Személyhívókkal robbantottak

2024. szeptember 19., csütörtök, Világfigyelő

Joseph Borrell európai uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő elítélte tegnap az előző nap Libanonban történt tömeges incidenst, amelyben szinte egy időben robbantak fel személyhívók, kiemelve, hogy bár a támadás vélhetően célzott volt, sok civil, köztük gyerek is áldozatául esett.

  • Haszan Naszrallah. Fotó:  Wikipedia.com
    Haszan Naszrallah. Fotó: Wikipedia.com

A keddi támadás sebesültjei között sokan a Hezbollah síita milícia tagjai, illetve köztük van Modzstaba Amani iráni nagykövet is. A Libanonban jelentős befolyással bíró Irán-barát milícia Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam „méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért”. Izrael nem tervezte a személyhívók felrobbantását a Hezbollah elleni teljes körű háború előtt, de a biztonsági szervek vezetői az utolsó pillanatban emellett döntöttek, miután legalább két Hezbollah-tag azt gyanította, hogy valami nincs rendben ezekkel a személyhívó eszközökkel – jelentette az Al-Monitor közel-keleti hírportál.

Az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah szervezet vezetője, Haszan Naszrallah sejk február 13-i televíziós beszédében arra figyelmeztette híveit, hogy okostelefonjaik veszélyesebbek az izraeli kémeknél, s felszólította őket, hogy a lehallgatás veszélyét rejtő telefonkészülékeiket törjék össze, ássák el vagy zárják ládába. Helyettük személyhívókat osztottak ki a Hezbollah tagjainak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2024-09-19: Világfigyelő - :

Hollandia nem kér a migránsokból

A holland kormány tegnap hivatalos kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból.
2024-09-19: Világfigyelő - :

Elbukott az orosztalanítási kísérlet

Az ukrán parlament nem szavazta meg azt a javaslatot, amely 333 település nevét változtatta volna meg a „dekommunizáció és az orosztalanítás” jegyében.