A nyomozás újraindítását kérik a forradalom perében

2024. szeptember 23., hétfő, Belföld

A legfelsőbb bíróság bírái pénteken úgy döntöttek, hogy az 1989-es forradalom perének vádirata, amely alapján Ion Iliescunak is bíróság elé kellene állnia, szabálytalanságokat tartalmaz, ezért visszaküldik azt a katonai ügyészségnek, hogy indítsa újra a nyomozást.

  • Fotó: www.comunismulinromania.ro
    Fotó: www.comunismulinromania.ro

Idén június 14-én a legfelsőbb bíróság egy másik bírói testülete állapította meg a vádirat szabálytalan voltát, és határidőt adott a katonai ügyészségnek, hogy javítsák ki a jelzett szabálytalanságokat. Az ügyészség azonban nem tett eleget a felszólításnak, így a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy visszaküldi a dokumentumot az ügyészeknek. A döntés jogerős.

A bukaresti ítélőtábla 2023. október 25-én döntött arról, hogy megkezdődhet az alapfokú tárgyalása a forradalom perének, amelyben Ion Iliescu volt államfőt, Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettest és Iosif Rust, a légierő volt parancsnokát emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják. A bírák akkor elutasították Ion Iliescu ügyvédjeinek összes kifogását, és megállapították, hogy a katonai ügyészség vádirata jogszerű.

A vádlottak azonban ezt megfellebbezték, és az ügy 2023 decemberében a legfelsőbb bíróság kétfős ítélőtanácsához került. A két bíró azonban nem tudott közös nevezőre jutni, ezért az ítélőtanács kiegészült Lia Savonea bírónővel. A legfelsőbb bíróság háromfős bírói testülete végül egy hónapig tartó vita után úgy döntött, hogy a vádirat szabálytalanságokat tartalmaz, és öt napot adott a katonai ügyészségnek annak eldöntésére, hogy visszavonják vagy ebben a formában küldik a vádiratot a bíróságra. Mielőtt a bukaresti ítélőtáblára került volna, a forradalom perének vádiratát különböző eljárásjogi problémák miatt több mint négy évig tologatták a fővárosi bíróságok és ügyészségek között.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2024-09-23: Belföld - :

Hankó Balázs Székelyudvarhelyen: Magyarország felelősséget visel a határon túliakért

Magyarország kormánya felelősséget visel a határon túli magyar közösségek sorsáért, elősegíti a közösségek fennmaradását és fejlődését, hogy megőrizze a nemzet szellemi és lelki egységét – jelentette ki Hankó Balázs magyar kulturális és innovációs miniszter szombaton Székelyudvarhelyen.
2024-09-23: Belföld - :

Hírsaláta

AZ ÁRVÍZKÁROSULTAKNAK ADJA KÉPVISELŐI FIZETÉSÉT. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke pénteken bejelentette, hogy a moldvai árvízkárosultaknak ajánlja fel képviselői illetményét. George Simion egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy képviselői mandátuma végéig a havi illetményét az árvízkárosultak megsegítésére ajánlja fel. A törvényhozó felkérte képviselő és szenátor kollégáit, hogy maguk is hasonlóan járjanak el. (Agerpres)