Nem támogatja a PSD a liberálisok tervezetét

2024. szeptember 24., kedd, Belföld

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos vezetőtestülete (BPN) tegnap egyöntetűen megszavazta, hogy nem támogatják a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azon a törvénytervezetét, amelyik lehetővé tenné Klaus Iohannis államfő indulását a parlamenti választásokon.

  • Fotó: Facebook / Lucian Romaşcanu
    Fotó: Facebook / Lucian Romaşcanu

Erről Lucian Romaşcanu, a PSD szóvivője számolt be a sajtónak. „Mégis csak 2024-et írunk, nem kellene egy törvényt egyetlen személynek dedikálnia” – magyarázta a döntés hátterét a párt székházánál nyilatkozó politikus. Azt is elmondta, hogy szavazatukkal a szociáldemokraták a tervezet politikai célszerűségével kapcsolatos álláspontjukat fejezték ki, és a liberálisokon múlik, hogy a továbbiakban támogatni akarják-e a jogszabályjavaslatot.

Személyes véleményként közölte: érdemes elgondolkozni a liberálisok tervezetének több olyan tisztségviselői kategóriára való kiterjesztésén, amelyeknek a törvény jelenleg tiltja az indulását a parlamenti választásokon. „De akárhogy is tesszük-vesszük, ez a tervezet most egyetlen személyhez kapcsolódik. Nem a PSD kezdeményezése, nem prioritás a PSD számára. Ezért hoztuk ezt a politikai döntést” – magyarázta Romaşcanu.

A PNL tegnap felkérte a Központi Választási Irodát (BEC), hogy foglaljon állást az említett tervezetről. A párt közleménye szerint a Törvényhozói Tanács véleménye miatt fordultak a BEC-hez. Előbbi testület ugyanis a múlt héten megállapította: nincs szükség törvénymódosításra ahhoz, hogy az államfő valamelyik párt, politikai szövetség vagy választási szövetség listáján induljon a parlamenti választásokon. A PNL tegnap közölte azt is, hogy addig nem javasolja a törvénytervezet napirendre tűzését a szenátus házbizottságában, amíg a BEC nem közli a jogszabályjavaslattal kapcsolatos álláspontját.

 

Ciolacu: Nem prioritás a liberálisok tervezete

A PSD országos vezetőtestületének tegnapi ülése után Marcel Ciolacu pártelnök-miniszterelnök kijelentette, sem a kormány, sem a PSD számára nem prioritás a PNL érintett törvénytervezete, ugyanakkor a szociáldemokraták nem tárgyaltak korábban a PNL-vel erről a jogszabályjavaslatról.

Az újságíróknak arra a felvetésére, hogy a liberálisokéhoz hasonló törvénymódosítás tette lehetővé húsz évvel ezelőtt Ion Iliescu volt államfő indulását a parlamenti választásokon, a PSD elnöke kijelentette: „a társadalom fejlődött az elmúlt két évtizedben”. Hozzátette: a törvénytervezet elutasítása mellett szól, hogy nem csak az államfő, hanem más szakmai kategóriák – bírák, prefektusok stb. – sem indulhatnak a parlamenti választásokon, hacsak nem mondanak le a tisztségükről. Ciolacu ugyanakkor emlékeztetett: a Velencei Bizottság ajánlása szerint a választások dátumát megelőző egy évben nem szabad módosítani a választási törvényt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 328
szavazógép
2024-09-24: Belföld - :

Költségvetés-kiigazításról döntöttek

Jóváhagyta tegnapi ülésén a kormány az állami költségvetés, a társadalombiztosítási költségvetés, valamint a munkanélküli-ellátási rendszer költségvetésének kiigazítását – jelentette be az ülést követően a pénzügyminiszter.
2024-09-24: Belföld - :

Egyszerűsítették a Zöld ház programot

Az RMDSZ kormányzása alatt kidolgozott egyszerűsített pályázati rendszerrel indul idén a Zöld ház program, megszüntetve ezzel a vaskos pályázati dossziék összeállítását, a hosszas elbírálást – ismertette Tánczos Barna, a szövetség Hargita megyei szenátora.