Egyszerűsítették a Zöld ház programot

2024. szeptember 24., kedd, Belföld

Az RMDSZ kormányzása alatt kidolgozott egyszerűsített pályázati rendszerrel indul idén a Zöld ház program, megszüntetve ezzel a vaskos pályázati dossziék összeállítását, a hosszas elbírálást – ismertette Tánczos Barna, a szövetség Hargita megyei szenátora.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A politikus közölte, a pályázás a Környezetvédelmi Alap internetes felületén történik, mindössze négy dokumentum feltöltésével. A tavalyi mintát követve idén is külön napokon regisztrálhatnak a különböző régióban élők, újdonság viszont, hogy csak olyan napelemrendszer telepíthető, amelyhez tárolókapacitás, akkumulátor is tartozik.

A Zöld ház program idei kiírásában a támogatás összege legtöbb 30 000 lej, azzal a feltétellel, hogy a pályázónak legalább 3000 lejes önrészt kell hozzátennie. Nem lehet pályázni csak napelemrendszerre vagy csak akkumulátorra, lehet viszont pályázni meglévő napelemrendszer bővítésére is, nem csak új napelemrendszer kiépítésére. A napelemrendszer legalább 3 kW, az akkumulátor pedig legalább 5 kWh teljesítményű kell hogy legyen.

A pályázóknak az internetes pályázati felületre négy dokumentumot kell feltölteniük: személyi igazolvány elektronikus másolata, 30 napnál nem régebbi adóigazolások (az egyikkel azt igazolja, hogy nem tartozik a helyi költségvetésnek, a másikkal pedig azt, hogy nincs tartozása az állami költségvetéssel szemben), 60 napnál nem régebbi telekkönyvi kivonat, amely igazolja a pályázó tulajdonjogát és megegyezik a lakcímével.

A sikeres regisztrációt követően a Környezetvédelmi Alap által jóváhagyott szerelők közül választhatnak a magánszemélyek és egyházak. Erre 90 napjuk lesz, ellenkező esetben elveszítik a finanszírozást.

Az internetes pályázás szeptember 27-én indul és október 9-én zárul. Szeptember 27-én regisztrálhatnak a Kolozs megyét és a Partiumot is magában foglaló Északnyugat Régió lakói, szeptember 30-án a Központi Régió, köztük a székelyföldi megyék is, október 8-án a bánságiak, vagyis a Nyugati Régió lakói, október 9-én pedig az egyházak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 327
szavazógép
2024-09-24: Belföld - :

Nem támogatja a PSD a liberálisok tervezetét

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos vezetőtestülete (BPN) tegnap egyöntetűen megszavazta, hogy nem támogatják a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azon a törvénytervezetét, amelyik lehetővé tenné Klaus Iohannis államfő indulását a parlamenti választásokon.
2024-09-24: Belföld - :

Medvetámadás Krizbán

Egy 68 éves férfira, illetve egy 14 éves, várandós fiatal lányra támadt egy medve vasárnap este Brassó megyében, Krizba egyik utcáján.