Hollandia nem kér a migránsokból

2024. szeptember 19., csütörtök, Világfigyelő

A holland kormány tegnap hivatalos kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból.

  • Marjolein Faber: saját kezünkbe kell vennünk menekültügyi politikánkat. Fotó: Facebook / Marjolein Faber
    Marjolein Faber: saját kezünkbe kell vennünk menekültügyi politikánkat. Fotó: Facebook / Marjolein Faber

Újra a saját kezünkbe kell vennünk menekültügyi politikánkat – közölte Marjolein Faber migrációs ügyekkel foglalkozó miniszter. Az Európai Bizottsághoz címzett levelében azt írja, hogy az új holland kormány drasztikusan csökkenteni akarja a Hollandiába irányuló migrációt, hogy továbbra is teljesíteni tudja alkotmányos kötelezettségeit: a lakhatás, az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítását. A holland kormány kérni fogja a kívülmaradást az uniós szerződés módosításakor.

Az Európai Bizottság szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján a kívülmaradási kérelemmel összefüggésben hangsúlyozta: a menekültügyre és a migrációra vonatkozó uniós szabályok továbbra is kötelezőek Hollandiára nézve, s az így is marad az uniós alapszerződés esetleges módosításáig. Nem számítunk arra, hogy az uniós szerződést a közeljövőben módosítják – mondta az uniós szóvivő.

A holland kormánykoalíció azt tervezi, hogy rendkívüli állapotot hirdet, és felfüggeszti a menekültügyi törvény egyes részeit a parlament jóváhagyása nélkül. Ez a kérdés azonban egyelőre megosztja a négypárti koalíciót, az Új Társadalmi Szerződés jobboldali párt már bejelentette, hogy nem fogja támogatni a rendkívüli állapotról szóló törvénytervezetet, amennyiben annak nem lesz megfelelő jogalapja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 287
szavazógép
2024-09-19: Világfigyelő - :

Brüsszel hajtóvadászatot folytat

Napjainkban hajtóvadászat folyik a migrációt elutasító politikusokkal és kormányokkal szemben, ennek része a határ védelme miatt Magyarországra kirótt gigabírság és a Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesre kért hatéves börtönbüntetés is – szögezte le Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.
2024-09-19: Világfigyelő - :

Személyhívókkal robbantottak

Joseph Borrell európai uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő elítélte tegnap az előző nap Libanonban történt tömeges incidenst, amelyben szinte egy időben robbantak fel személyhívók, kiemelve, hogy bár a támadás vélhetően célzott volt, sok civil, köztük gyerek is áldozatául esett.