Kovászna Megye TanácsaBeruházásokról, intézmények támogatásáról döntöttek

2024. szeptember 23., hétfő, Közélet

Háromszék közúthálózatának és egészségügyi rendszerének fejlesztése kapcsán döntött költségvetés-kiegészítésről csütörtöki online ülésén Kovászna megye önkormányzata. Felvezetőjében Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke elmondta, a bukaresti kormány sem augusztusban, sem szeptemberben nem segítette költségvetés-kiigazítással a közigazgatási intézményeket, ennek ellenére a megyei önkormányzatnak biztosítania kell saját, illetve a hozzá tartozó különböző intézmények, a szociális hálózat fenntartását és jó működését.

  • A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház. Fotó: Albert Levente
    A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház. Fotó: Albert Levente

„Bonyolult, ám tartalmilag rendkívül fontos” – így jellemezte a megyei tanács elnöke a testület által elfogadott költségvetés-kiegészítést, mely tájékoztatása szerint három pillérre oszlik.

A legfontosabb pillér uniós pályázatokat érint, kettő az erdővidéki úthálózat teljes korszerűsítését, a munkálatok befejezését célozza, míg a harmadik a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának bővítését. Az említett beruházások befejezésének finanszírozására több mint 22 millió lejt irányoztak elő.

A költségvetés-kiegészítés másik fontos pillére a megyei kórház fejlesztésére vonatkozik, az önkormányzat 11 586 000 lejt különített el az egészségügyi intézmény számára. Tamás Sándor elmondta, az összeg jelentős része, 8 millió lej a szaktárcától érkezett a kórház régi épületét érintő korszerűsítés, illetve bővítés folytatására, az elvégzett munkálatok kifizetésére. Az intézmény ugyanakkor 1,2 millió lejt kapott, hogy biztosíthassa alkalmazottainak a vakációs jegyeket, és további – az egészségbiztosítási alapból származó – 2,3 millió lejt fordíthatnak béremelésre.

A kulturális intézmények sem maradtak ki a sorból: a Háromszék Táncszínház költségvetését 700 ezer lejjel egészítették ki – az összegre az önkormányzat pályázott, jegyezte meg Tamás Sándor –, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola számára pedig további 190 ezer lejt utaltak ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2024-09-23: Közélet - :

Ütközés Maksánál

Baleset történt szombat reggel a 11-es országúton, Maksa térségében; a  rendőrség beszámolója szerint egy személygépkocsi vezetője áttért a szemközti sávba és összeütközött egy haszongépjárművel.
2024-09-23: Magazin - :

Időtlen elegancia – milyen óramárkát célszerű választani? /X/

A karóra még mindig egy igen népszerű kiegészítője a férfiak öltözetének. A stílusukat fejezi ki, emellett pedig sok esetben státuszszimbólum is. De vajon melyik az a márka, amelyik közkedvelt, dizájnos és praktikus is egyben?