Kezdődik a negyedik Eva FilmMakers Fest

2024. szeptember 20., péntek, Közélet

A következő héten, mától jövő péntekig tart Sepsiszentgyörgyön az Eva FilmMakers Fesztivál idei kiadása, melynek programjában romániai és magyarországi rendezőnők filmalkotásai, valamint színházi előadások, Drive-In mozi és közönségtalálkozók is lesznek. A Művész mozi az Andrei Mureșanu Színház és a Kónya Ádám Művelődési Ház partnerségében, a hazai kulturális alap (AFCN) kiemelt támogatásával megvalósuló fesztivál a kulturális sokszínűség népszerűsítését, a filmművészetben alkotó női tehetségek bemutatását célozza. A rendezvényről Lázár-Prezsmer Endre, a Művész mozi programfelelőse számolt be lapunknak.

  • Kristó-Gothárd Hunor archív felvétele
    Kristó-Gothárd Hunor archív felvétele

A programsorozat ma este 6 órakor kezdődik A filmzene fejedelmei című rendkívüli koncerttel a brassói Castellani zenekar és Opra Moni művésznő előadásában.

A fesztivál idei meghívottja Vincze Teréz filmkritikus, esztéta, aki egy különleges válogatást készített magyar női rendezők által jegyzett filmekből. A szakember beszélgetni fog Vermes Dorka rendezővel az Árni című nagyjátékfilm vetítését követően, és egy közös beszélgetést is vezet majd a Városbújócska című film után.

Az idei kiadás másik neves meghívottja Irina-Margareta Nistor filmkritikus, aki három, nők által rendezett román dokumentumfilmet mutat be a közönségnek. Ezeket a filmeket a fesztivál ideje alatt vetítik, szeptember 23-án pedig a szakember találkozik az érdeklődőkkel, hogy beszélgessenek a látott filmekről.

A fesztivál műsorában Dér Asia magyarországi rendező két dokumentumfilmjével lesz jelen: az Anyáim története és a Nem halok meg című alkotásokkal, és a filmek levetítése után online jelentkezik be Berlinből.

Annak érdekében, hogy az alkotások minden résztvevő számára érthetőek legyenek, a filmeket román és magyar nyelven feliratozzák, a nagyon új produkciók esetében pedig angol nyelvű feliratot biztosítanak.

A filmvetítések mellett az Eva FilmMakers Fest4 további kiemelkedő kulturális eseményeknek is otthont ad: a nézők megtekinthetik az Andrei Mureşanu Színház Peter Pan és Egy öngyilkosság anatómiája című előadásait, amelyeket nők – Oana Leahu és Diana Mititelu – rendeztek. A két darab kiválasztása sem véletlen, hisz mindkettőből film is készült.

Az IdentitAR Feminin című multimédiás kiállítás hét román drámaszöveg és három besszarábiai nő által írt szöveg alapján készült 3D-s, augmented formátumban, mely emlékezetes, magával ragadó élményt nyújt.

A fesztivál másik érdekessége a kiállítás egyik szövegén alapuló Zárt kör című felolvasószínházi előadás lesz, Ioana Costea és Mădălina Mușat színésznők közreműködésével, Nicholas Cațianis rendezésében.

Csütörtökön a rendezvény átköltözik a Művész mozi parkolójába, ahol Drive-In mozira kerül sor, vagyis a nézők saját autóikból tekinthetik meg az épületre kihelyezett vászonra vetített Cicaverzum című magyar játékfilmet, ami egyedülálló moziélményt kínál az érdeklődőknek. Sajnos erre az eseményre már annyian bejelentkeztek, hogy a parkolóban minden autóhely „elkelt”.

A rendezvény teljes programját az EVA Filmmakers Fest nevű Facebook-oldalon találhatják meg az érdeklődők.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 295
szavazógép
2024-09-20: Közélet - Nagy D. István:

Szerdáig lehet aláírni az RMDSZ jelöltjeinek (Parlamenti és államfőválasztás)

Pár nap áll még a sepsiszentgyörgyiek, háromszékiek rendelkezésére, hogy aláírásukkal támogassák az RMDSZ parlamenti helyekre pályázó jelöltjeit, illetve az államfői tisztségért versenybe szálló Kelemen Hunor szövetségi elnököt – emlékeztetett tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke, a megyeszékhely polgármestere. Szerinte nagyon fontos, hogy az RMDSZ ne csak rajthoz tudjon állni a választásokon, de minél jobb eséllyel induljon, ehhez pedig minél több támogató aláírásra van szükség.
2024-09-20: Közélet - Bartos Loránd:

Magyarországról Torjára – repülővel (Schengen előnye)

Kis gép szállt le a torjai repülőtér melletti kifutópályán múltkorjában, amikor egy magyarországi vendég érkezett a Septemberfestre. A budapesti Kőszegi Péter a schengeni repülési korlát feloldása révén jóval könnyebben eljuthatott Háromszékre, mindössze néhány formaságnak kellett eleget tennie.