Moldvában járt a Magyar Országgyűlés alelnökeA helyiek igénye szerint támogatják a csángó közösségeket

2024. szeptember 23., hétfő, Közélet

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége munkatársaival, a moldvai magyar oktatás pedagógusaival, hagyományőrzőkkel, hangszeroktatókkal találkozott múlt vasárnap a Bákó megyei lábnyiki táborközpontban Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, aki három területen ígért együttműködést és támogatást: Lakitelekre várják a csángó falvak csoportjait, anyagi segítséget nyújtanak oktatási eszközök beszerzéséhez, valamint a Lakiteleki Népfőiskolán már honos szakkörök helyi elindításához.

  • Lezsák Sándor ismerteti a támogatási programokat. Fotók: Facebook / Moldvai Csángómagyarok Szövetsége
    Lezsák Sándor ismerteti a támogatási programokat. Fotók: Facebook / Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége különféle programjait irányító munkatársak, a magyar nyelvű oktatásban és a hagyományőrzés területein munkálkodó alkalmazottak rövid időn belül másodszor gyűltek össze a lábnyiki táborközpontban. Tanévkezdés előtt egyfajta felkészítőn, eligazítón találkoztak, múlt vasárnap Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés alelnökét fogadták. A Lakiteleki Népfőiskola alapítója az Országház és magyarországi történelmi nevezetes helyek meglátogatásával egybekötött utazásra hívta a csángó falvak egyenként mintegy ötvenfőnyi csoportjait és támogatást ígért a harmincöt moldvai magyar oktatási helyszín taneszközeinek helyi igény szerinti bővítéséhez, valamint a Lakiteleki Népfőiskola kínálatában szereplő szakkörök itteni elindításához, amit szintén a helyieknek kell kiválasztaniuk – tudtuk meg a moldvai magyar oktatás programvezetőjétől. Lapunk megkeresésére Hegyeli Attila elmondta, már megkezdték az oktatási helyszínek eszközigényeinek felmérését, és tervezik a lakiteleki látogatást is.

A Magyar Országgyűlés alelnökének moldvai látogatása és azok a programok, amelyekben együttműködést és támogatást ígért, nagyban hozzájárulnak a csángó emberek identitástudatának a megerősítéséhez – mondta lapunk megkeresésére Pogár László. A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) elnöke szerint az a lehetőség, hogy a szülők és gyermekeik, valamint az oktatók együtt utazhatnak Magyarországra, együtt nézhetik meg a családok az Országházat, tapasztalhatják meg, hogy az ország határain kívül is értik, amit ők mondanak, még akkor is, ha egy régies tájnyelvet beszélnek, olyan erős hatással lehet a közösségre, amit egyik jelenlegi programjuk sem érhet el.

 

 

Minden egyes lépésnek szerepe van a moldvai csángó emberek identitásának megerősítésében, ezek együtt érik el azt, hogy a csángó ember amellett, hogy katolikusnak vallja magát, érezze, hogy a magyar nemzet része. Ha a gyermek hazamegy a magyar óráról, a hagyományőrző tevékenységről, és elmondja, mi történt ott, a szülő elkezd beszélni neki arról, hogyan beszéltek szülei, nagyszülei, dédszülei, és elmegy egy következő tevékenységre, ahol együtt van a többi szülővel. Ez csak úgy működik, ha a szülő is részese annak, ami gyermekével történik, sokkal nagyobb hatással vannak rá ezek az alkalmak, mintha csak a táborból hazatérő gyermeke mesélne élményeiről – véli Pogár László.

Lezsák Sándor erdélyi szórványiskolákat felkereső körútján és az MCSMSZ által működtetett magyar oktatási hálózat munkatársaival szervezett találkozóin hangsúlyozta, nem lesznek pénzügyi nehézségek, a támogatási lehetőségek széles körűek, csak időben jelezni kell, hogy mire van szükség. A lábnyiki látogatás alkalmával megemlékeztek a moldvai magyarság nagy költőjéről, Lakatos Demeterről, aki ötven évvel ezelőtt hunyt el, fellépett a 2017-ben elindított hangszeroktató programnak köszönhetően alakult moldvai ifjúsági zenekar, majd a Lakiteleki Népfőiskoláról többféle tájékoztató anyagot osztottak szét a jelenlévők körében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 285
szavazógép
2024-09-23: Világfigyelő - :

Apad a Duna a folyó felső szakaszain (Árvíz Magyarországon)

Ütemes apadásnak indult a Duna a folyó felső szakaszain, ahol már a helyreállítási munkálatokat készítik elő. Az árhullám Budapest alatt, Paks térségében tart – közölte vasárnap az MTI-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) sajtóosztálya. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap kijelentette: kedden hagyhatja el a legmagasabb vízszint Magyarországot.
2024-09-23: Közélet - Bartos Lóránt:

Óriási érdeklődés a csernátoni Burrogtatón

Tizenkettedik alkalommal szervezték meg Bod Péter szülőfalujában szombaton a Burrogtatót: a traktorok és erőgépek, régi autók és sok más egyéb seregszemléjén megtelt a Haszmann Pál Múzeum kertje, rengetegen érdeklődtek a régi járművek iránt.