Újabb támadás a székely zászló ellen

2024. szeptember 20., péntek, Belföld

Ezúttal Maros megye prefektusi hivatala intézett támadást a székely zászló ellen, ugyanis „a román állam civilnek álcázott represszív szerve”, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Polgári Fóruma feljelentést nyújtott be hozzá, amelyben azt kéri, hogy távolíttassák el Makfalva község egyik parkjából a székely zászlót, amelyet évekkel korábban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ajándékozott a községnek – tudósít az SZNT tegnapi közleménye.

  • Fotó: Facebook / Árpád Kovács
    Fotó: Facebook / Árpád Kovács

A Maros megyei kormánymegbízott, Ciprian Dobre, Vass Imre polgármesterhez címzett átirata arról tanúskodik, hogy a gyűlölet nem jó tanácsadó. A levél egyrészt az „úgynevezett székelyföld” szóösszetétellel ismételi a Székelyföld létezését megkérdőjelező román hatalmi szófordulatot, másrészt idézi azt a törvényt, amely szabályozza idegen államok zászlainak használatát Romániában. „Ismételten tudomására kell hoznunk Románia kormányának, hogy Székelyföld létezik Románia kellős közepén, de nem idegen állam, hanem több mint száz éve része Romániának” – áll a közleményben.

A kormány képviselője is érzi, hogy jogi érvelése nem támadhatatlan, ezért hozzáteszi: amit nem szabályoz a törvény, az tilos. Pedig számos olyan egyéni és társadalmi cselekvés van, amelyet nem szabályoz törvény, ám igen furcsa lenne azt hangsúlyozni, hogy ezek tiltottak. „Bármennyire is eredeti a Ciprian Dobre prefektus által hangoztatott jogelv, meggyőződésünk, hogy ez kivitelezhetetlen, ennek a jogsértő elvnek hivatalos állami okiratba foglalása pedig sérti a jogállamiság elvét” – írja Izsák Balázs, az SZNT elnöke a közleményben, helyesnek tartva Makfalva polgármesterének válaszlevelét, miszerint semmilyen törvénytelenséget nem követtek el. A polgármester Kincses Előd ügyvéd jogi véleményezését is mellékeli a leveléhez, mely alátámasztja álláspontját.

„Mi készek vagyunk minden erkölcsi és politikai segítséget megadni a továbbiakban Makfalva polgármesteri hivatalának. Ebben a pillanatban készen áll 20 darab, a Makfalván kihelyezetthez hasonló székely zászló, amelyet Székelyföld különböző településein fogunk elhelyezni. Készen állunk, hogy politikai és jogi ellenlépéseket tegyünk a székely zászlót ért, minden román állami támadás ellen” – zárul az Izsák Balázs által jegyzett közlemény.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 287
szavazógép
2024-09-20: Közélet - :

Zöldebb, kiszámíthatóbb, elérhetőbb közszállítás Sepsiszentgyörgyön (Önkormányzati szemle)

Szintet lép a tömegközlekedés, kényelmesebben buszozhatunk a városban
Mindannyian szeretjük, ha pontosan, kiszámíthatóan, kényelmesen közlekedhetünk a városban mindennapi ügyes-bajos dolgaink intézése közben. Mennyivel jobb, amikor nem kell hosszú perceket bizonytalanságban várnunk az autóbuszra egy lepukkant megállóban, hanem kulturált körülmények között percről percre, valós időben követhetjük a buszok várható érkezési idejét. Végül pedig nem egy zajos, füstös, elhasználódott járműre kell felszállnunk, hanem egy kényelmes, tiszta, környezetkímélő közszállítási szolgáltatást vehetünk igénybe. – Néhány évvel ezelőtt egy ilyen korszerű közlekedést álmodtunk meg Sepsiszentgyörgyre is, a városi mobilitási tervnek köszönhetően ez az álom most kezd valósággá válni, a hosszú, összetett folyamatnak több része már megvalósult, a beruházás lassan a végéhez közeledik.
2024-09-20: Belföld - :

Inscop: Geoană és Ciolacu lenne az első helyeken

Az elnökválasztás első fordulójában 69 százalékos részvétel mellett Mircea Geoană és Marcel Ciolacu szerezné meg az első két helyet 20 százalék feletti támogatottsággal – derül ki az INSCOP Research felmérésének tegnap közzétett eredményeiből.