Elbukott az orosztalanítási kísérlet

2024. szeptember 19., csütörtök, Világfigyelő

Az ukrán parlament nem szavazta meg azt a javaslatot, amely 333 település nevét változtatta volna meg a „dekommunizáció és az orosztalanítás” jegyében.

  • Roman Lozynskyi: Ez súlyos szégyen. Fotó: Facebook / Roman Lozynskyi
    Roman Lozynskyi: Ez súlyos szégyen. Fotó: Facebook / Roman Lozynskyi

„Elbukott egy történelmi lehetőség, hogy Ukrajna térképéről végleg levegyék mindazt, amit Moszkva az évszázados szolgaság során ránk kényszerített” – nyilatkozta Roman Lozinszkij parlamenti képviselő. Hozzátette, hogy a törvényhozásban egy nem hivatalosan létrejött, Moszkvai Patriarchátus Képviselői elnevezésű csoportosulás tévesztette meg képviselőtárait hamis állításokkal, aminek köszönhetően csupán 208-an támogatták az előterjesztést a szükséges 226 helyett. „Ez súlyos szégyen Ukrajnára nézve” – jegyezte meg. Követelik, hogy az illetékes bizottság ismét terjessze a plénum elé a határozati javaslatot újbóli megvitatásra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 285
szavazógép
2024-09-19: Világfigyelő - :

Személyhívókkal robbantottak

Joseph Borrell európai uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő elítélte tegnap az előző nap Libanonban történt tömeges incidenst, amelyben szinte egy időben robbantak fel személyhívók, kiemelve, hogy bár a támadás vélhetően célzott volt, sok civil, köztük gyerek is áldozatául esett.
2024-09-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Új évad a 60 Plusz Akadémián

Egyebek mellett a Páneurópai piknik, a növényvédelem és a természeti értékeink megóvása is témája lesz a jövő héten kezdődő, időseket célzó előadássorozat, a 60 Plusz Akadémia őszi kiadásának, amely újdonságokat is kínál az érdeklődőknek. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kara és a megyeszékhely önkormányzata által szervezett program az élethosszig tartó tanulás, a társas kapcsolatok kialakítása, a közösségi élmények jegyében valósul meg.