Hankó Balázs Székelyudvarhelyen: Magyarország felelősséget visel a határon túliakért

2024. szeptember 23., hétfő, Belföld

Magyarország kormánya felelősséget visel a határon túli magyar közösségek sorsáért, elősegíti a közösségek fennmaradását és fejlődését, hogy megőrizze a nemzet szellemi és lelki egységét – jelentette ki Hankó Balázs magyar kulturális és innovációs miniszter szombaton Székelyudvarhelyen.

  • Fotó: Facebook / Hankó Balázs
    Fotó: Facebook / Hankó Balázs

A tárcavezető a romániai református iskolák országos tanévnyitóján vett részt, ahol a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium újraindításának 30. évfordulóját és új épületének elkészültét is ünnepelték.

Hankó Balázs a belvárosi református templomban mondott beszédében hangsúlyozta: az anyaországi és külhoni magyarok egy nemzet tagjai, mely több mint ezer éve büszkén áll Európa közepén. A nemzetrészeket nemcsak a közös történelem és kultúra köti össze, hanem közösen építik a jövőt is – húzta alá.

A miniszter úgy fogalmazott: a mostani zivataros időben még fontosabb a jövővel foglalkozni, kevés fontosabb kérdés van, mint hogy mi történik az iskoláinkban, mi történik gyerekeinkkel.

A magyarság jövőjének kulcsa, hogy milyen felnőtté válnak fiataljaink, fontos, hogy versenyképes tudással rendelkezzenek, melynek segítségével eligazodnak a változó világban – mondta.

Emlékeztetett a Kárpát-medencében zajló óvodaépítési programra, a Szülőföldön magyarul program megemelt támogatására, és azt is közölte, hogy a magyar kormány több mint kétmilliárd forinttal támogatta a székelyudvarhelyi református kollégium új épületét.

Hankó Balázs a világszinten sikeres magyar szakképzésre is kitérve kijelentette, minden anyaországi ifjúsági, kulturális programnak Kárpát-medencei dimenziót kell adni.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a demográfiai fogyás szomorú számadataival szemben a hálaadás fontosságáról beszélt. „Hálát kell adni, hogy elkészült az új iskolaépület, mert azt mutatja, hogy még van folytatás” – mondta. Hangsúlyozta, van értelme az építkezésnek, mert vannak örökösök, és hálát kell adni azért, hogy van még gyermek, akinek át lehet adni az örökséget, a nyelvet, a kultúrát, a hagyományt. Aláhúzta: Székelyudvarhely iskolaváros volt és az is marad.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke arról beszélt, hogy a református kollégiumok évszázadok óta a hit és tudomány otthonai voltak. Felidézte a székelyudvarhelyi református iskola történetét, és hogy 1948-ban a kommunizmus a többi hasonló tanintézettel együtt felszámolta. „De hiába vágták ki a fát, a gyökerek megmaradtak” – húzta alá, kijelentve: a református kollégiumokat azért lehetett újraindítani, mert megvoltak a gyökerek és értékek, amikhez vissza lehetett térni.

Tőkés Zsolt, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatója elmondta: az új épületet idén szerették volna átadni, és bár elkészült, a bürokrácia miatt még nem vehetik birtokba a gyerekek, remélik, erre mielőbb sor kerülhet. A modern épületben óvoda, osztálytermek, tornacsarnok és sportpálya is helyet kapott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2024-09-23: Szabadidő - :

Mit főzzünk ma? (Brassói aprópecsenye)

Hozzávalók: 1 kg sertésszűzpecsenye, 7 gerezd fokhagyma, 10 dkg zsírszalonna, 1,5 kg burgonya, só, bors, pirospaprika ízlés szerint.
2024-09-23: Belföld - :

A nyomozás újraindítását kérik a forradalom perében

A legfelsőbb bíróság bírái pénteken úgy döntöttek, hogy az 1989-es forradalom perének vádirata, amely alapján Ion Iliescunak is bíróság elé kellene állnia, szabálytalanságokat tartalmaz, ezért visszaküldik azt a katonai ügyészségnek, hogy indítsa újra a nyomozást.