Inscop: Geoană és Ciolacu lenne az első helyeken

2024. szeptember 20., péntek, Belföld

Az elnökválasztás első fordulójában 69 százalékos részvétel mellett Mircea Geoană és Marcel Ciolacu szerezné meg az első két helyet 20 százalék feletti támogatottsággal – derül ki az INSCOP Research felmérésének tegnap közzétett eredményeiből.

  • Fotó: Facebook / Mircea Geoana
    Fotó: Facebook / Mircea Geoana

Arra a kérdésre, hogy a részvételi szándékuktól függetlenül kire szavaznának, ha az elnökválasztás első fordulóját vasárnap tartanák, a válaszadók 21,4 százaléka Mircea Geoanăt (független), 20,3 százaléka Marcel Ciolacut (PSD), 14,2 százaléka Elena Lasconit (USR), 13,6 százaléka Diana Şoşoacăt (SOS Románia), 12 százalék George Simiont (AUR), 7,1 százalék Nicolae Ciucăt (PNL), 4,7 százaléka Cristian Diaconescut (független), 3,7 százalék Kelemen Hunort (RMDSZ), 1,9 százalék Cristian Terheşt (Román Nemzeti Konzervatív Párt) jelölte meg, míg Ana Birchall (független) 0,7 százalékot kapna.

A választani tudó biztos szavazók körében Mircea Geoană támogatottsága 20,8, Marcel Ciolacué 20,5, Elena Lasconié 16, Diana Şoşoacăé 12,5, George Simioné 12,4, Nicolae Ciucăé 5,6, Cristian Diaconescué 4,5, Kelemen Hunoré 3,6, Cristian Terheşé 2, Ana Birchallé 0,9 százalékos, más jelöltre 1,2 százalék szavazna.

Az adatokat ismertető közleményében az INSCOP idézte Remus Ştefureac igazgatót, aki szerint a jelöltek nagy száma a választói preferenciák széttöredezettségéhez vezetett. A szakember szerint a független jelöltek jelenléte új helyzetet teremtett a romániai demokráciában, és lehetséges, hogy a 25 százaléknál kisebb első fordulós támogatottság is elegendő lesz a második fordulóba jutáshoz.

Az INSCOP igazgatója közölte, hogy a becsléseik szerint azok a jelöltek kerülnek előnyös helyzetbe ellenjelöltjüktől függetlenül a második fordulóban, akik nem csak egy adott szavazótárbort céloznak.

A felmérés szerint ha Marcel Ciolacu és Mircea Geoană mérkőzik meg a második fordulóban, a NATO volt főtitkárhelyettese a szavazatok 47,8 százalékát, a jelenlegi kormányfő pedig a 34,2 százalékát szerezné meg; a bizonytalanok aránya 1,8 százalék, 13,9 százalék nem szavazna, 2,2 százalék nem tudja vagy nem válaszolt. A választani tudók körében Mircea Geoană támogatottsága 58,3, a Marcel Ciolacué 41,7 százalékos.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2024-09-20: Belföld - :

Újabb támadás a székely zászló ellen

Ezúttal Maros megye prefektusi hivatala intézett támadást a székely zászló ellen, ugyanis „a román állam civilnek álcázott represszív szerve”, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Polgári Fóruma feljelentést nyújtott be hozzá, amelyben azt kéri, hogy távolíttassák el Makfalva község egyik parkjából a székely zászlót, amelyet évekkel korábban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ajándékozott a községnek – tudósít az SZNT tegnapi közleménye.
2024-09-20: Világfigyelő - :

Magyarország is mentességet kér (Menekültügyi szabályok)

Az illegális migráció megfékezése érdekében drasztikus lépésekre van szükség, ezért Magyarország, csatlakozva Hollandiához, mentességet fog kérni az európai uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól – jelentette be az európai uniós ügyekért felelős miniszter Strasbourgban szerdán.