savanyúságot, zsemlét és gyümölcsöt tartalmaz. Az ebédet fél egy és egy között az osztálytermekben fogyasztják el a diákok. Nagyon odafigyelünk a higiéniára, de arra is, ha valaki esetleg vegetáriánus, glükóz- vagy laktózérzékeny, ő is megfelelő ételt kapjon” – hangsúlyozta Kovács Mi­haela igazgatónő.

Az 5–8. osztályba járó huszonegy diákból tizenegyen középajtaiak, őket a polgármesteri hivatal által működtetett iskolabusz hozza-viszi. Középajtán az 1–4. összevont osztályokat két tanító néni oktatja. Az iskolaépület felújított, a magyarországi Majosháza testvértelepülésnek köszönhetően játszótér is szolgálja a gyerekeket.

A vargyasi Borbáth Károly Általános Iskolában a nyáron minden tantermet kimeszeltek, kettőbe csempe is került. Rendezték a sportpályát is, ahova új kapuk kerültek. A felújításhoz nagyban hozzájárult a polgármesteri hivatal és a Máthé Etele vállalkozó által vezetett Vaygias 3 Kft., amelyek munkaerőt bocsátottak rendelkezésükre. Nagyon várják, hogy az Országos Helyreállítási Alapnál pályázott felszerelések megérkezzenek – tudtuk meg Leopold Tünde igazgatótól.

A múlt tanévben nem volt nyolcadik osztály, azaz nem ballagott senki, idén viszont minden évfolyam lefödött. A különálló osztályok létrehozásához elegendő diák van (összesen száznegyven), az óvodában a három helyett viszont csak kettő működik.

A Bölöni Farkas Sándor Általános Iskola községközponti és bölönpataki osztályaiba és az óvodába összesen 550-en járnak, nagyjából fele-fele arányban megosztva a két település között. „Bölönben az elemisták összevont osztályokban tanulnak, az 5–8.-osok még külön vannak, de talán már nem sokáig. Lassan elfogyunk” – jegyezte meg Uzoni Ildikó igazgatónő.

Bölönben már régóta zajlik a nagy iskolaépület manzárdosítása, de még nem értek a végére: amíg a manzárdot készítették, addig a földszint és az épület első emelete tönkrement, most azokat kell helyreállítani, ha lesz, amiből. Mert egyelőre nincs pénz erre a beruházásra. A helyszűke miatt Bölönben két váltásban folyik az oktatás.

A Konsza Samu Általános Iskolában újdonságról számoltak be: Nagybaconban a nagy létszámú ötödik osztályt megosztották, így idén két hatodik lesz – mondta el érdeklődésünkre Baló Ervin igazgató. Nagybaconban, Kisbaconban és Szárazajtán összesen 362 gyermek kezdte meg az iskolát. Az előkészítőbe harmincketten érkeztek, közülük csak tíz nem nagybaconi.

Böjte Ferenc, Hecser­ ­László

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2024-09-19: Közélet - Nagy D. István:

A legyőzhető kórok világa (Fertőző betegségek)

Hihetetlennek tűnhet, de a fertőző betegségek java része ellen még ­mindig az egyik leghatékonyabb védekezési módszer a szappan és a víz, azaz a rendszeres kézmosás, a megfelelő higiénia – állítja Hagen Helga infektológus szakorvos, aki három éve tagja a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház csapatának. A szakorvos szerint más szakterületekhez hasonlóan a fertőző betegségekkel foglalkozó is jelentős fejlődésen ment keresztül, a legtöbb fertőzéssel szemben hatékonyan fel tudják venni a harcot, sok kórt sikerült visszaszorítani.
2024-09-19: Közélet - Nagy D. István:

Közeledik a bontás, egyenesben az ötletpályázat (Bodok Szálló)

Várhatóan e hónap végéig elindítja a közbeszerzési eljárást Sepsiszentgyörgy önkormányzata a volt Bodok Szálló épületének lebontására, ami a korábbi elképzeléseknek megfelelően télen történik. A felszabaduló területre tervezett kulturális központ ügyében is történt előrelépés, 15 javaslat érkezett a nemzetközi ötletpályázatra, ezeket el is bírálták, és a jövő hónapban kihirdetik a nyertest, nyerteseket.