Épülő wellnessközpont KovásznánHa lesz pénz, tudják tartani a határidőt

2024. szeptember 20., péntek, Közélet

A Lőrincz Zsigmond Sípálya közvetlen szomszédságában épülő wellnessközpontnál gőzerővel dolgoznak, hogy a szerződésben előírt határidőig – 2025 október – a létesítményt be tudják fejezni. Az Országos Beruházási Társaság (CNI) azonban akadozik a kifizetésekkel.

  • Az épülő wellnessközpont. Fotók: Kész Construcții Románia Kft.
    Az épülő wellnessközpont. Fotók: Kész Construcții Románia Kft.

A wellnessközpont épületének bonyolult szerkezete 90 százalékban elkészült, a belső munkálatok, valamint a gépészeti szerelések is folyamatban vannak, tájékoztatott Albu István, a fővállalkozó kolozsvári Kész Construcții Románia Kft. ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, tavaly augusztustól kezdődően egészen decemberig a CNI-nél kifizetési gondok voltak, viszont ők nem álltak le, hanem folytatták az építkezést, mégpedig úgy, hogy a túlnyomóan környékbeli beszállítóik, alvállalkozóik nem érezték meg az akadozó finanszírozást.

A jelenlegi állás szerint a műszaki tervben előírt munkálatok 50 százalékban elkészültek, viszont a CNI eddig csak a beruházás 30 százalékát fizette ki. Amennyiben pénzhiány miatt nem kell leállniuk, a szerződésben vállalt határidőt tudják tartani, mondta az ügyvezető igazgató.

 

 

Emlékeztetett, hogy a műszaki terv alapkoncepcióját meg kellett változtatni, mert a kivitelezési előtanulmányban lefektetett elképzelések műszakilag nem voltak megvalósíthatóak, cölöpözést kellett betervezni. „Jobbító szándékkal változtatást kértünk a medencéket illetően is. Eredetileg 20 méteres volt a legnagyobb medence, mi pedig kértük, módosítsák 25 méteresre, hogy lehessen tanúszásra is használni. Javaslatunkat elfogadták, viszont ez időt igényelt és befolyásolta az összes többi medence pozícióját” – mondta lapunknak Albu István.

Az eredeti tervek szerint a kétszintes létesítményben lesznek úszásra és hidromasszázsra alkalmas medencék felnőttek és gyermekek számára, szabadtéri medencék pihenő és napozófelületekkel, valamint vízi csúszda, szaunák, sókamra, mofetta, római fürdő, bár és kávézó, 110 férőhelyes vendéglő. A központ befogadóképessége 393 személy, és 66 parkolóhellyel rendelkezik majd. A tervezésnél a legmodernebb zöldtechnológiát alkalmazták, az energiatakarékosság érdekében 30 centiméter vastag hőszigeteléssel burkolják a falakat, ugyanakkor az épület teljes tetőfelületére áramtermelő napelemeket telepítenek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2024-09-20: Közélet - Nagy D. István:

Népszerű a budapesti járat (Brassó-vidombáki reptér)

Kimondottan jó volt a kihasználtsága a Wizzair vidombáki reptéren júliustól működő Brassó–Budapest járatainak – jelentette be Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a számok azt mutatják, hogy valósnak bizonyult az igény, hiszen két hónap alatt több mint 11 ezren vették igénybe a járatokat.
2024-09-20: Máról holnapra - Farkas Réka:

Sok hűhó szinte semmiért

Így is nevezhetnénk azt a ricsajt, amely az új Európai Bizottság összeállítását kísérte. Ursula von der Leyen elnöknek komoly kompromisszumok árán sikerült összetákolnia az új testületet, mellyel a hivatalos nyilatkozatokban mindenki nagyon elégedett, a háttérben azonban senki nem érzi úgy, hogy országa súlyának, jelentőségének megfelelő tisztséget nyert volna el, vagy ha mégis, akkor egy másik állam képviselője miatt orrol.